Ieder jaar vinden er 130.000 bedrijfsongevallen plaats. Het gaat hierbij om allerlei soorten ongevallen, van een val van een ladder, een hand die in een machine komt voor letsel veroorzaakt door een collega.
In Nederland rust er op werkgevers een zorgplicht. Deze is uitgewerkt in de wet en wel in artikel 7:658 BW. Hierin staat dat onder de zorgplicht van een werkgever valt dat:
- bedrijfsmiddelen veilig gebruikt kunnen worden
- de werkplek zelf veilig is
- er voldoende veiligheidsvoorschriften zijn gegeven
- de veiligheidsinstructies op papier aan de medewerker zijn verstrekt
- het toezicht op de werkzaamheden voldoende is
Is er sprake van een schending van de zorgplicht van de werkgever? Dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen. Is deze aansprakelijk, dan wordt dit werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
Er is niet alleen bij een bedrijfsongeval sprake van werkgeversaansprakelijkheid:
- werkgevers zijn ook aansprakelijk voor fouten gemaakt door medewerkers. Bijvoorbeeld als u door een heftruck aangereden wordt
- werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een goede verzekering die beschermd tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk onder werktijd.
Ook in deze gevallen kunt u dus een letselschadevergoeding claimen op de werkgever. Deze zijn hier in het algemeen goed voor verzekerd en de schade wordt dan ook vaak door de letselschade verzekering betaald.
In een aantal gevallen dient de werkgever een bedrijfsongeval ook te melden:
- bij blijvend letsel
- in het geval van een ziekenhuisopname
- indien er iemand bij het bedrijfsongeval is komen te overlijden
Melden van een arbeidsongeval geschiedt bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.