Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Als voetganger aangereden

Wanneer heeft een voetganger voorrang?

Voetgangers nemen in het verkeer een bijzondere plaats in als het om voorrangsregels gaat. Een voetganger is namelijk geen bestuurder en wordt voor de wet gezien als een "kwetsbare verkeersdeelnemer". Dit heeft een aantal gevolgen:

 

  • er gelden bijzondere voorrangsregels
  • bij een aanrijding krijgt een voetganger altijd een schadevergoeding

 

In deze bijdrage gaan wij in op beide onderwerpen. Heeft u vragen of bent u als voetganger aangereden? Neem dan contact met ons op. Onze letselschade juristen beantwoorden alle vragen en verhalen gratis de letselschade na een aanrijding.

Wanneer heeft een voetganger voorrang?

Op voetgangers zijn bijzondere voorrangsregels van toepassing. Dit komt omdat je als voetganger geen bestuurder bent en de regels voor bestuurders dus niet van toepassing zijn.

De bekendste voorrangsregel voor voetgangers is wel dat je voorrang hebt bij een voetgangersoversteek plaats. Al het verkeer moet dan voor het zebrapad stoppen. Maar er zijn meer voorrangregels voor voetgangers:

 

  • ga je rechtdoor op dezelfde weg, dan heb je voorrang.
  • loop je als voetganger rechtdoor terwijl een fiets of auto afslaat, dan moeten deze bestuurders je voor laten gaan.
  • komt een bestuurder uit een uitrit, dan heeft een voetganger voorrang
Als voetganger aangereden door een auto

Fietsers en voetgangers worden voor de wet aangemerkt als "kwetsbare verkeersdeelnemers." Dat komt omdat je als voetganger ernstig letsel op kunt lopen als je als voetganger aangereden door een auto wordt.

Als kwetsbare verkeersdeelnemer kun je bij een aanrijding een beroep doen op artikel 185 Wegenverkeerswet. Hierin staat dat als een fietser of voetganger aangereden wordt door een motorvoertuig, deze laatste de letselschade van de voetganger of fietser moet vergoeden. Wat de oorzaak is van de aanrijding doet hier niet aan af.

Op grond van art. 185 wvw kun je dus altijd aanspraak maken op een letselschade vergoeding als je als voetganger aangereden door een auto wordt. Maar hier zitten wel voorwaarden aan!

De werking van artikel 185 wvw

Wordt je op het zebrapad aangereden of krijg je geen voorrang van de autobestuurder? Dan wort uiteraard de volledige schade vergoed. Alle medische kosten, inkomensschade en hulp in het huishouden worden betaald door de letselschade verzekeraar. Daarnaast is er recht op een smartengeldvergoeding.

Steekt de voetganger de weg over waar het niet mag of loopt hij door rood? Ook dan is er recht op een schadevergoeding van letselschade, maar is de vergoeding beperkt tot minimaal 50%.

Toch kan er ook bij eigen schuld aan een aanrijding een schadevergoeding van 100% worden uitgekeerd. Dit op grond van de billijkheidscorrectie. Deze wordt onder andere toegepast als de voetganger aan de aanrijding ernstig letsel heeft overgehouden.

Let op! De regeling van artikel 185 wvw is alleen van toepassing als je als voetganger aangereden bent door een motorvoertuig. Ben je als voetganger aangereden door een fietser, dan zijn de algemene regels van de onrechtmatige daad van toepassing. Recht op schadevergoeding is er dan alleen als de fietser schuld heeft aan de aanrijding.

Gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist in de buurt

Is er sprake van een aanrijding en ben je hierbij als voetganger gewond geraakt? Dan heb je dus altijd recht op een letselschade vergoeding. Maar je kunt ook gebruik maken van de diensten van een gratis letselschade jurist. De verzekeraar van de tegenpartij is gehouden deze kosten te voldoen.

Ben je aangereden en heb je hieraan letsel overgehouden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen graag en altijd volledig kosteloos!

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.