Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade door aanrijding

Ongeluk bezorger

In deze rechtszaak bij de Kantonrechter Noord-Nederland ging het om een ongeluk van een bezorger.Β  Daarbij is van belang dat de Kantonrechter bepaalt dat er op werkgevers en opdrachtgevers een verzekeringsplicht bestaat. Deze houdt in dat werkgevers en opdrachtgevers er voor moeten zorgen dat haar personeel (inclusief) zzp'ers verzekerd zijn tegen letselschade als gevolg van een ongeluk.

De vraag is nu, komt de letselschade als gevolg van het ongeluk van de bezorger voor vergoeding in aanmerking? En als het ongeluk van de bezorger te wijten is aan een snelheidsovertreding, komt hem dan nog steeds een schadevergoeding toe?

Verzekeringsplicht bij ongeluk bezorger

Op werkgevers rust een zorgplicht. In de uitspraak van de rechter in de zaak over het ongeluk van de bezorger gaat het om de vraag of deze zorgplicht zover gaat dat een werkgever haar personeel en ingehuurde zzp 'ers verplicht moet verzekeren tegen letselschade tijdens een verkeersongeluk.

De zorgplicht van werkgevers is opgenomen in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel geeft aan dat werkgevers er alles aan moeten doen om letsel bij haar medewerkers te voorkomen. Onder deze zorgplicht van een werkgever vallen:

  • voldoende toezicht
  • veiligheid van machines en gereedschap
  • afdoende instructies

 

Naast deze verplichtingen is er ook nog een meer algemene zorgplicht welke ook op het ongeluk van de bezorger van toepassing is. Dit betreft het goed werkgeverschap uit artikel 6:611 BW.

Ongeluk bezorger en artikel 7:611 BW

Op grond van artikel 7:658 BW komt met name letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval voor vergoeding in aanmerking. Bij het ongeluk van de bezorger ging het echter niet om een arbeidsongeval, maar om een verkeersongeluk. Op grond van artikel 7:658 BW komt een letselschade vergoeding als gevolg van een verkeersongeluk niet voor vergoeding in aanmerking.

In de rechtspraak is al eerder bepaald dat werkgevers verplicht zijn een deugdelijke verzekering voor haar medewerkers af te sluiten. Onder deze verzekeringsplicht vallen niet alleen medewerkers in loondienst, maar ook zzp'ers of uitzendkrachten.

De verplichting voor een verzekering tegen letsel als gevolg van een verkeersongeluk bestaat volgens de rechtspraak op basis van artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel gaat over het goed werkgeverschap.

Op basis van het goed werkgeverschap ex artikel 7:611 dient een werkgever of opdrachtgever er dus voor te zorgen dat haar medewerkers goed verzekerd zijn tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk. Wel gaat het alleen om en verkeersongeluk onder werktijd.

Overigens werd in deze rechtszaak nog in het midden gelaten of de verzekeringsplicht bestond. In het algemeen is deze verplichting er wel.

Lees hier de hele uitspraak over het ongeluk van de bezorger

Werkgeversaansprakelijkheid

De aansprakelijkheid voor een ongeluk van een bezorger is een voorbeeld van werkgeversaansprakelijkheid. Hieronder vallen onder andere de zorgplicht van de verzekeraar om ervoor te zorgen dat het risico op een bedrijfsongeval geminimaliseerd wordt.Β Onder werkgeversaansprakelijkheid vallen 3 soorten ongelukken:

  • een bedrijfsongeval als bedoeld in artikel 7:658 BW
  • letselschade veroorzaakt door een fout van een medewerker
  • verkeersongelukken onder werktijd

 

In als deze gevallen is er aansprakelijkheid van de werkgever en is deze gehouden een letselschade vergoeding te betalen. Werkgevers zijn hier over het algemeen voor verzekerd.

Aansprakelijkheid op grond van artikel 7:658 BW

Onder aansprakelijkheid op grond van artikel 7:658 BW vallen alle bedrijfsongevallen, denk hierbij aan:

  • letsel door een gebrekkige machine
  • een val over een gladde vloer
  • val van een ladder op steiger

 

In artikel 7:658 BW is de zorgplicht van de werkgever opgenomen. Dit is een zware zorgplicht. Gebeurt er een arbeidsongeluk, dan is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. Dit valt op te maken uit de uitgebreide rechtspraak op dit gebied.

Letselschade door fout medewerker

Werkgevers zijn ook aansprakelijk voor de letselschade die haar medewerkers veroorzaken aan collega's of derden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan letselschade als gevolg van een heftruck ongeluk waarbij een collega aangereden wordt.

Een voorbeeld van letselschade veroorzaakt aan derden door een medewerker is de ober of serveerster die hete koffie over een klant laat vallen. De werkgever is aansprakelijk voor dit ongeluk en dient een schadevergoeding te betalen. De wettelijke basis voor deze ongelukken is artikel 6:170 en 6:171 BW.

Gratis hulp bij werkgeversaansprakelijkheid

Bent u gewond geraakt door een ongeluk op het werk? Is u een verkeersongeluk overkomen of heeft een medewerker van de werkgever letsel veroorzaakt? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het verhalen van deze schade.

Slachtoffers van letselschade hebben op grond van de wet recht op gratis hulp van een letselschade specialist. Wij kunnen u dan ook altijd 100% gratis bijstaan bij uw letselschade claim.

Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij komen direct voor u in actie!

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaarΒ ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.