Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door heftruck ongeluk

Een heftruck ongeluk kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid. Als gevolg hiervan kan er arbeidsongeschiktheid ontstaan en maakt u medische kosten. Deze letselschade kan enorm oplopen. Onze letselschade specialisten adviseren u en verhalen uw letselschade op de aansprakelijke persoon!

Aanrijding met een heftruck ongeluk

Op de bouwplaats is een vorkheftruck of een reachtruck een veel gebruikt voertuig om zware objecten van A naar B te verplaatsen. Maar ook in het magazijn wordt veel met een heftruck gewerkt. Gezien dit voertuig veelal zwaar beladen is, is het zicht voor de bestuurder beperkt en brengt dit veel risico’s met zich mee als er niet voldoende voorzorgmaatregelen genomen worden. Een heftruck ongeluk is dan ook een veelvoorkomend ongeluk.

Maar wat als er een aanrijding ontstaat met de heftruck? Wie is er dan aansprakelijk? Wij informeren u hier graag over, maar staan u ook graag te woord per mail of telefonisch. Indien gewenst helpen wij u ook bij het verhalen van uw letselschade.

Werkgeversaansprakelijkheid bij heftruck ongeluk

Gemiddeld genomen ontstaan er zo’n 60.000 ongevallen per jaar op werkplaatsen met een heftruck. Dit is natuurlijk een zorgelijk aantal en in veel gevallen is hier de werkgever voor aansprakelijk. Dit wordt in de juridische term werkgeversaansprakelijkheid genoemd en wordt geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

Ook als u met een heftruck aangereden wordt is de werkgever hiervoor aansprakelijk. Werkgevers zijn namelijk op grond van artikel 6:170 BW aansprakelijk voor fouten van haar medewerkers.

In het geval een heftruck ongeluk is er dus vaak recht op een letselschade vergoeding. De letselschade juristen van ons letselschadebureau verhalen deze schade graag en 100% kosteloos voor u.

Recht op schadevergoeding bij een heftruck ongeluk

Een werkgever is aansprakelijk voor schade door een heftruck ongeluk omdat zij een zogeheten zorgplicht naar haar medewerkers toe heeft. Uiteraard dragen de medewerkers ook een verantwoordelijkheid, gezien werkzaamheden zo veilig mogelijk uitgevoerd moeten worden. Toch bepaalt de wet dat er hoge eisen aan een werkgever gesteld mogen worden om een zo veilig mogelijk werkomgeving te creëren. Daarom kunnen in bijna alle situaties waarin er een ongeval met een heftruck is veroorzaakt en letsel is ontstaan, de werkgever aansprakelijk gesteld worden.

De enige uitzonderingen wanneer een werkgever niet aansprakelijk is, is wanneer er sprake is van roekeloos gedrag of opzet door het letselschade slachtoffer of indien de werkgever kan bewijzen dat hij aan diens zorgplicht heeft voldaan. Echter is het in beide gevallen aan de werkgever om te bewijzen dat hiervan sprake was ten tijde van het ongeval. In de regel slaagt een werkgever hierin niet en is zij aansprakelijk voor de geleden letselschade.

Wat zijn de voorschriften voor gebruik van heftrucks?

Een werkgever moet er uiteraard alles aan doen om voor alle medewerkers een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. Dit doet de werkgever door zich aan in ieder geval de volgende voorschriften te voldoen:

 • De heftruckchauffeur dient alle benodigde certificaten in het bezit te hebben om een heftruck te mogen besturen.
 • De heftruck dient voldoende onderhouden te zijn.
 • Voetgangers dienen gescheiden te blijven van de manoeuvreerruimtes van de heftrucks. Dit wordt veelal aangegeven door lijnen op de grond of hekken.
 • Alle veiligheidsinstructies moeten door een ieder worden nageleefd.
 • De heftruckchauffeurs en alle overige medewerkers moeten met regelmaat geïnstrueerd worden. Ook moet de gevaarzetting toegelicht worden bij het gebruik van voertuigen, zoals een heftruck, op de werkvloer.

 

Wordt niet aan deze veiligheidsvoorschriften voldaan en ontstaat er een heftruck ongeluk, dan is de werkgever aansprakelijk voor de ontstane letselschade.

De rol van de Inspectie SZW na een heftruck ongeluk

Na het ontstaan van een heftruck ongeluk of een ander gerelateerd bedrijfsongeval, wordt de arbeidsinspectie ingeschakeld. De Arbeidsinspectie houdt toezicht op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het toezicht is voornamelijk gericht op de naleving van wet- en regelgeving van de arbeidsomstandigheden in alle sectoren.

De Inspectie van SZW gaat de toedracht van het ongeval onderzoeken en brengt naar aanleiding hiervan een rapport uit. In dit rapport staan onder andere getuigschriften van alle aanwezige getuige(n) en de bevindingen van de inspecteur. Dit rapport speelt een grote rol om de aansprakelijkheid van de werkgever aannemelijk te maken.

Waaruit bestaat een letselschadevergoeding?

De letselschade juristen van Letselschade Kompas bezitten voldoende kennis en ervaring om te weten dat de schade na een heftruckongeval flink kan oplopen. Wij helpen u graag bij het inzichtelijk maken van de letselschade bedragen die voor een vergoeding in aanmerking komen. Uw werkgever heeft namelijk een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor dit soort ongevallen afgesloten en dat is tevens de partij die uw jurist aanspreekt bij het verhalen van uw schade.

De volgende schadeposten komen bij een heftruck ongeluk voor vergoeding in aanmerking:

 • De medische kosten die niet worden vergoed door uw zorgverzekeraar, hieronder valt ook uw eigen risico.
 • Kosten welke in verband staan met uw herstel en revalidatie.
 • De reiskosten die u maakt naar uw medische behandelingen, zoals het ziekenhuis, uw huisarts, uw fysiotherapeut, het revalidatiecentrum enzovoorts.
 • Hulp in het huishouden. Tevens bespreken wij uw aandeel in het huishouden en voeren deze schade op in het schadeposten overzicht, ook wel schadestaat genoemd.
 • Uw inkomensschade, omdat u zich bijvoorbeeld ziek heeft moeten melden. Ook indien u gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt bent geraakt, berekenen wij deze schade.
 • Kosten die u maakt voor re-integratie of inkomensverlies door ander werk, dit wordt economische kwetsbaarheid genoemd.
 • Alle kosten die u maakt voor aanpassingen in huis.
 • U heeft recht op smartengeld. De hoogte van het smartengeld wordt met uw jurist besproken.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland