Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Smartengeldboek 2024

Hij verschijnt ieder jaar, het Smartengeld boek. Onlangs werd het Smartengeldboek 2024 geïntroduceerd. Maar wat is smartengeld eigenlijk en wanneer heb je hier recht op na een ongeluk? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer vindt u in deze bijdrage.

Lijdt u letselschade als gevolg van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet en wilt u uw letselschade waaronder het smartengeld berekenen en verhalen? Neem dan contact met ons team van letselschade specialisten op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Wat is smartengeld na een ongeluk?

Het aantal verkeersongelukken groeit nog steeds. Maar er gebeuren jaarlijks ook 130.000 ongelukken op het werk en 150.000 mensen zijn ieder jaar het slachtoffer van een hondenbeet. Kunt u voor de gevolgen van een ongeluk iemand aansprakelijk stellen, dan is er recht op een letselschadevergoeding.

Onderdeel van een schadevergoeding is het smartengeld. Maar wat is smartengeld nu eigenlijk? De wet geeft geen definitie van smartengeld en ook in het Smartengeldboek 2024 is deze definitie niet gegeven. Wij kunnen deze schadepost echter het beste omschrijven als een vergoeding voor alle schadelijke gevolgen van een schade- evenement welke schade niet op geld waardeerbaar is.

Met andere woorden, er is schade, maar de hoogte is niet objectief vast te stellen zoals bij materiële schade.

Om toch smartengeld te berekenen, is er het Smartengeldboek 2024. Maar hoe bereken je dan smartengeld met dit boek?

Letselschade berekenen met Smartengeldboek 2024

Bent u gewond geraakt als gevolg van een fietsongeluk, een arbeidsongeval of hondenbeet, dan is er recht op een schadevergoeding. Ook kunt u in deze gevallen altijd aanspraak maken op smartengeld als vergoeding van pijnklachten, verdriet, boosheid en angstklachten, zoals rijangst en angst voor honden.

Smartengeld wordt berekend met de Smartengeldgids 2024. In deze gids staan honderden uitspraken van de Nederlandse rechter op het gebied van smartengeld. Uw schadevergoeding wordt berekend door aansluiting te zoeken bij 1 van deze uitspraken. Een voorbeeld treft u hieronder aan.

Voorbeeld gebruik Smartengeldboek 2024

Stel iemand overkomt een auto botsing. Het betreft een kop- staart botsing met whiplash klachten tot gevolg. Hierdoor kan het verkeersslachtoffer een jaar niet werken en is er rijangst ontstaan. Ook zijn hobby kan niet langer uitgevoerd worden.

Ter vaststelling van de smartengeldvergoeding wordt er door uw letselschadejurist gezocht naar een vergelijkbaar ongeluk in het Smartengeldboek 2024. Dit is lastig, want iedere letselschadezaak is uniek. Er wordt daarom gezocht naar een zaak die zoveel mogelijk vergelijkbaar is.

De gevonden uitspraak is slechts een indicatie. Er wordt dan gekeken of in uw situatie een hoger smartengeld geïndiceerd is en dit bedrag wordt meegenomen op uw schadestaat.

Overige letselschadebedragen bij een ongeluk

Er zijn uiteraard nog veel meer schadeposten die zich voordoen bij een ongeluk. Want u kunt als gevolg van een aanrijding of ongeluk op het werk arbeidsongeschikt raken. U lijdt dan inkomensschade. Of er ontstaat schade door een studievertraging.

Na een ongeluk worden er vaak ook allerlei kosten gemaakt. Zo is er vaak medische hulp nodig waardoor het eigen risico verschuldigd is. Maar ook reiskosten, kosten voor hulp in het huishouden en kosten voor verzorging en verpleging thuis komen voor vergoeding in aanmerking.

Gratis hulp bij letselschade

Bent u gewond geraakt of heeft u klachten aan een ongeluk overgehouden? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd geheel kosteloos bij letselschade.

Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag met het claimen van uw letselschadevergoeding.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden