Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door een fatbike ongeluk

Het aantal ongelukken met een fatbike neemt de afgelopen tijd sterkt toe. Het gaat daarbij steeds meer om een fatbike ongeluk met ernstig letsel tot gevolg. Slachtoffers van een fatbike ongeluk melden zich steeds vaker op de SEH met hersenletsel en ernstige breuken.

Sterke groei aantal fatbike ongelukken

Het eerste fatbike ongeluk werd in 2021 gemeld in het Letsel Informatie Systeem. Daarna groeide het aantal fatbike ongelukken sterk. In de eerste 4 maanden van 2024 werden er al 33 fatbike ongelukken gemeld. Dit zou neerkomen op 99 fatbike ongevallen over 2024. Ter vergelijking, over heel 2023 gebeurde er 33 keer een fatbike ongeluk.

Wat de trend in het aantal ongelukken nog zorgelijker maakt, is het feit dat het vaak gaat om ernstig en blijvend letsel na een verkeersongeluk. Met name hoofdletsel wordt vaak genoemd. Maar ook complexe breuken zijn vaak het gevolg van een ongeluk of deze soort fiets.

Opmerkelijk is verder dat het verkeersslachtoffer veelal jong is. Met name kinderen tussen de 12 en 17 jaar bezoeken de SEH na een ongeval op de fatbike. Het gaat daarbij veelal om een eenzijdig verkeersongeluk, maar ook een aanrijding met een fietser of auto komt regelmatig voor.

Biedt de helmplicht uitkomst voor de fatbike?

Een fatbike kan hoge snelheden bereiken, vaak ten minste zo hoog als een scooter. Is iemand echter slachtoffer van een scooter ongeluk, dan is het letsel vaak minder ernstig. De reden hiervoor is de helmplicht die voor bestuurders en passagiers van een scooter is ingesteld. De vraag is dan ook of er voor een bestuurder van een fatbike geen helmplicht moet komen. Dit zou het letsel als gevolg van een fatbike ongeluk mogelijk kunnen verminderen.

In Amsterdam is er al lange tijd een helmplicht voor bestuurders van scooters. Het aantal scooterongelukken is hierdoor niet afgenomen, maar wel de ernst van het letsel. Met name hete aantal slachtoffers met hersenletsel is afgenomen. Daarom pleit ons letselschade bureau ook voor een helmplicht voor bestuurders van fatbikes. Het zou ernstig en blijvend letsel als gevolg van een fatbike ongeluk kunnen verminderen.

Aanrijding fatbike

Bent u op de fatbike aangereden? Indien de fatbike de kenmerken heeft van een gewone elektrische fiets,  dan geldt voor u als verkeersslachtoffer de regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw). U bent voor de wet dan een "kwetsbare verkeersdeelnemer." Dit betekent dat u de bijzondere bescherming van artikel 185 wvw geniet.

Op grond van artikel 185 wvw heeft u altijd recht als u als fietser aangereden bent. Omdat de fatbike een fiets is, heeft u als bestuurder bij een fatbike ongeluk altijd recht op ten minste 50% van de door u geleden letselschade. Dus ook als u zelf een verkeersfout gemaakt heeft.

Let op: artikel 185 wvw geldt niet als de fatbike niet voldoet aan de kenmerken van een "gewone" elektrische fiets. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een gashendel op de fatbike zit. Er is dan sprake van een motorvoertuig en u heeft dan alleen recht op schadevergoeding als de tegenpartij schuldig is bij een aanrijding.

Als fietser aangereden door een fatbike

Bent u als fietser aangereden door een fatbike? Dan heeft u altijd recht op een schadevergoeding als de fatbike de kenmerken van een motorvoertuig heeft. U kunt dan gebruik maken van de regels uit artikel 185 wvw. Uw schade wordt volledig vergoed als de bestuurder van de fatbike een verkeersfout maakt. In het geval u een fout maakt wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed.

Voldoet de fatbike aan de kenmerken van een gewone elektrische fiets, dan is er sprake van een aanrijding tussen fietsers. U ontvangt dan een schadevergoeding als de bestuurder van de fatbike een verkeersfout gemaakt heeft.

 

Gratis juridische hulp letselschade jurist

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau met afspraaklocaties in heel Nederland. U kunt dus altijd een beroep op ons doen en altijd geheel kosteloos.

Een verkeersongeluk heeft een grote impact op uw leven. Het is begrijpelijk dat u dan niet eenvoudig naar ons toe kan komen. Daarom komt een letselschade expert van ons letselschadekantoor gewoon bij u thuis voor een letselschade advies of een uitgebreid intakegesprek.

Wilt u ook gratis juridische hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Wij hielpen al meer dan 1500 slachtoffers van een fietsongeluk, scooter ongeluk of auto botsing. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschade bureau met 30 letselschade juristen en letselschade advocaten die jaarlijks meer dan 1500 verkeersslachtoffers bijstaan. U vindt ons in heel Nederland. Dus of u nu zoekt naar een letselschade advocaat in Amsterdam of een letselschade advocaat in Rotterdam, wij zijn altijd bij u in de buurt.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden