Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
100% kosteloze hulp bij letselschade

Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval

Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval is geregeld in de wet. Op basis hiervan is een werkgever in bijna alle gevallen aansprakelijk voor de gevolgen van een bedrijfsongeval en heeft u dus recht op een letselschade vergoeding. Onze letselschade advocaten verhalen deze schade graag en 100% kosteloos voor u!

Wanneer is de werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?

U bent betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval en lijdt als gevolg hiervan schade. Voor aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval is nodig dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden. Hiervan is al snel sprake zodat er in de praktijk bijna altijd recht is op een letselschade vergoeding als u op het werk een ongeval is overkomen.

Op deze pagina leest u alles over aansprakelijk bij een bedrijfsongeval. De volgende vragen worden beantwoord:

 • Wat houdt de zorgplicht van de werkgever in?
 • Wanneer moet je een bedrijfsongeval melden?
 • Welke letselschadebedragen worden vergoed?

Aansprakelijkheid werkgever voor bedrijfsongeval

Jaarlijks gebeuren er duizenden bedrijfsongevallen in Nederland. Dit betekent echter niet dat er altijd sprake is van werkgeversaansprakelijkheid. De werkgever moet iets te verwijten zijn. Dit staat in artikel 7:658 van het Burgerlijk wetboek. Hierin is opgenomen dat een werkgever:

 • moet zorgen voor een veilige werkplek
 • zorgt voor goed onderhoud van machines en gereedschap
 • voldoende veiligheidsinstructies geeft;
 • toezicht op de werkzaamheden houdt.

 

Helaas voldoet een werkplek niet altijd aan de eisen die op de werkgever rusten. Bedrijfsongevallen gebeuren daarom vaak door slecht onderhouden gereedschap, defecte machines en onvoldoende begeleiding en instructies. De werkgever is dan verplicht de letselschade van het letselschadeslachtoffer te vergoeden omdat hij de zorgplicht van de werkgever geschonden heeft.

Bedrijfsongeval melden

In sommige gevallen is het bedrijfsongeval zo ernstig, dat de werkgever deze moet melden. Een bedrijfsongeval melden gebeurt bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zij doen eventueel een onderzoek naar het bedrijfsongeval en er wordt op basis hiervan een boeterapport opgesteld.

In het boeterapport staat wat er is gebeurd, wat er eventueel fout is gegaan en welke wettelijke bepalingen de werkgever heeft geschonden. Soms wordt er als gevolg van een bedrijfsongeval ook een boete aan de werkgever opgelegd.

Het melden van een bedrijfsongeval is in de volgende gevallen verplicht:

 • er is sprake van blijvend letsel
 • het slachtoffer van een bedrijfsongeval is overleden
 • de medewerker is na het arbeidsongeluk opgenomen in het ziekenhuis

Aansprakelijkheid bedrijfsongeval veroorzaakt door collega

Soms is er ook aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval zonder dat de werkgever zijn zorgplicht schendt. Dit is het geval bij een fout van een medewerker van de werkgever. Bijvoorbeeld bij een heftruck ongeval waarbij de medewerker een aanrijding veroorzaakt. Er is dan sprake van een risico aansprakelijkheid: enkel en alleen omdat hij de werkgever is moet hij de schade, veroorzaakt door zijn medewerker vergoeden.

Ontstaat er dus letsel door een fout van een collega, dan is er aansprakelijkheid van de werkgever. Deze dient de letselschade van het slachtoffer te vergoeden.

Aansprakelijkheid voor verkeersongeluk

Bent u bezorger van pakketten of maaltijden of bent u vertegenwoordiger? De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan, heeft uitgemaakt dat werkgevers moeten zorgen voor een goede verzekering die beschermd tegen letselschade als gevolg van een verkeerongeluk.

Deze verplichting van de werkgever is onderdeel van de zorgplicht die op de werkgever rust. Het maakt daarbij niet uit wat de reden van het verkeersongeluk is. Dus ook bij een eenzijdig auto ongeluk of bij eigen schuld bestaat deze verzekeringsplicht.

Naast aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval is de werkgever dus ook gehouden te zorgen voor een goede verzekering. Deze wordt ook wel Wegam of Wegas verzekering genoemd.

Schadevergoeding claimen na een bedrijfsongeval

Is de werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval, dan heeft u als letselschade slachtoffer recht op een schadevergoeding. Deze bestaat uit materiële schadeposten en immateriële schadeposten, ook wel smartengeld genaamd.

Onder materiële schadeposten vallen alle kosten die u maakt door het arbeidsongeval, zoals het verplichte eigen risico, reiskosten en kosten voor een hulp in het huishouden.

De belangrijkste schadepost bij letselschade is echter de inkomensschade die u door het bedrijfsongeval lijdt. Ook deze schade dient door de werkgever (of diens schadeverzekeraar) vergoed te worden.

Niet alle schade die na een ongeval op het werk geleden wordt is in geld uit te drukken. Voor deze schade bestaat er een smartengeldvergoeding. Smartengeld is een vergoeding voor pijnklachten, verdriet over de gevolgen van het ongeval en psychische klachten zoals angstklachten of een PTSS. Bent u gewond geraakt bij het bedrijfsongeval? Dan is er altijd recht op een vergoeding van smartengeld.

Gratis letselschade claimen na een bedrijfsongeval

Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid, dan kunt u dus letselschade claimen op de aansprakelijke partij. Dit doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat wat er tijdens het bedrijfsongeval is gebeurd en welk letsel u hierdoor lijdt.

Veel voorkomend letsel als gevolg van een bedrijfsongeval bestaat uit:

 • breuken zoals een beenbreuk of gebroken pols
 • amputatieletsel, vaak als gevolg van een ondeugdelijke machine
 • dwarslaesie door een val van een hoogte, zoals een val van een ladder
 • hersenletsel
 • whiplash, bijvoorbeeld bij een aanrijding onder werktijd

 

Het verhalen van letselschade na een bedrijfsongeval is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u bij onze letselschade specialisten kosteloos terecht. Geen no cure no pay, maar echt volledig kosteloos. Dit kunnen wij voor u doen omdat de schadeverzekering van de werkgever gehouden is de rechtsbijstandskosten te voldoen. Dit is een wettelijke verplichting.

Lijdt u letselschade als gevolg van een bedrijfsongeluk en wilt u gratis juridische hulp van een letselschade expert? Wij helpen u graag.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen
     

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

 

 

 

 

 

Gelderland
Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelderland
Nederland