Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade verhalen na aanrijding met Biro

Het is ooit begonnen als invalidevoertuig. Maar inmiddels is de biro niet meer weg te denken uit het straatbeeld, met name in de stad en rond scholen! Want met de helmplicht voor scooters is naast de fatbike de biro er populair geworden, ook bij scholieren.

De regelgeving omtrent biro's (brommobielen vernoemd naar de fabrikant Biro) is lange tijd onduidelijk geweest. Is het nu een invalidevoertuig en heeft het dus voorrang bij een zebrapad, of is het een motorvoertuig? En wie is er nu aansprakelijk als u door een biro aangereden wordt? Een antwoord op deze en andere vragen vindt u in deze blog van Aniek Waiboer van Letselschade Kompas.

Toename aanrijdingen met Biro

De biro, een klein overdekt elektrische brommobiel. U vindt ze overal, maar met name in de stad. Dat is ook niet zo gek, het is klein, wendbaar en je parkeert hem op de stoep. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld geeft bezitters van een elektrische brommobiel sinds medio 2020 zelfs een parkeervergunning voor de hele stad.

Maar er zitten ook gevaren aan de overdekte brommobielen zoals de biro. Je hoort hem niet aankomen als voetganger of fietser en ze gaan best hard. Het aantal ongevallen met een Biro groeit hard, zo ondervinden ook onze letselschade juristen. Het aantal mensen dat zich meldt met letsel door een ongeval als gevolg van een aanrijding met een biro neem hard toe.

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding met een biro?

Er is lange tijd onduidelijkheid geweest over aansprakelijkheid van een biro. Is het nu een invalidevoertuig of toch een brommobiel. Dit onderscheid is belangrijk voor de aansprakelijkheid. Want een brommobiel is een motorvoertuig en aan andere regels gehouden.

Het antwoord op de vraag naar de status van de Biro gaf de rechter in 2009. Deze oordeelde dat een biro een motorvoertuig is. Dit is een belangrijke uitspraak, vΓ³Γ³r 2009 werk het voertuig als een invalidevoertuig gezien en mocht het op de stoep parkeren. Ook was het toentertijd geen motorvoertuig.

Dat de Biro vanaf begin 2019 een motorvoertuig heeft betekent ten eerste dat er een verzekeringsplicht is. Dit is belangrijk omdat als u letselschade claimen wilt, er altijd verhaal is. U kunt immer uw letselschadeclaim rechtstreeks bij de schadeverzekeraar indienen. Dit wordt een WAM verzekering genoemd.

Voor de aansprakelijkheid van de biro geldt dat het aan de verkeersregels voor motorvoertuigen gehouden is. Wordt u dus aangereden door een dergelijk voertuig, dan is de bestuurder aansprakelijk voor uw letselschade.

Bent u als voetganger of fietser aangereden door een biro? Dan geldt er een bijzondere regeling die wij vinden in artikel 185 van de Wegenverkeerswet (wvw). Deze bepaalt dat als u bent aangereden door een motorvoertuig, er altijd recht op schadevergoeding is.

Artikel 185 wvw bij een aanrijding met biro

Bent u als fietser of voetganger aangereden door een biro? U letselschade wordt dan altijd voor ten minste 50% vergoed. Dit omdat het om een aanrijding tussen een gemotoriseerd en ongemotoriseerd voertuig gaat.

Elektrische voertuigen zijn slecht hoorbaar en ze rijden snel. U kunt nog zo goed opletten, maar een aanrijding met een dergelijk voertuig is niet altijd te voorkomen. Meestal gebeurt een aanrijding buiten uw schuld. De volledige letselschade zal dan vergoed moeten worden.

Is de aanrijding ontstaan door een eigen verkeersfout? Ook dan ontvangt u dus een schadevergoeding. Deze is standaard 50% van de door u geleden schade. Maar op grond van de billijkheidscorrectie kan het percentage verhoogd worden tot 75% of zelfs 100% van uw letselschade.

Ruimte voor de billijkheidscorrectie is er indien er sprake is van:

  • ernstig letsel zoals een breuk of een hersenschudding
  • de biro beter uit had moeten kijken gezien de omstandigheden zoals drukte
  • u geen verzekering heeft waar u een beroep op kunt doen

 

Is uw kind tot 14 jaar aangereden? Dan wordt altijd de volledige schade vergoed door de schadeverzekering van de biro

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Een letselschadeschadevergoeding bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. Welke schadeposten er vergoed worden hangt mede af van de:

  • aard en ernst van het letsel dat u aan de aanrijding over heeft gehouden
  • duur van uw klachten
  • financiΓ«le en persoonlijke gevolgen van het ongeluk

 

Een letselschade vergoeding bestaat uit materiΓ«le schade en smartengeld.Β De meest voorkomende letselschade bedragen zijn:

  • inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid
  • studievertraging omdat u niet naar uw studie kunt
  • pensioenschade
  • medische kosten zoals het eigen risico en kosten gemaakt bij de fysiotherapeut of psycholoog
  • reiskosten, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of de politie voor het doen van aangifte
  • kosten voor verzorging en verpleging thuis
  • kosten gemaakt in het ziekenhuis
  • huishoudelijke hulp
  • onderhoudskosten voor het onderhoud van uw huis en tuin
  • reparatiekosten als u als fietser aangereden bent
Contact met een letselschade advocaat

Is u een ongeval overkomen en zoekt u de beste letselschade advocaat van Nederland? De letselschade juristen van ons letselschadebureau helpen u graag en altijd geheel kosteloos bij het verhalen van uw letselschade.

Bij ons letselschadekantoor wordt u altijd geholpen door een ervaren en deskundige letselschade advocaat. Wij zijn namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten.

Bel voor een kosteloos letselschade advies of gratis juridische hulp bij letselschade: 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij komen direct voor u in actie.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaarΒ ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliΓ«nten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

54 years geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

54 years geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

54 years geleden