Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Aansprakelijkheid bij aanrijding tram

In Nederland zijn er tramlijnen aanwezig in Amsterdam, Den Haag,  Rotterdam en Utrecht. Bij een aanrijding met de tram kampt u vast met veel vragen. Wat zijn de voorrangsregels? Kan ik iemand aansprakelijk stellen voor mijn letselschade? Welke schade kan ik claimen?

Ook is het mogelijk dat u als passagier van een tram een ongeluk overkomt. Wist u dat u dan altijd recht heeft op een schadevergoeding als u gewond bent geraakt? Dit op basis van de vervoersovereenkomst.

Letselschade claimen na aanrijding tram

De letselschade juristen van Letselschadekompas staan u graag bij bij het verhalen van uw letselschade als u bent aangereden door een tram en doen dit geheel kosteloos. Ook als u bij een aanrijding in de tram zat.

Wat zijn de voorrangsregels bij een tram?

Het is geheel begrijpelijk dat niet iedereen op de hoogte is van de voorrangsregels voor trams. In artikel 15 en 18 RVV 1990 zijn de verkeersregels voor trams opgenomen. Wij bespreken deze hier kort.

De eerste regel houdt in dat een tram op een gelijkwaardige kruispunt voorrang heeft ten aanzien van al het overige verkeer. Zelfs het verkeer van rechts moet voorrang aan de tram verlenen. Dit geldt voor voetgangers, fietsers, scooters en auto’s.  Dit betekent echter niet dat trams altijd voorrang hebben. Rijdt u op een voorrangsweg, dan heeft u wel degelijk voorrang ten aanzien van de tram.

De tweede regel houdt in dat de regel “rechtdoor op dezelfde weg gaat voor” niet voor een tram geldt. Indien u dus rechtdoor rijdt, heeft de naar links afslaande tram voorrang.

Als fietser of voetganger door tram aangereden

Indien u als voetganger of als fietser wordt aangereden door een tram, dan wordt u door de wetgever extra beschermd. De reden hiervoor is dat een fietser en een voetganger kwetsbare verkeersdeelnemers zijn waardoor de wetgever acht dat overige verkeersdeelnemers extra oplettend moeten zijn. Dit resulteert erin dat u als fietser of als voetganger altijd recht heeft op 50% vergoeding van uw letselschade. Ongeacht de schuldvraag. Dit percentage kan resulteren tot 75% of 100% indien de aanrijding in hoge mate de schuld is van de trambestuurder of indien u ten gevolge van de aanrijding ernstig letsel heeft opgelopen.

Bent u dus als fietser of voetganger aangereden door een tram, dan kunt u altijd letselschade claimen op de trammaatschappij!

Kan ik iemand aansprakelijk stellen bij een tramongeval?

Indien u geen voorrang heeft gekregen van de tram, kunt u de trammaatschappij aansprakelijk stellen. Het is van belang dat de aanrijding kenbaar wordt gemaakt bij de bestuurder van de tram zodat de aanrijding bij de tramcentrale wordt gemeld.  Noteert u zelf het nummer van de tram, de locatie van het ongeval en de datum en het tijdstip.

Het kan de letselschade procedure vergemakkelijken als er een getuigenverklaring voorhanden is waaruit de toedracht van het tramongeval blijkt. Vraag de naam en adresgegevens van getuigen of vraag of zij een foto willen maken van de ongeval locatie. Indien noodzakelijk kunnen wij de getuigen benaderen om een getuigenverklaring in te vullen.

Wij zullen een aansprakelijkstelling voor u opstellen en daarin de trammaatschappij aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Wij zullen verder communiceren met de aansprakelijkheidsverzekeraar van de trammaatschappij omdat deze tegen aansprakelijkheid is verzekerd.

Letselschade als trampassagier

Uiteraard is het ook goed denkbaar dat u als passagier een ongeval overkomt in de tram. De tram kan bijvoorbeeld een noodstop moeten maken waardoor uw letselschade oploopt. U kunt vervelend letsel oplopen doordat u door de tram heen valt of tegen een van de overige stoelen aan valt. Denk hierbij aan whiplashklachten, duizeligheid, nekpijn of ernstige vermoeidheid.

Mogelijk kunt u zelf een ernstige breuk oplopen door een ongeval met een tram. U kunt de vervoerder van de tram dan aansprakelijk stellen voor uw letselschade omdat de vervoerder volgens artikel 8:105 BW aansprakelijk is voor de schade welke u als passagier van een tram tijdens het vervoer is overkomen. De vervoerder van de tram is volgens de wet namelijk verplicht om u veilig naar uw bestemming te brengen.

Welke schade kan ik claimen na een aanrijding tram?

Indien u letselschade lijdt door een ongeval met een tram en de vervoersmaatschappij erkent de aansprakelijkheid voor het ontstaan van het ongeval, wordt uw letselschade vergoed. Zowel de materiële schade als de immateriële schade valt onder uw letselschade. Het is begrijpelijk dat u zich afvraagt welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komt. Enkele voorbeelden van schadeposten kunnen zijn:

  • Inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
  • Hulp in de huishouding
  • Medische kosten
  • Schade aan uw kledingstukken of eigendommen
  • Smartengeld

Dit is slechts een onderdeel van de mogelijke schadeposten welke voor vergoeding in aanmerking komen. Wij van Letselschade  Kompas weten als geen ander op welke schadeposten u allemaal recht heeft indien u een ongeval met een tram overkomt.

Van belang is dat u naast bovenstaande schadevergoeding ook recht heeft op rechtsbijstand van een letselschadeadvocaat of letselschade jurist. De kosten die wij maken omdat wij u bijstaan bij het verhalen van uw letselschade, zullen worden vergoed door de verzekeraar van de tram.

Indien u een aanrijding met de tram is overkomen, zoeken wij graag voor u uit of u de trammaatschappij aansprakelijk kan stellen. Wij voorzien u van een geheel kosteloos letselschade advies en staan u indien mogelijk graag bij bij het verhalen van uw letselschade.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Lijdt u schade door een aanrijding?

Schade melden

Wilt u uw letselschade na een aanrijding met de tram verhalen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag!