Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

EN NL
NL
Wat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding omdat u aan een ongeval pijnklachten, angst en leed over heeft gehouden. Uw levenslust is met andere woorden minder geworden door het ongeluk. U heeft altijd recht op smartengeld, bij zwaar en bij licht letsel. Maar hoe kun je smartengeld berekenen?

Op deze pagina informeren wij u over letselschade berekend wordt, maar u vindt hier ook een aantal voorbeelden uit de praktijk. Zo krijgt u een idee waar u in uw situatie recht op heeft.

Smartengeld berekenen na een ongeluk

Een ongeval is ingrijpend. Het levert stress en pijnklachten op. Wellicht heeft u zelfs last van verkeersangst of zit u er flink doorheen door het letsel. Dat is heel begrijpelijk. Hier is een smartengeldvergoeding voor bedoeld, zo wordt u toch nog (voor zover mogelijk) gecompenseerd voor uw leed.

U vraagt zich wellicht af “hoeveel smartengeld kan ik verwachten?” Dit is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Er is helaas geen smartengeld calculator die de hoogte bepaalt. Letselschade is namelijk heel persoonlijk en geen enkele letselschadezaak is hetzelfde.

In ieder geval zegt de wet dat u recht heeft op een “billijke schadevergoeding”. Maar wat is billijk en hoe wordt smartengeld dan berekend? Wij leggen het u hieronder uit!

Hoeveel smartengeld kan ik verwachten?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de gevolgen van het ongeval. Factoren die de hoogte bepalen zijn:

 • de aard en ernst van letsel
 • de gevolgen van het letsel
 • gaat het om tijdelijk of blijvend letsel?
 • uw leeftijd
 • het soort ongeluk
 • de mate van blijvende invaliditeit
 • uw beperkingen door het ongeluk

Om de hoogte van smartengeld te berekenen, kijkt uw letselschade advocaat naar deze factoren. Daarnaast zoeken wij in de rechtspraak naar uitspraken die op uw situatie lijken. Deze uitspraken zijn gebundeld in de ANWB Smartengeldgids. De hoogte van uw smartengeld wordt dus berekend op basis van:

 • de persoonlijke gevolgen van het ongeval
 • de rechtspraak (jurisprudentie)
Waaruit bestaat smartengeld?

Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor:

 • Pijnklachten
 • Verdriet
 • Verlies aan levensvreugde
 • Angstklachten zoals verkeersangst
 • Boosheid
 • Frustratie
 • Depressieve gevoelens
 • Ontsierende littekens
 • Psychische klachten
 • Post traumatische stress stoornis
Affectieschade

Tot 1 januari 2019 had alleen het letselschade slachtoffer recht op smartengeld. Dit staat in artikel 1:106 van het Burgerlijk Wetboek. Na eerst in de eerste kamer te zijn gesneuveld, is echter in mei 2017 het Wetsvoorstel vergoeding van affectieschade ingediend en aangenomen. Op basis van dit wetsvoorstel hebben ook in een wettelijke regeling genoemde andere personen dan het letselschade slachtoffer recht op een schadevergoeding, affectieschade genoemd.

Recht op affectieschade hebben ouders, kinderen en andere naasten van het slachtoffer. Het moet dan wel gaan om ernstig letsel of een dodelijk ongeval. Uw letselschade advocaat informeert u hier graag over.

Smartengeld: voorbeelden

Hieronder vindt u enkele uitspraken uit de Smartengeld gids om een idee te geven over de hoogte van vergoedingen in Nederland. Wilt u de hoogte van het smartengeld in uw situatie weten? Neem dan contact op met uw letselschade advocaat. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag.

Whiplash letsel : smartengeldvergoeding van € 7500,00

Achterop aanrijding waarbij een man een postwhiplashsyndroom oploopt. De klachten bestaan uit geheugen- en concentratiestoornissen, alsmede nekklachten hoofdpijn en letsel aan zijn rechterarm.

Bij het vaststellen van het smartengeld houdt de rechtbank onder andere rekening met het feit dat de man arbeidsongeschikt is geworden door het verkeersongeval.

Dwarslaesie : smartengeld vastgesteld op € 157.148

Door diverse medische fouten na een scooterongeval heeft loopt een man een dwarslaesie op. Hij lijdt hierdoor veel chronische pijn in de rug en buik. Er is krachtsvermindering ter onderdrukking van de hevige pijnklachten zal de jongen zijn leven lang sterke pijnstillers moeten slikken.

Ook de rechtbank komt tot de conclusie dat er sprake is van zwaar lichamelijk letsel met zware klachten en beperkingen waarbij het letselschade slachtoffer zijn leven lang afhankelijk zal zijn van derden voor zijn persoonlijke verzorging. Daarnaast wordt bij het bepalen van de letselschade vergoeding rekening gehouden met de ernstige chronische pijnklachten die hij altijd zal blijven houden. Ook de kinderwens van de jonge jongen is door de medische fouten in duigen gevallen.

Gebroken enkel : hoogte smartengeld vastgesteld op € 6.000,00

Een bestuurder verliest de macht over het stuur met als gevolg een aanrijding tussen 2 auto’s. Het letsel van de man is een gebroken bovenbeen, een gebroken enkel en een gebroken voet. Daarnaast nog verwondingen aan een been. Gevolg was een ziekenhuisopname van 40 dagen en maar liefst 4 operaties. Er is geen blijvend letsel opgetreden.

Hoogte smartengeld

Uit deze voorbeelden blijkt wel dat de hoogte van smartengeld sterk afhangt van de ernst van het letsel en de gevolgen hiervan. Maar ook de hulp van een letselschade advocaat kan de hoogte van het smartengeld beïnvloeden. Een goed jurisprudentieonderzoek en stevig onderhandelen zijn belangrijk om de hoogte van het smartengeld te bepalen.

Letselschade advocaat
Formulier sluiten

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Formulier sluiten
Berekening
Smartengeld

Uit deze voorbeelden blijkt wel dat de hoogte van smartengeld sterk afhangt van de ernst van het letsel en de gevolgen hiervan. Maar ook de hulp van een letselschade advocaat kan de hoogte van het smartengeld beïnvloeden. Een goed jurisprudentieonderzoek en stevig onderhandelen zijn belangrijk om de hoogte van het smartengeld te bepalen.