Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen na een hondenbeet

Bent u of is uw kind gebeten door een hond en heeft u letsel opgelopen? Een hondenbeet kan grote gevolgen voor u hebben. Zo is het goed mogelijk dat u ernstige verwondingen op heeft gelopen met letselschade tot gevolg.

Op deze pagina leest u alles over het verhalen van schade als gevolg van een hondenbeet. Onze letselschade juristen helpen u hier gratis bij.

Letselschade claimen na een hondenbeet: 12 tips!

Hieronder geven onze letselschade specialisten u 12 tips om die van belang kunnen zijn bij het verhalen van letselschade na een hondenbeet. Maar u kunt ook ons letselschade bureau inschakelen. Wij regelen alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het zorgen voor een volledige schadevergoeding!

Bel voor gratis juridische hulp bij een hondenbeet 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Tip 1: noteer na een hondenbeet gegevens van de hondenbezitter

Op grond van de Nederlandse wet is de bezitter van de hond nagenoeg altijd aansprakelijk, maar u moet natuurlijk wel gegevens hebben van een partij die u aansprakelijk kunt stellen. Vraag daarom altijd om de volledige contactgegevens van de hondenbezitter. Dit voorkomt dat u achteraf nog een moeizame zoektocht dient te starten om ontbrekende gegevens te achterhalen in het geval dat u van de aanvankelijk behulpzame hondenbezitter ineens niets meer hoort.

Een telefoonnummer is makkelijk te veranderen of uw nummer kan geblokkeerd worden, zo krijgt u geen contact meer en blijft u zitten met de schade. Vraag daarom altijd de volledige naam, adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres van de betrokken partij. Tip: vraag naar een legitimatiebewijs en controleer de identiteit.

Niet alleen in het geval van direct zichtbare en ernstige verwondingen is het raadzaam om de contactgegevens te noteren, maar ook als er aanvankelijk mogelijk wat minder aan de hand lijkt te zijn. Ook in een dergelijke situatie kan er later letselschade ontstaan.

Tip 2: vraag getuigen van de hondenbeet om gegevens

Grote kans dat u niet alleen was op het moment dat u bent gebeten door een hond. Ga altijd na of er mensen zijn die het bijtincident hebben gezien en noteer van deze personen de naam en contactgegevens. Deze mensen hebben waargenomen wat er is gebeurd en kunnen onafhankelijk verklaren over de hondenbeet. Dit helpt u in het geval dat er een discussie ontstaat over de aansprakelijkheid.

Tip 3: Vraag na een hondenbeet naar verzekeringsgegevens

Anders dan bezitters van een motorvoertuig, kent men in Nederland geen verplichte verzekering voor schade toegebracht door de gedragingen van huisdieren.

In geval van een ongeluk in het verkeer heeft u de zekerheid dat u de schade bij de verzekeraar van dat motorvoertuig kunt verhalen. Als u bent gebeten door een hond, dan kunt u zich dus niet altijd wenden tot een verzekeraar voor het verhalen van uw schade.

Vraag de bezitter van de hond altijd of er een verzekering is tegen schade als gevolg van een hondenbeet en noteer de gegevens van deze verzekering. Schade door een hondenbeet kan fors zijn en niet iedereen zal altijd verhaal kunnen bieden voor deze schade.

Wat te doen na een hondenbeet?

Als u bent gebeten door een hond, dan is er bijna altijd recht op een schadevergoeding. Daarbij is het de hondenbezitter die aansprakelijk voor uw letselschade is. Het is daarom belangrijk dat deze persoon aansprakelijk gesteld wordt.

Maar hoe stel je iemand aansprakelijk en wanneer krijgt je een schadevergoeding na een hondenbeet? Onze letselschade specialisten adviseren u graag en helpen kosteloos bij het verhalen van uw letselschade na een honenbeet.

Tip 4: Bel bij problemen altijd de politie

In de meeste gevallen zal de hondenbezitter door het voorval net zo geschrokken zijn als dat u bent en bereidwillig zijn om de situatie op te lossen. Helaas is dat niet in alle gevallen zo. Soms wilt een hondenbezitter zijn gegevens niet geven, probeert iemand te vluchten of stelt hij zich zelfs agressief tegenover u op.

Als u twijfelt of zich bedreigd voelt na een hondenbeet, neem dan contact op met de politie. Bij minder spoed of twijfel via 0900-8844 en in serieuze acute gevallen 112.

Tip 5: Maak de bijtwond schoon

Deze tip is met name bedoeld om gezondheidsschade te voorkomen. In een hondenbek leven veel bacteriën. Na een hondenbeet kunnen deze in de wond terecht komen en dat kan vervelende gevolgen hebben. Maak na een hondenbeet de wond altijd goed schoon en spoel de wond uit met water. Zo voorkomt u zo veel mogelijk dat de wond gaat ontsteken.

Er kan een tetanus infectie ontstaat door de hondenbeet. Daarom is het belangrijk dat u na een hondenbeet direct naar de huisarts of de spoedeisende hulp gaat. Soms is zelfs een tetanusprik nodig om u te beschermen tegen gezondheidsschade.

Tip 6: Ga naar een arts voor een tetanusprik of antibioticakuur

Honden dragen veel bacteriën en virussen met zich mee, waaronder tetanus. Veel mensen zijn reeds ingeënt tegen tetanus, echter is het altijd raadzaam om dit na te vragen bij uw arts.

Mocht de inenting te lang geleden zijn, dan kunt u vaak direct terecht bij uw huisarts of het ziekenhuis voor een herhaling. Zo blijft u beschermd en is de kans kleiner dat u besmet raakt. Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om een vervelende ziekte als tetanus.

Een wond door een hondenbeet kan gaan ontsteken. Het is goed om naar een arts te gaan om de wond te laten behandelen. Een arts kan de wond op een juiste manier verbinden en u adviseren over de verdere wondverzorging. Mocht een arts vermoeden dat de wond is gaan ontsteken, dan kan hij een antibioticakuur voorschrijven.

Tip 7:  Regel uw schade nooit zelf (en ter plekke) met de hondenbezitter

Dikwijls zal de bezitter van de hond de schade als gevolg van de hondenbeet ter plekke met u af willen handelen. Een snelle inventarisatie van de schade zal waarschijnlijk wijzen op beschadigde kleding en een mogelijke verwonding.

Wijs een aanbod om deze schade ter plekke af te wikkelen altijd af en laat u bijstaan door een letselschade specialist. Het komt vaak voor dat de schade achteraf toch omvangrijker lijkt te zijn dan in eerste instantie gedacht en het zou zonde zijn als u deze aanvullende schade niet meer kunt verhalen.

Het kan ook zo zijn dat de schadeverzekering contact met u opneemt om de letselschade met u te regelen. Ook hiervoor geldt, neem altijd een letselschade jurist of letselschade advocaat van ons letselschadebureau in de arm. U weet dan zeker dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Letselschade claimen na een hondenbeet

Bent u gebeten door een hond en lijdt u hierdoor schade? Onze letselschade juristen helpen u graag. Wij zorgen dat de hondenbezitter aansprakelijk gesteld wordt en al uw letselschade snel en volledig vergoed wordt.

Is er een letselschade advocaat nodig? Geen probleem. Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Indien nodig schakelen wij kosteloos een letselschade advocaat voor u in.

Laat door ons kosteloos uw letselschade claimen als u gebeten door een hond bent. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

of bel direct

Tip 8: Maak foto’s van de schade

Indien u de schade die u lijdt door de hondenbeet wenst te verhalen is het goed om daar foto’s van te maken. Deze foto’s kunnen later dienen als bewijs. Zo zal een wond (ten dele) genezen en is het goed om nog aan te kunnen tonen wat voor letsel u heeft geleden door de hondenbeet. Maak ook altijd foto’s van beschadigde kleding, sierraden, telefoons en andere goederen. Maar ook foto's van ontsierende littekens na een hondenbeet zijn van belang voor de hoogte van het smartengeld. Zo voorkomt u achteraf discussies.

Tip 9: Houdt een overzicht bij van de schade door de hondenbeet

Grote kans dat u na een hondenbeet diverse kosten moet maken. Uw eigen risico van uw zorgverzekering wordt mogelijk aangesproken, u moet reiskosten maken om naar afspraken bij de arts te komen of er zijn nog kosten voor verdere medicatie of medische behandelingen. Al deze kosten kunt u verhalen op de hondenbezitter.

Het is belangrijk dat u een overzicht bijhoudt van alle kosten die u maakt na een hondenbeet en de achterliggende bonnen en facturen bewaart. Dit dient later al bewijs voor de omvang van de schade.

Letsel na een hondenbeet is uiteenlopend en kan ernstig zijn. Zeker in het geval dat er sprake is van ernstig letsel, komen ook andere wat minder voor de hand liggende zaken voor vergoeding in aanmerking.

Kunt u na de hondenbeet niet meer werken en mist u daardoor inkomen, dan kunt u dat ook verhalen. Dit geldt ook voor kosten die u maakt om iemand in te huren voor het huishouden of onderhoud aan de woning of uw tuin. Houdt al deze zaken goed bij.

Tip 10: Verhaal altijd uw letselschade!

Veel mensen verhalen de schade van een hondenbeet niet omdat ze bijvoorbeeld de eigenaar van het dier niet met de kosten willen opzadelen of denken dat ze een aandeel hebben in het voorval.

Ook als het de hond van uw buurman betreft is het belangrijk om de schade te verhalen. Grote kans dat de buurman gewoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft en zelf dus niets hoeft te betalen. Het is altijd belangrijk om te zorgen dat u niet zelf met de gevolgen na een hondenbeet blijft zitten!

Tip 11: Schakel altijd een belangenbehartiger in bij een hondenbeet

Gebeten worden door een hond is niet iets dat je in de koude kleren gaat zitten. Er komt veel op je af en er moet veel geregeld worden. Zeker als de bezitter van de hond het niet eens is met uw kant van het verhaal.

Schakel altijd een deskundige belangenbehartiger in, zo bent u er van verzekerd dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. Een letselschade specialist stelt voor u de aansprakelijkheidsbrief  op waarmee de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld, voert de gesprekken met de wederpartij, inventariseert de schade en zorgt er voor dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.

Tip 12: Betaal nooit voor juridische bijstand

Bent u gebeten door een hond? U heeft recht op gratis juridische hulp van één van onze letselschade specialisten. De wet stelt dat u redelijke kosten mag maken om uw schade te verhalen. Laat u dus altijd gratis bijstaan. De kosten verhalen wij voor u bij de verzekering van de hondenbezitter.

Veel gestelde vragen na een hondenbeet
Wie is aansprakelijk voor de schade in geval van een hondenbeet?

Op grond van van artikel 6:179 BW is een bezitter van een dier aansprakelijk voor dat dier en de schade die ontstaat als u bijvoorbeeld wordt gebeten. Dit noemt men risicoaansprakelijkheid voor de gedragingen van het dier.

Het is voor de aansprakelijkheid niet nodig dat de bezitter ook aanwezig was. Ook als een hond is weggelopen en u wordt aangevallen is de bezitter aansprakelijk. Zo ook als de hond wordt uitgelaten door een ander persoon. In het geval dat u met de hond aan het spelen bent of de hond provoceert en u wordt gebeten is de bezitter verplicht om de schade te vergoeden.

Wat te doen na een hondenbeet?

Als u gebeten door een hond bent, dan wilt u uiteraard schade claimen op de aansprakelijk partij, Op grond van de wet is de aansprakelijke partij bij een hondenbeet de hondenbezitter. Deze dient alle schade, zowel de materiële schade als het smartengeld te betalen.

Helaas blijkt het in de praktijk niet altijd gemakkelijke om letselschade te verhalen als u door een hond gebeten bent. Daarom adviseren wij u om:

 • vraag de hondenbezitter altijd om zijn of haar contactgegevens. Neem daarbij geen genoegen met een telefoonnummer
 • zijn er getuigen van de hondenbeet? Vraag de hondenbezitter naar diens contactgegevens
 • maak foto's van de hond die u gebeten heeft
 • bent u gebeten door een hond? Ga langs een arts voor een tetanusprik. U kunt aan een hondenbeet een vervelende infectie overhouden met het risico op grote gezondheidsschade.
 • Spoel de wond goed uit
 • Vraag om een goed letselschade advies als u gebeten door een hond bent
 • Houdt u schade als gevolg van de hondenbeet goed bij
 • Neem altijd een letselschade jurist van een erkend letselschadebureau in de arm
 • Regel nooit samen met de tegenpartij of diens schadeverzekering de letselschade
 • Ga nooit akkoord met een beroep op eigen schuld als u gebeten door een hond bent.
Welke letselschade bedragen worden vergoed bij een hondenbeet?

Als je aangevallen bent door een hond, dan is er recht op een schadevergoeding. Een letselschadevergoeding bestaat ten eerst uit alle kosten die je lijdt. Daarbij kun je denken aan:

 • het verplicht eigen risico van de zorgverzekering
 • andere medische kosten die je maakt voor behandeling van het letsel
 • kosten omdat je hulp in het huishouden nodig hebt
 • gemaakte kosten in het ziekenhuis.
 • Is het letsel zo ernstig dat je niet kunt werken of er een studievertraging ontstaat? Dan heb je recht op een vergoeding van inkomensschade.

 

Naast kosten en schade is er ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de pijnklachten die je door het letsel lijdt, maar ook voor de angst voor honden die is ontstaan.

Wilt u een schadevergoeding claimen na een aanval van een hond? Onze letselschade advocaten helpen altijd volledig gratis bij schadevergoeding eisen bij letsel.

Heb ik recht op smartengeld in geval van een hondenbeet?

In het geval dat u bent gebeten door een hond, is de aansprakelijke partij verplicht om uw schade te vergoeden. Zo heeft u ook recht op smartengeld. Ook in het geval dat er sprake is van oppervlakkig letsel.

Smartengeld is een vergoeding waar u recht op heeft vanwege het leed dat u heeft ervaren. U kunt hierbij denken aan de pijn, maar ook aan verdriet en psychisch letsel of blijvende littekens in bijvoorbeeld uw gezicht.

Bent u gebeten door een hond? Neem dan direct contact met ons op. Onze letselschade specialisten staan u graag bij!

Is er een verplichte verzekering voor hondenbezitters?

In Nederland geldt voor sommige ongevallen een verzekeringsplicht. De bekendste verzekeringsplicht is voor motorvoertuigen. Deze zijn verplicht verzekerd voor aansprakelijkheid.

Voor schade veroorzaakt door een dier zoals door een hondenbeet geldt geen verzekeringsplicht. Je kunt dus niet rechtstreeks een letselschade claim indienen bij een letselschade verzekeraar.

De aansprakelijkheidsbrief moet dan ook naar de eigenaar van de hond gestuurd worden. Omdat er geen verzekeringsplicht voor dieren is, staat niet van te voren vast dat de letselschade na een aanval van een hond vergoed wordt. Letsel veroorzaakt door dieren valt wel onder de vrijwillige WA- verzekering, ook wel AVP verzekering genoemd (Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren).

Om zeker te zijn dat uw letselschade na een aanval van een hond wordt vergoed is het belangrijk te vragen of er een verzekering is afgesloten.

Welke honden veroorzaken vaak letsel?

Voorop staat dat iedere hond een keer kan bijten. Er zijn echter een aantal hondenrassen die vaak bij een hondenbeet betrokken zijn.

Hier leest u welke honden vaak letselschade veroorzaken.

Gratis juridische hulp na een hondenbeet

Bent u slachtoffer van een hondenbeet en lijdt u hierdoor schade? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade als gevolg van een hondenbeet.

In Nederland is de schuldige partij aansprakelijk voor schade, maar dient deze persoon ook de kosten van een letselschadespecialist te betalen. Onze letselschade juristen werken dus altijd volledig kosteloos voor u!

Bel gratis 0800 278 4626 of stuur ons een bericht en wij nemen direct contact met u op.

Letsel door een bijtincident hond

Een bijtincident met een hond kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo is er een risico op een tetanus infectie. Dit is een gevaarlijke bacteriële infectie die voor ernstige klachten en beperkingen kan zorgen.

Maar als u gebeten door een hond bent, dan kunt u hieraan ook wonden overhouden, van een oppervlakkige hondenbeet tot ernstig letsel. En door dit letsel, wat vaak blijvend letsel is, lijdt u schade. Deze schade wordt letselschade genoemd.Naast een tetanus infectie is veel voorkomend letsel na een hondenbeet:

 1. bijtwonden
 2. zenuwletsel
 3. spierletsel
 4. verlamming
 5. bandletsel
 6. amputatie
 7. blijvende littekens

 

Letsel door een bijtincident met een hond lijdt niet zelden tot schade. Denk aan medische kosten omdat u na de hondenbeet naar een arts gaat. Maar ook inkomensschade door arbeidsongeschiktheid of kosten voor hulp in het huishouden kunnen het gevolg zijn van de hondenbeet.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland