Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansprakelijkheid voor ongeluk woon-werkverkeer

U bent met de auto of fiets onderweg naar uw werk als u aangereden wordt. U raakt bij deze aanrijding gewond en lijdt schade. Bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid of omdat u medische kosten maakt. De vraag is dat wie er aansprakelijk is voor een ongeval tijdens woon-werkverkeer.

Soms is er niemand aansprakelijk bij een aanrijding, zoals bij een eenzijdig auto ongeluk of omdat er sprake is van eigen schuld zoals de wet dit noemt. Ook dan kan er echter recht op schadevergoeding zijn.

Aansprakelijkheid werkgever woon- werkverkeer

Een veel gestelde vraag is of een werkgever aansprakelijk is voor een ongeluk tijdens woon-werkverkeer. Dit is echter niet het geval. Alleen als u onder werktijd een verkeersongeluk overkomt, kunt u bij uw werkgever terecht. Op een werkgever rust namelijk de plicht haar medewerkers te verzekeren voor letselschade als gevolg van een verkeersongeluk onder werktijd. Maar dit betekent niet dat uw werkgever u niet verzekerd heeft voor een ongeluk tijdens woon werk verkeer.

Steeds meer werkgevers hebben een WEGAS verzekering afgesloten. Hieronder kan ook schade als gevolg van een ongeluk onder woon- werk verkeer vallen. Onze letselschade juristen zoeken dit graag voor u uit.

Bent u pakketbezorger, vertegenwoordiger of maaltijdbezorger? Als u onder werktijd een ongeluk overkomt, is er dus een verplichte verzekering voor werkgevers. Is deze er niet, dan is de werkgever aansprakelijk voor uw letselschade.

Aansprakelijkheid woon werkverkeer

Als de werkgever niet aansprakelijk is voor woon werkverkeer en er geen WEGAS verzekering is, wie is er dan aansprakelijk voor een ongeluk tijdens woon werk verkeer?

Bent u in de auto aangereden door een ander motorvoertuig en heeft u hierbij letsel opgelopen? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade. De bestuurder die u aangereden heeft is immers aansprakelijk voor uw letselschade. Bijvoorbeeld bij een kop- staart botsing of omdat u geen voorrang verleend werd. Alle letselschade wordt dan vergoed, zowel inkomensschade als kosten die u maakt. Maar ook is er in dit geval recht op een smartengeldvergoeding.

In het geval u als fietser aangereden bent onder woon werk verkeer is er nog een bijzonder regeling van toepassing. Op grond hiervan is er altijd recht op schadevergoeding, dus ook als u zelf een verkeersfout maakt. In dit laatste geval komt ten minste 50% van uw letselschade voor vergoeding in aanmerking.

Letselschade verhalen op de svi verzekering tijdens woon-werk verkeer

Er is niet altijd een aansprakelijke persoon, bijvoorbeeld bij een eenzijdig auto ongeluk of indien u zelf een verkeersongeluk veroorzaakt heeft. Dit betekent echter niet dat u dan geen recht op schadevergoeding heeft.

In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd. Er is echter ook een vrijwillige verzekering die voorziet in een letselschade uitkering na een aanrijding. Hierbij is de toedracht van het auto ongeluk of scooterongeluk niet van belang. Deze verzekering is de schade inzittendenverzekering, afgekort SVI verzekering. Voor scooters en motoren wordt deze verzekering de schade opzittende verzekering genoemd, SOV verzekering.

Is u tijdens woon werk verkeer een eenzijdig ongeluk overkomen of bent u bij iemand achterop gereden of gaf u geen voorrang? Dan is er dus recht op een letselschadevergoeding op basis van de SVI of SOV. Ook in dit geval is er recht op gratis juridische hulp van een letselschade jurist van ons letselschadebureau.

Als passagier aangereden? Altijd recht op schadevergoeding.

Reed u mee met een collega en was u dus passagier? U kunt dan een beroep doen op de schuldloze derde regeling. Deze regeling houdt in dat al uw letselschade vergoed wordt. De toedracht van het ongeluk is daarbij niet van belang. Het enkele feit dat maakt dat u passagier was en geen bestuurder maakt dat u aanspraak op schadevergoeding kan doen.

Zat u als passagier in een auto of achterop de scooter? U heeft recht op vergoeding van letselschade en gratis rechtsbijstand van een belangenbehartiger van ons letselschadekantoor.

Ongeluk in openbaar vervoer

Honderdduizenden mensen gaan dagelijks met het openbaar vervoer naar het werk. Er is dan een vervoersovereenkomst van toepassing. In de wet staan regels over personenvervoer. Een van deze regels is dat de vervoerder aansprakelijk is voor letselschade van passagiers.

Het voorgaande betekent dat als u valt in de trein, tram of bus, of u anderszins letsel oploopt, u recht op een  letselschadevergoeding heeft. Er is sprake van een risico aansprakelijkheid, dus de vervoerder is altijd aansprakelijk, ook al heeft de trambestuurder of buschauffeur geen schuld aan een aanrijding.

Op grond van de wet heeft u bij de vervoersovereenkomst ook recht op gratis juridische hulp van een letselschade jurist. Ook in dit geval kunnen wij u dus geheel kosteloos bijstaan bij het verhalen van uw letselschade.

Bespreek uw letselschade zaak met onze letselschade juristen

Is u tijdens woon-werk verkeer een ongeluk overkomen en lijdt u hierdoor letselschade? In de meest gevallen is er recht op schadevergoeding. Wij onderzoeken graag voor u de mogelijkheden.

Wilt u kosteloze rechtsbijstand of uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem dan contact met ons op. Samen kijken wij naar de mogelijkheden en indien gewenst helpen wij u met uw letselschadeclaim.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland