Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade opgelopen door een bus aanrijding

U bent betrokken geraakt bij een bus aanrijding. Het kan dan zijn dat u door de bus bent aangereden of dat u zelf als passagier in de bus zat tijdens een aanrijding. In beide gevallen kunt u aan het busongeluk letsel overhouden.

Bij een bus aanrijding is er altijd recht op een letselschade vergoeding. Zowel als u in de auto of als fietser aangereden bent door de bus als in het geval u in de bus zat. U leest er alles over in deze bijdrage van onze letselschade juristen.

Bent u door de bus aangereden of zat u in de bus tijdens een bus aanrijding? Onze letselschade juristen helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade. Dit doen wij gratis voor u. Hoe dit kan leest u hier.

Betrokken bij bus aanrijding

Als je betrokken bent bij een bus aanrijding en hieraan letsel hebt overgehouden, dan wil je natuurlijk onderzoeken of er recht is op een schadevergoeding. In veel gevallen is dit het geval. Wel is het goed om een onderscheid te maken tussen 2 soorten busongelukken:

  • u bent door de bus aangereden
  • u was passagier in de bus ten tijde van de aanrijding tussen de bus en een ander voertuig.

 

In het geval u bij de bus aanrijding passagier in de bus was, dan is er altijd recht op een schadevergoeding op basis van de reisovereenkomst. Bent u in de auto of als fietser of voetganger aangereden door de bus? Ook dan kunt u in bijna alle gevallen aanspraak maken op een schadevergoeding. Als fietser of voetganger zelfs als u zelf een verkeersfout hebt gemaakt.

Buschauffeur is schuldig aan de aanrijding

Is de buschauffeur schuldig aan het ontstaan van de aanrijding, dan is de busmaatschappij aansprakelijk. De aansprakelijkheidsbrief moet dan ook aan deze onderneming gestuurd worden. Maar ook in het geval dat u passagier in de bus was kunt u uw letselschade claim indienen bij de busmaatschappij en wel op de reisovereenkomst.

Letselschade claimen na een bus aanrijding is niet eenvoudig. Er gelden diverse regels en soms ook bijzondere verjaringstermijnen. Daarom is het verstandig om bij een letselschade claim juridische bijstand in te schakelen van een letselschade jurist. Bij Letselschade Kompas doen wij dit gratis voor u. Onze kosten brengen wij in rekening bij de letselschade verzekering van de busmaatschappij.

Als voetganger of fietser betrokken bij een bus aanrijding, wat nu?

Fietsers en voetgangers nemen een speciale rol aan in het verkeer. Zij zijn voor de wet namelijk een "kwetsbare verkeersdeelnemer". Als je immers als fietser of voetganger aangereden wordt door een bus, dan is de kans op letsel groter dan bij een auto ongeluk. Daarom worden fietsers en voetgangers extra beschermd door de wet.

Deze bescherming tegen letselschade bij fietsers en voetgangers is opgenomen in artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet). Omdat de kans op letsel en schade groot is, ontvangt u als je als voetganger of fietser aangereden wordt altijd een letselschade vergoeding. Ook als u zelf een verkeersfout maakt. Bijvoorbeeld als u door rood licht rijdt of geen voorrang verleent.

De regeling op basis van artikel 185 wvw is als volgt:

  • Is de bus schuldig aan het busongeluk, dan heeft u recht op een volledige vergoeding van de schade.
  • Reed u door rood op de fiets of had u voorrang moeten verlenen? Dan krijgt u in ieder geval 50% van de letselschade vergoed.
  • Als een kind tot 14 jaar aangereden wordt dan heeft deze altijd recht op een volledige vergoeding van zijn of haar schade.
In de auto aangereden door een bus

Bij een aanrijding met de bus gelden de "gewone" verkeersregels. Ook als is de bus openbaar vervoer. In het geval van een aanrijding met een tram is dit anders; een tram heeft altijd voorrang. Bent u met de auto betrokken bij een bus ongeluk, dan is de vraag wie schuldig is aan de aanrijding.

Is dit de buschauffeur, dan dient de busmaatschappij u volledig schadeloos te stellen. Heeft u zelf de aanrijding veroorzaakt, dan kunt u mogelijk aanspraak maken op een letselschadevergoeding vanuit de schade inzittendenverzekering, de svi- verzekering.

Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit op grond van de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Op basis van deze wet kunt u ook uw letselschade claim na een aanrijding rechtstreeks indienen bij de WAM- verzekeraar. Uiteraard regelt uw letselschade jurist dit voor u.

Als passagier  betrokken bij een busongeluk

Was u ten tijde van de bus aanrijding passagier in de bus en heeft u aan het busongeluk letsel overgehouden? Ook dan kunt u altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Er is namelijk op grond van de reisovereenkomst recht op een letselschadevergoeding. De busmaatschappij moet deze letselschade betalen.

Let wel op, een letselschade claim op grond van de reisovereenkomst dient binnen 3 jaar ingediend te worden. Dit is afwijkend, normaal is de verjaringstermijn 5 jaar!

Gratis rechtsbijstand bij een bus aanrijding

Bent u aangereden door een bus of zat u als passagier in de bus die is aangereden? Dan heeft u niet alleen recht op een vergoeding van uw schade, maar ook op gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist. Dit recht is in de wet opgenomen.

Onze juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos bij letselschade claimen na een busongeluk. Wij stellen de aansprakelijkheidsbrief op, stellen de tegenpartij aansprakelijk en regelen een letselschade voorschot voor u. Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat uw letselschade volledig vergoed wordt.

Contact met ons letselschade bureau

Wilt u ook gratis rechtsbijstand bij het verhalen van overlijdensschade, affectieschade of shockschade? Onze letselschade specialisten helpen u graag. Dit doen wij altijd geheel kosteloos voor u!

Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland