Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Als je betrokken bent bij een bus aanrijding en hieraan letsel hebt overgehouden, wil je natuurlijk onderzoeken of er recht is op een schadevergoeding. In veel gevallen is dit het geval. Wel is het goed om een onderscheid te maken tussen 2 soorten busongelukken:

  • u bent door de bus aangereden
  • u was passagier in de bus

 

In het geval u bij de bus aanrijding passagier in de bus was, dan is er altijd recht op een schadevergoeding op basis van de reisovereenkomst. Bent u in de auto of als fietser aangereden door de bus? Ook dan kunt u in bijna alle gevallen aanspraak maken op een schadevergoeding. Als fietser of voetganger zelfs als je zelf een verkeersfout hebt gemaakt.

Is de buschauffeur schuldig aan het ontstaan van de aanrijding, dan is de busmaatschappij aansprakelijk. De aansprakelijkheidsbrief moet dan ook aan deze onderneming gestuurd worden. Maar ook in het geval dat u passagier in de bus was kunt u uw letselschade claim indienen bij de busmaatschappij en wel op de reisovereenkomst.

Letselschade claimen na een bus aanrijding is niet eenvoudig. Er gelden diverse regels en soms ook bijzondere verjaringstermijnen. Daarom is het verstandig om bij een letselschade claim juridische bijstand in te schakelen van een letselschade jurist. Bij Letselschade Kompas doen wij dit gratis voor u. Onze kosten brengen wij in rekening bij de letselschade verzekering van de busmaatschappij.

Als voetganger of fietser betrokken bij een bus aanrijding, wat nu?

Fietsers en voetgangers nemen een speciale rol aan in het verkeer. Zij zijn voor de wet namelijk een "kwetsbare verkeersdeelnemer". Als je immers als fietser of voetganger aangereden wordt door een bus, dan is de kans op letsel groter dan bij een auto ongeluk. Daarom worden fietsers en voetgangers extra beschermd door de wet.

Deze bescherming tegen letselschade is opgenomen in artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet). Omdat de kans op letsel en schade groot is, ontvang je als je als voetganger of fietser aangereden wordt altijd een letselschade vergoeding. Ook als je zelf een verkeersfout hebt begaan. Bijvoorbeeld als je door rood licht rijdt of geen voorrang verleent.

De regeling op basis van artikel 185 wvw is als volgt:

 

  • Is de bus schuldig aan het busongeluk, dan heb je recht op een volledige vergoeding van de schade.
  • reed je door rood op de fiets of had je voorrang moeten verlenen? Dan krijg je in ieder geval 50% van de letselschade vergoed
  • Als een kind tot 14 jaar aangereden wordt dan heeft deze altijd recht op een volledige vergoeding van zijn of haar schade

In de auto aangereden door een bus

Bij een aanrijding met de bus gelden de "gewone" verkeersregels. Ook als is de bus openbaar vervoer. In het geval van een aanrijding met een tram is dit anders; een tram heeft altijd voorrang. Bent u met de auto betrokken bij een bus ongeluk, dan is de vraag wie schuldig is aan de aanrijding.

Is dit de buschauffeur, dan dient de busmaatschappij u volledig schadeloos te stellen. Heeft u zelf de aanrijding veroorzaakt, dan kunt u mogelijk aanspraak maken op een letselschadevergoeding vanuit de schade inzittendenverzekering, de svi- verzekering.

Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit op grond van de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Op basis van deze wet kunt u ook uw letselschade claim na een aanrijding rechtstreeks indienen bij de WAM- verzekeraar. Uiteraard regelt uw letselschade jurist dit voor u.

Als passagierΒ  betrokken bij een busongeluk

Was u ten tijde van de bus aanrijding passagier in de bus en heeft u aan het busongeluk letsel overgehouden? Ook dan kunt u altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Er is namelijk op grond van de reisovereenkomst recht op een letselschadevergoeding. De busmaatschappij moet deze letselschade betalen.

Let wel op, een letselschade claim op grond van de reisovereenkomst dient binnen 3 jaar ingediend te worden. Dit is afwijkend, normaal is de verjaringstermijn 5 jaar!

Gratis rechtsbijstand bij een bus aanrijding

Bent u aangereden door een bus of zat u als passagier in de bus die is aangereden? Dan heeft u niet alleen recht op een vergoeding van uw schade, maar ook op gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist. Dit recht is in de wet opgenomen.

Onze juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos bij letselschade claimen na een busongeluk. Wij stellen de aansprakelijkheidsbrief op, stellen de tegenpartij aansprakelijk en regelen een letselschade voorschot voor u. Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat uw letselschade volledig vergoed wordt.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten
Letselschade verhalen na een busongeluk
Letselschade na een bus aanrijding claimen

Wilt u uw letselschade na bus ongeluk kosteloos laten verhalen? Β Onze letselschade juristen bij u in de buurt helpt u graag bij het verhalen van uw letselschade.