Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Wie is schuldig bij een aanrijding?

Bij een aanrijding kan het gaan om een auto botsing, bijvoorbeeld bij een aanrijding van achteren. Maar het is ook mogelijk dat u als fietser aangereden door een auto bent. Of als voetganger op het zebrapad bent aangereden. Voor iedere situatie gelden andere regels. Daarom beantwoorden wij voor u hieronder de volgende vragen:

  • wat te doen bij een aanrijding?
  • een aanrijding van achteren, wie is schuldig?
  • wie is schuldig bij een aanrijding met een fietser?
  • wanneer heeft een voetganger voorrang?
  • doorrijden na aanrijding, wie betaalt mijn schade?
Wat te doen bij een aanrijding?

Alvorens in te gaan op de vraag: "wie is schuldig bij een aanrijding" is het belangrijk te vermelden wat te doen na een aanrijding. Op u rust namelijk de bewijslast dat de tegenpartij schuldig is. Daarom geven wij u graag 5 tips als u een aanrijding overkomen is:

  • vul altijd een schadeformulier in. De toedracht van het verkeersongeluk staat dan vast
  • zijn er getuigen van de aanrijding? Vraag om contactgegevens
  • maak foto's van de voertuigen en de situatie ter plaatse
  • is er sprake van doorrijden na aanrijding? Bel ter plaatse de politie
  • laat uw letsel zo spoedig mogelijk door een arts beoordelen en documenteren.
  • schakel direct een letselschade jurist in om uw rechten veilig te stellen
Een aanrijding van achteren, wie is schuldig?

Niet opletten bij een stoplicht of zebrapad, de file niet zien of bezig zijn met de telefoon met als gevolg een aanrijding van achteren. De kop staartbotsing of kettingbotsing is een van de meest voorkomende aanrijdingen.

Vaak ontstaat er discussie over de vraag wie schuldig is bij een aanrijding van achteren. Het antwoord vinden wij in een aantal wettelijke bepalingen. De belangrijkste bespreken wij hier.

  • artikel 5 Wegenverkeerswet: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."
  • artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: "Bestuurder moeten in staat zijn een het voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is."

 

Op grond van deze artikelen is de achteroprijdende bestuurder schuldig bij een aanrijding van achteren. Hierop zijn wel een aantal uitzonderingen:

  • het voorste voertuig remt plotseling zonder dat hier een goede reden voor is
  • het achterste voertuig wordt door het voorste voertuig afgesneden, bijvoorbeeld door in te voegen.

 

Wie is schuldig bij een kettingbotsing?

In de praktijk is er veel discussie wie er nu schuldig is bij een aanrijding als het om een kettingbotsing gaat. Als u het middelste voertuig bent, wie is er dan schuldig? Is dit het achterste voertuig of het voertuig dat achterop is gereden?

Volgen wij de wet, dan is het achterste voertuig aansprakelijk. Verzekeraars hebben echter echter een regeling in het leven geroepen, de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling. Op basis van deze verzekering betaalt de WAM- verzekeraar van het voertuig dat bij u is achterop gereden uw letselschade.

Wie is schuldig bij een aanrijding met een fietser?

Bent u als fietser aangereden? Dan geldt er een bijzondere regeling. Deze houdt in dat een motorvoertuig altijd schuldig is als u op de fiets aangereden wordt. De regeling is als volgt:

  • het ongeval ontstaat door toedoen van het motorvoertuig: u ontvangt een volledig schadevergoeding bij letselschade
  • het ongeluk tussen fiets en auto is het gevolg van een fout van de fietser: ten minste 50% van de letselschade wordt betaald
  • een kind tot 14 jaar is aangereden: 100% van de letselschade wordt vergoed.

 

Deze regeling is te vinden in artikel 185 vwv (Wegenverkeerswet). Daarbij is het zo dat zelfs als de fietser door rood licht rijdt of geen voorrang verleent, er zelfs 100% van de letselschade betaald wordt. Dit indien de billijkheidscorrectie toegepast wordt!

De vraag "wie is schuldig bij een aanrijding met een fietser" is dus altijd het motorvoertuig!

Wanneer heeft een voetganger voorrang?

Voetgangers worden net als fietser extra beschermd. Er gelden zelfs bijzondere voorrangsregels. Maar wanneer heeft een voetganger voorrang en wie is schuldig als een voetganger aangereden wordt?

Voetgangers zijn wel verkeersdeelnemers, maar geen bestuurders. Daarom gelden er een aantal extra voorrangsregels:

  • bij of op een zebrapad heeft een voetganger voorrang.
  • Slaat een auto of scooter de hoek om? Deze dient dan aan een voetganger die op dezelfde weg rechtdoor loopt voorrang te verlenen.
  • Een auto die een uitrit verlaat moet een voetganger altijd voor laten gaan.

 

De extra voorrangsregels beschermen voetgangers tegen letsel door een aanrijding. Maar ook door artikel 185 wvw worden fietsers beschermd tegen letsel door een verkeersongeluk. Deze bescherming houdt in dat als u als voetganger aangereden wordt, er altijd ten minste 50% van de letselschade vergoed wordt.

Doorrijden na aanrijding

Het gebeurt steeds vaker, doorrijden na een aanrijding. Is het kenteken bekend en zijn er getuigen, dan kan de dader nog wel achterhaald worden. Vaak blijft de doorrijder na een aanrijding echter onbekend met de vraag: "hoe moet ik schadevergoeding eisen?"

In Nederland is het mogelijk om schadevergoeding te eisen bij doorrijden na een aanrijding. U kunt aanspraak maken op de svi verzekering. Dit is echter geen verplichte verzekering en dus is dit niet altijd een optie. Er kan echter wel altijd een beroep gedaan worden op het Waarborgfonds motorverkeer

Voor een beroep op het Waarborgfonds moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • er dient binnen 14 dagen na de aanrijding aangifte bij de politie gedaan te worden
  • het moet vaststaan dat de aanrijding is veroorzaakt door een motorvoertuig
  • de letselschade claim dient tijdig ingediend te worden.

 

Alle schade wordt vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeerd, zowel de materiΓ«le letselschade bedragen als het smartengeld.

Contact met uw letselschade jurist

Wilt u gratis uw letselschade claimen op de aansprakelijke partij? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Bel voor een gratis letselschade advies, een intake bij u thuis of het direct indienen van een schade claim 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en vul uw gegevens in. Een van onze letselschade specialisten neemt dan nog dezelfde dag contact met u op.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade door een aanrijding

Wie is schuldig bij een aanrijding?

U bent aangereden en lijdt hierdoor schade. Maar wie is schuldig bij een aanrijding? Wij leggen het u graag uit en claimen kosteloos uw letselschade na een verkeersongeluk.