Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen bij voorrangsfout

Vaak is de vraag: "wie heeft voorrang" duidelijk te beantwoorden. Bestuurders van rechts hebben immers altijd voorrang. Maar op deze hoofdregel bestaan diverse uitzonderingen. Dit roept diverse vragen op zoals wanneer heeft een voetganger voorrang en hoe zit het met voorrang bij een uitrit?

In deze bijdrage leggen wij u uit wie voorrang heeft in diverse situaties. Dit kan belangrijk zijn bij aansprakelijkheid, zeker als u letsel aan de aanrijding over hebt gehouden.

Heeft u letsel overgehouden aan een aanrijding? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Wanneer heeft rechts voorrang?

Van rechts komende bestuurders hebben voorrang, zou luidt de hoofdregel. Zo heeft een fietser van rechts voorrang op een van links komende auto. Toch kan de fietser van links voorrang hebben namelijk:

 • op een voorrangsweg
 • als de autobestuurder uit een uitrit komt

 

Omdat voor fietsers dezelfde verkeersregels gelden als voor alle overige bestuurders, zijn deze regel en uitzonderingen ook van toepassing op een auto-ongeluk of scooterongeluk.

Omdat de hoofdregel niet altijd opgaat, is het belangrijk altijd een schadeformulier in te vullen. Daarop kunt je namelijk een situatieschets maken en aangeven als het om een voorrangsweg of uitrit gaat! Dit voorkomt discussie bij een aanrijding.

Wanneer hebben voetgangers voorrang?

Voor voetgangers gelden andere voorrangsregels dan voor bestuurders. U bent als voetganger een "zwakke" verkeersdeelnemer en daarom extra goed beschermd. In de volgende gevallen hebben voetgangers voorrang:

 • als u bij een zebrapad staat of loopt.
 • indien u rechtdoor loopt op dezelfde weg (ook wel stoep tot stoep genoemd)
 • als u  rechtdoor wilt en een bestuurder af wilt slaan.

 

Overigens heeft u ook voorrang op een tram als je bij een zebrapad oversteekt!

Wat betreft aansprakelijkheid als u als voetganger aangereden wordt is het volgende nog van belang. Omdat u een zwakke verkeersdeelnemer bent, heeft u altijd recht op schadevergoeding bij een aanrijding. Ook als u ten onrechte geen voorrang verleent! Ten minste 50% van de letselschade wordt dan vergoed en bij kinderen tot 14 jaar altijd 100%!

Heeft een fietser van rechts voorrang?

Een fietser is een bestuurder. Alhoewel ook een fietser op grond van artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) een zwakke verkeersdeelnemer is, zijn de voorrangsregels niet anders dan bij auto's en scooters.

Het voorgaande betekent dat of een fietser van rechts voorrang heeft afhangt van de omstandigheden van het geval. De hoofdregel is dat de fietser voorrang heeft als deze van rechts komt. Uitzonderingen zijn er echter ook:

 • de bestuurder op een voorrangsweg heeft altijd voorrang
 • er is altijd voorrang op een bestuurder uit een uitrit

 

Bent u als fietser aangereden door een auto? Onthoudt dan goed dat er altijd recht is op een letselschade vergoeding. U bent bij een fietsongeluk immers voor de wet een "zwakke" verkeersdeelnemer. Dit betekent dat u altijd recht heeft op een letselschade vergoeding! Ook als u zelf geen voorrang verleend.

Wanneer heeft een tram voorrang?

Een tram is geen motorvoertuig in de zin van de wet. Dit brengt ook bijzondere voorrangsregels met zich mee. Eigenlijk is het heel simpel: een tram heeft bijna altijd voorrang. Dit betekent echter niet dat als u geen voorrang verleent, u geen recht op schadevergoeding hebt!

U dient een tram altijd voorrang te verlenen. Wel is het zo dat trams zich moeten houden aan stoplichten en verkeersborden. Heeft de tram rood licht, dan heb je dus gewoon voorrang op de tram. En staan er haaientanden voor de tram, dan moet hij gewoon wachten. Maar komt u van rechts en is het geen voorrangsweg? Dan heeft de tram voorrang.

Bent u als voetganger of fietser aangereden door een tram? Dan is er wel altijd recht op een schadevergoeding van uw letselschade. Ook als u ten onrechte geen voorrang verleent. Als automobilist bent u aangewezen op een svi verzekering, indien afgesloten.

Onverharde weg voorrang

Een zandpad of bospad dat uitkomt op de verharde weg. Wie heeft er voorrang in deze gevallen? Hebben bestuurders op een onverharde weg voorrang op het overige verkeer als zij van rechts komen? Het antwoord is nee!

Alle bestuurders op de verharde weg hebben voorrang op bestuurders op een onverharde weg. Ook als deze bestuurder van rechts komt. Let op! Deze regel geldt alleen voor bestuurders en niet voor voetgangers. Komt er dus een fietser of auto uit een onverharde weg, dan dient een voetganger wel voorrang te verlenen aan deze bestuurders.

Uitrit voorrang

Veel aanrijdingen gebeuren als gevolg van een voorrangfout bij een uitrit. Want wie moet je voorlaten als je uit een uitrit komt of te wel: wie heeft voorrang bij een uitrit.

Voor een antwoord op deze vraag is artikel 54 RVV 1990 van belang. Dit artikel gaat over het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre. Het uit een uitrit rijden is een dergelijke handeling. Artikel 54 RVV 1990 stelt daarbij dat als je in dit geval al het overige verkeer voor moet laten gaan. Je hebt dus altijd voorrang op iemand die uit een uitrit komt!Artikel 54 RVV heeft het over "het overige verkeer" en niet over bestuurders. Dit betekent dat als je uit een uitrit komt, je ook voetgangers voor moet laten gaan en niet alleen bestuurders van een fiets, scooter of auto.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland