Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL
Wanneer heeft rechts voorrang?

Van rechts komende bestuurders hebben voorrang, zou luidt de hoofdregel. Zo heeft een fietser van rechts voorrang op een van links komende auto. Toch kan de fietser van links voorrang hebben namelijk:

  • op een voorrangsweg
  • als de autobestuurder uit een uitrit komt

Omdat voor fietsers dezelfde verkeersregels gelden als voor alle overige bestuurders, zijn deze regel en uitzonderingen ook van toepassing op een auto-ongeluk of scooterongeluk.

Omdat de hoofdregel niet altijd opgaat, is het belangrijk altijd een schadeformulier in te vullen. Daarop kunt je namelijk een situatieschets maken en aangeven als het om een voorrangsweg of uitrit gaat! Dit voorkomt discussie bij een aanrijding.

Wanneer hebben voetgangers voorrang?

Voor voetgangers gelden andere voorrangsregels dan voor bestuurders. Je bent als voetganger een "zwakke" verkeersdeelnemer en daarom extra goed beschermd. In de volgende gevallen hebben voetgangers voorrang:

  • als je bij een zebrapad staat of loopt.
  • indien je rechtdoor loopt op dezelfde weg (ook wel stoep tot stoep genoemd)
  • als je rechtdoor wilt en een bestuurder af wilt slaan.

Overigens heb je ook voorrang op een tram als je bij een zebrapad oversteekt!

Van wat betreft aansprakelijkheid als je als voetganger aangereden wordt is het volgende nog van belang. Omdat je een zwakke verkeersdeelnemer bent, heb je altijd recht op schadevergoeding bij een aanrijding. Ook als je ten onrechte geen voorrang verleent! Ten minste 50% van de letselschade wordt dan vergoed en bij kinderen tot 14 jaar altijd 100%!

Heeft een fietser van rechts voorrang?

Een fietser is een bestuurder. Alhoewel ook een fietser op grond van artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet) een zwakke verkeersdeelnemer is, zijn de voorrangsregels niet anders dan bij auto's en scooters.

Het voorgaande betekent dat of een fietser van rechts voorrang heeft afhangt van de omstandigheden van het geval. De hoofdregel is dat de fietser voorrang heeft als deze van rechts komt. Uitzonderingen zijn er echter ook:

  • de bestuurder op een voorrangsweg heeft altijd voorrang
  • er is altijd voorrang op een bestuurder uit een uitrit

Bent u als fietser aangereden door een auto? Onthoudt dan goed dat er altijd recht is op een letselschade vergoeding. U bent bij een fietsongeluk immers voor de wet een "zwakke" verkeersdeelnemer. Dit betekent dat u altijd recht heeft op een letselschade vergoeding! Ook als u zelf geen voorrang verleend.

Wanneer heeft een tram voorrang?

Een tram is geen motorvoertuig in de zin van de wet. Dit brengt ook bijzondere voorrangsregels met zich mee. Eigenlijk is het heel simpel: een tram heeft bijna altijd voorrang. Dit betekent echter niet dat als u geen voorrang verleent, u geen recht op schadevergoeding hebt!

U dient een tram altijd voorrang te verlenen. Wel is het zo dat trams zich moeten houden aan stoplichten en verkeersborden. Heeft de tram rood licht, dan heb je dus gewoon voorrang op de tram.  En staan er haaientanden voor de tram, dan moet hij gewoon wachten. Maar kom je van rechts en is het geen voorrangsweg? Dan heeft de tram voorrang.

Bent u als voetganger of fietser aangereden door een tram? Dan is er wel altijd recht op een schadevergoeding van uw letselschade. Ook als u ten onrechte geen voorrang verleent. Als automobilist bent u aangewezen op een svi verzekering, indien afgesloten.

Onverharde weg voorrang

Een zandpad of bospad dat uitkomt op de verharde weg. Wie heeft er voorrang in deze gevallen? Hebben bestuurders op een onverharde weg voorrang op het overige verkeer als zij van rechts komen? Het antwoord is nee! Alle bestuurders op de verharde weg hebben voorrang op bestuurders op een onverharde weg. Ook als deze bestuurder van rechts komt.

Let op! Deze regel geldt alleen voor bestuurders en niet voor voetgangers. Komt er dus een fietser of auto uit een onverharde weg, dan dient een voetganger wel voorrang te verlenen aan deze bestuurders.

Uitrit voorrang

Veel aanrijdingen gebeuren als gevolg van een voorrangfout bij een uitrit. Want wie moet je voorlaten als je uit een uitrit komt of te wel: wie heeft voorrang bij een uitrit.

Voor een antwoord op deze vraag is artikel 54 RVV 1990 van belang. Dit artikel gaat over het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre. Het uit een uitrit rijden is een dergelijke handeling. Artikel 54 RVV 1990 stelt daarbij dat als je in dit geval al het overige verkeer voor moet laten gaan. Je hebt dus altijd voorrang op iemand die uit een uitrit komt!

Artikel 54 RVV heeft het over "het overige verkeer" en niet over bestuurders. Dit betekent dat als je uit een uitrit komt, je ook voetgangers voor moet laten gaan en niet alleen bestuurders van een fiets, scooter of auto.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letsel door

geen voorrang krijgen

U bent gewond geraakt bij een aanrijding. Dit omdat u geen voorrang kreeg. Wij verhalen uw letselschade in dit geval kosteloos! Wist u dat u vaak ook recht op een letselschade vergoeding heeft als u zelf geen voorrang verleent? Onze letselschade advocaten informeren u gratis!