Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Verkeersveiligheid

Verkeer Utrecht

Er wordt extra geïnvesteerd in de verkeersveiligheid van de Provincie Utrecht. Zal dit het verkeer in Utrecht echt veiliger maken en wat te doen na een verkeersongeluk in Utrecht? Dat is het onderwerp van deze blog!

Extra investering in veiligheid verkeer Utrecht

Er is landelijk al de mogelijkheid voor gemeenten om extra geld te investeren in de verkeersveiligheid. Het aantal verkeersongevallen met letselschade en het aantal dodelijke verkeersongelukken neemt namelijk de laatste jaren niet af.

Om het verkeer in Utrecht nog eens extra veiliger te maken investeren de Provincie Utrecht samen met onder andere de Utrechtse gemeenten, de komende jaren 6,5 miljoen euro met als doel het verkeer in Utrecht veiliger te maken.

Met name wordt er geïnvesteerd in het maken van bredere fietspaden, veiligere oversteekplaatsen voor fietsers en een uitbreiding van het aantal 30 km zones binnen de bebouwde ko. Het geld voor de veiligheid van het verkeer in Utrecht wordt derhalve met name besteed aan het terugdringen van het aantal fietsongelukken.

Veel fietsongelukken in verkeer Utrecht

De Provincie Utrecht, het Waterschap en de gemeenten vroegen de overheid met name om geld voor het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat met name veel fietsers aangereden worden in het verkeer. De oplossing voor het verminderen van het aantal fietsongelukken met letselschade wordt met name gevonden in het verbreden van fietspaden, het maken van fietsstraten en het verbeteren van de veiligheid van fietsoversteekplaatsen. Dit zou het verkeer in Utrecht veiliger moeten maken.

Fietsongeluk in Utrecht, wat nu?

Het verkeer in Utrecht is druk, ook voor fietsers. Een fietsongeluk leidt niet zelden tot ernstig letsel en zelfs soms blijvend letsel. Veel voorkomen letsel is bijvoorbeeld hersenletsel, een gebroken knie of andere breuken van ledematen. Met name het aantal hersenschuddingen neemt toe, dit is debet aan het feit dat er steeds meer elektrische fietsen zijn en er geen helmplicht voor fietsers geldt.

Bent u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig of is er sprake van een aanrijding tussen fietsers? Dan is de kans groot dat u als gevolg van het opgelopen letsel schade lijdt. Bijvoorbeeld loonschade door arbeidsongeschiktheid, medische kosten en kosten voor huishoudelijke hulp.

De vraag is nu wie schuldig is bij een fietsongeluk en wie kun je aansprakelijk stellen voor letselschade?

Als fietser aangereden door motorvoertuig

Bent u in het verkeer in Utrecht op de fiets aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig? Dan geldt er een bijzondere regeling welke te vinden is in artikel 185 van de Wegenverkeerswet (wvw). Dit artikel geeft fietser en voetgangers namelijk in alle gevallen recht op een letselschadevergoeding. Zelfs als de fietser het fietsongeluk (mede) veroorzaakt heeft.

De regeling van artikel 185 wvw ziet er als volgt uit:

  • Het fietsongeluk tussen een fiets en auto is veroorzaakt door de automobilist: de volledige letselschade wordt vergoed. Dit betreft zowel de materiële schade als het smartengeld
  • De fietser heeft het fietsongeval (mede) veroorzaakt: in ieder geval 50% van de letselschade komt voor vergoeding in aanmerking
  • In het geval van letselschade van kinderen door een fietsongeluk wordt altijd alle letselschade vergoed.

 

De enige voorwaard is dus dat u of uw kind als fietser aangereden is door een auto, scooter of ander motorvoertuig.

Aanrijding tussen fietsers

Indien een fietsongeluk in het verkeer van Utrecht plaatsvindt tussen 2 fietsers, dan is de regeling van artikel 185 wvw niet van toepassing. Wie schuldig is bij een aanrijding hangt dan af van de vraag wie de fout heeft gemaakt. Dit wordt ook wel een onrechtmatige daad genoemd.

Aansprakelijk bij een ongeluk tussen fietsers is dus de fietser die een verkeersfout maakt.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Wij