Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Scooterongeluk

helmplicht snorfiets

Vanaf 1 januari is het zover, dan geldt er een nationale helmplicht rijden op de snorfiets. Eerder was deze helmplicht voor snorfietsen al ingevoerd in Amsterdam en Utrecht en nu dus in heer Nederland.

Met de helmplicht voor snorfietsen wil met het aantal snorfietsongelukken terugbrengen. Als gevolg van een dergelijk ongeluk is de kans op hersenletsel namelijk groot.

Waarom een nationale helmplicht voor snorfietsers?

In Amsterdam werden veel scooterongelukken en snorfietsongelukken met ernstig letsels geconstateerd. Met name hersenletsel als gevolg van een verkeersongeluk kwam veelvuldig voor.

Het voorgaande was voor de gemeente Amsterdam reden om 2 maatregelen te nemen:

  • een helmplicht voor snorfietsen
  • snorfietsen verhuisde van het fietspad naar de rijbaan

 

Het gevolg van deze maatregelen was dat het aantal snorfietsongelukken drastisch is verlaagd. Van 154 ongelukken met de snorfiets in 2017 naar "slechts" 25 verkeersongelukken met letsel in 2021.

Ook in Utrecht werd eerder al de helmplicht op een snorfiets ingesteld en ook dit was een succes. Vandaar dat deze verplichting nu door heel Nederland geldt vanaf 1 januari 2023.

Wat houdt de helmplicht snorfiets in?

De regeling houdt het volgende in

  • je mag niet zonder helm rijden
  • er mag ook niet zonder helm meegereden worden
  • het moet gaan om een goedgekeurde helm

Komt er ook een helmplicht voor fietsers?

Diverse organisaties, zoals Veilig Verkeer Nederland, juichen de helmplicht voor snorfietsers toe. Maar is dit wel genoeg? Moet er geen helmplicht komen voor alle fietsers?

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Een aanrijding of eenzijdig ongeluk kan tot ernstig letsel leiden. Vooral breuken, maar ook zeker hersenletsel zoals een hersenschudding na een verkeersongeval komt regelmatig voor.

Door de komst van de elektrische fiets groeit het aantal verkeersongelukken met fietsers hard. Tijd voor maatregelen zou je denken. Toch is er nog geen helmplicht voor fietsers. Wordt het hier geen tijd voor?

Wat als ik mij niet de regels houdt?

Draag je vanaf 1 januari 2023 geen helm op de snorfiets? Dan riskeer je een boete. Deze zal â‚Ŧ 100,00 bedragen exclusief â‚Ŧ 9,00 administratiekosten.

Letselschade door een snorfietsongeluk

Bent u op de snorfiets aangereden en heeft u hieraan letsel overgehouden? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor een letselschade vergoeding. Dit is het geval als u de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen. Bijvoorbeeld omdat u ten onrechte geen voorrang kreeg of bij een aanrijding van achteren.

Bij uw letselschade claim is er ook recht op gratis rechtsbijstand door een ervaren en deskundige letselschade advocaat. Deze zorgt ervoor dat uw letselschade snel en volledig verhaald wordt.

Contact met een letselschade advocaat

Ons letselschadebureau is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de bekendste advocatenkantoren waar alleen de beste letselschade advocaten werken. Bij ons wordt u dan ook bijgestaan door een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij het claimen van letselschade na een verkeersongeluk.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met ÊÊn van onze specialisten.