Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Welke verzekering bij een

Fietsongeluk?

Het zal je maar gebeuren, een fietsongeluk. Als je hierbij gewond raakt en letselschade oploopt, is de vraag hoe het bij een fietsongeluk met verzekering zit? Wie is aansprakelijk en welke verzekering kan aangesproken worden voor welke schade? Onze letselschade juristen leggen het uit in deze blog!

Een fietsongeluk, welke verzekeraar betaalt de schade?

Om bij een fietsongeluk de verzekering aan te kunnen spreken, is het van belang een belangrijk onderscheid te maken. Het kan namelijk gaan om een fietsongeluk waarbij een fiets en auto of ander motorvoertuig betrokken zijn.

Het kan echter ook zo zijn dat u als fietser aangereden bent door een andere fietser. Er is bij dit fietsongeluk een andere verzekering die aangesproken moet worden.

In het navolgende bespreken wij eerst een aanrijding tussen een fietser en auto of ander motorrijtuig. Daarna komt de aanrijding tussen fietsers aan bod.

Fietsongeluk: verzekering bij aanrijding met auto

Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of motor? Alle motorrijtuigen in Nederland zijn op grond van de wet verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Deze verplichting is opgenomen in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, afgekort de WAM.

In de WAM staat ook dat bij een fietsongeluk de verzekering van het motorvoertuig rechtstreeks aansprakelijk gesteld kan worden. U hoeft dus niet eerst de bestuurder van de auto of scooter aansprakelijk te stellen, maar kunt direct de letselschade claim na een fietsongeluk bij de verzekering indienen.

Bent u als fietser of voetganger aangereden door een motorvoertuig, dan wordt u ook nog eens extra goed beschermd door de wet. Op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet hebben fietsers en voetgangers namelijk altijd recht op schadevergoeding, ook bij eigen schuld! Hoe dit precies zit leest u hieronder!

Artikel 185 Wegenverkeerswet en Spoorboekje 185 wvw

In artikel 185 wvw staat dat fietsers en voetgangers altijd recht op een letselschade vergoeding hebben. De uitwerking van deze regeling is te vinden in het Spoorboekje 185 Wegenverkeerswet. .

De regeling van het Spoorboekje 185 wvw ziet er als volgt uit:

 • De fietser is aangereden door schuld van het motorvoertuig: het verkeersslachtoffer ontvangt bij een fietsongeluk van de verzekeraar alle schade vergoed, zowel de materiële schadde als het smartengeld
 • Een fietser maakt zelf een verkeersfout: ten minste 50% van de letselschade wordt bij een fietsongeluk door de verzekeraar betaald.
 • kinderen tot 14 jaar maken aanspraak op een volledige vergoeding van de schade, ook als ze plotseling de weg oplopen.

 

Soms kan het niet redelijk zijn dat een deel van de verdediging bij het slachtoffer blijft. Er kan een beroep worden gedaan op de billijkheidscorrectie uit artikel 6:101 BW.

 

Fietsongelukken en verzekeringen: aanrijding tussen fietsers

Is er sprake van een aanrijding tussen fietsers? Er geldt bij een dergelijk fietsongeluk geen verzekering die verplicht afgesloten moet worden. Letselschade als gevolg van een aanrijding tussen fietsers wordt echter wel vergoed vanuit de WA verzekering of AVP verzekering die veel mensen hebben afgesloten. Er zijn echter in Nederland nog altijd meer dan 600.000 huishoudens die een dergelijke verplichte verzekering niet hebben.

Is er bij een fietsongeval geen verzekering, dan is de persoon die de aanrijding veroorzaakt heeft zelf aansprakelijk op grond van een onrechtmatige daad. De kans dat deze fietser geen verhaal biedt is echter heel groot. Daarom is het belangrijk dat u bij een altijd bij een fietsongeluk om een verzekering vraagt.

Welke letselschadebedragen worden vergoed?

Heeft u klachten overgehouden aan een fietsongeluk en is er een verzekering? Dan kunt u dus altijd letselschade verhalen. De enige voorwaarde is dat u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent/

In het geval van letselschade worden de materiële schadeposten en het smartengeld door de schadeverzekeraar betaald . Voorbeelden van letselschade bedragen die worden vergoed zijn:

 • loonschade
 • inkomensschade als zelfstandig ondernemer
 • pensioenschade
 • schade door een studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname

 

Daarnaast is er recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding van onder andere pijnklachten, angstklachten als rijangst en psychische klachten.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Wij