Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Als fietser aangereden

Snorfiets op fietspad of rijbaan?

In Amsterdam en Utrecht is het sinds 2019 verplicht om met de snorfiets op de rijbaan te rijden en niet meer op het fietspad. Ook geldt er sindsdien een helmplicht voor snorfietsen. Dit om het aantal verkeersongelukken terug te dringen.

Per 1 januari 2023 geldt de helmplicht voor snorfietsen in heel Nederland. Maar is de snorfiets op het fietspad nog wel veilig of dient deze door heel Nederland op de rijbaan te rijden.

Bent u op of door een snorfiets aangereden? Onze letselschade advocaten leggen u hieronder uit waar u recht op heeft!

Snorfiets op fietspad of rijweg?

Is een snorfiets op het fietspad nog wel veilig of moet deze tocht naar de rijbaan? Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt verhuist de snorfiets naar de rijbaan omdat de snorfiets op het fietspad niet veilig zou zijn.

In Amsterdam en Utrecht is het rijden van de snorfiets op de rijbaan als sinds 2019 verplicht. Het resultaat? Een flinke daling van het aantal scooter ongelukken of snorfietsongelukken met ernstig letsel!

Uit de cijfers van het aantal ongelukken in Amsterdam kan opgemaakt worden dat de snorfiets op het fietspad niet langer veilig is.

Onderzoek snorfiets op fietspad

Veilig Verkeer Nederland liet onlangs een onderzoek uitvoeren over de veiligheid op de fietspaden in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 75% van de snorfietsen te hard rijdt op het fietspad. Dit geldt overigens ook voor e-bikes, veel hiervan rijden 30 kilometer of harder terwijl de maximum snelheid 25 kilometer per uur is.

Ruim 68 procent van de ernstig gewonden, ruim 13.000 personen bestond in 2020 uit een verkeersongeluk van een fietser, zo blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Het gaat hier vaak om een aanrijding door een scooter of snorfiets. Maar ook werden veel fietsers aangereden door een auto.

Uit het onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt in ieder geval dat het aantal aanrijdingen op het fietspad groot is. Dit aantal verkeersongelukken zou omlaag kunnen als er maatregelen genomen worden.

Helmplicht snorfiets op fietspad per 1 januari 2023

 

Tot op heden is er geen landelijk verbod voor de snorfiets op het fietspad. Alleen in Amsterdam en Utrecht geldt dit verbod. In de rest van Nederland mag de snorfiets tot nader order ook na 1 januari 2023 op het fietspad rijden.

Wel geldt er per 1 januari 2023 door heel Nederland een helmplicht voor snorfietsers. Deze verplichting wordt ingesteld om het aantal ongelukken met ernstig letsel te verminderen. Veel voorkomend letsel als gevolg van een scooter ongeluk of snorfiets ongeluk is namelijk hersenletsel door het niet dragen van een helm. Met de maatregel hoopt de overheid dan het aantal ongelukken met hersenletsel zal afnemen.

Wat te doen na een scooter ongeluk

Ben je op de scooter aangereden of op de snorfiets? Als je door een auto aangereden bent, dan kun je de bestuurder hiervan aansprakelijk stellen. Voorwaarde is wel dat de automobilist een verkeersfout gemaakt heeft. Bijvoorbeeld een voorrangsfout of een achterop aanrijding.

Ben je aangereden door een auto? Er geldt in Nederland een verzekeringsplicht voor alle motorvoertuigen. Je kunt daarom bij een scooter ongeluk of een snorfiets ongeluk direct de autoverzekering van de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Als fietser aangereden

Ben je als fietser aangereden door een auto of of het fietspad door een scooter of snorfiets? Bij een fietsongeluk waarbij ook een motorvoertuig betrokken is heb je altijd recht op schadevergoeding. Ook als je als fietser aangereden wordt door een eigen verkeersfout.

Dus ook als je door rood licht rijd of de voorrangregels overtreedt heb je als fietser recht op een schadevergoeding als je aangereden wordt door een auto, scooter of snorfiets. Neem contact op met onze letselschade specialisten voor meer informatie!

Contact met een letselschade advocaat

Bent u aangereden door een auto of betrokken bij een fietsongeluk met een scooter of snorfiets? Dan heeft u vaak recht op gratis hulp van een letselschade advocaat.

Wij zijn geen standaard letselschade bureau, maar onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een bekend advocatenkantoor in Nederland dat zich enkel bezighoud met het letselschade claimen voor letselschade slachtoffers.

Het grote voordeel van ons letselschade bureau is dan ook dat u bij ons altijd geholpen wordt door ervaren en deskundige letselschade advocaten.

Maar kennis met ons team en laat ons u helpen bij het verhalen van de letselschade die u lijdt als gevolg van een aanrijding. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag!

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaarย ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met รฉรฉn van onze specialisten.