Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door aanrijding van achteren

Een aanrijding van achteren kan vervelende gevolgen voor u hebben. Zo kunt u klachten aan het auto- ongeluk overhouden zoals nekklachten, rugklachten, een whiplash of hersenschudding.

De wet bepaalt dat als een ander verantwoordelijk is voor een aanrijding van achteren, u recht heeft op een letselschade vergoeding en kosteloze rechtsbijstand van een letselschade advocaat. U leest er alles over op deze pagina!

Letselschade door aanrijding van achteren

Een aanrijding van achteren ligt altijd op de loer. Stel u rijdt in de spits en er ontstaat een file. Meestal gaat het in deze situatie goed maar soms helaas ook niet. Als de chauffeur van de auto achter u in een moment van onoplettendheid niet op tijd op zijn rem trapt, kan hij een kettingbotsing veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

Wanneer u van achteren aangereden bent, bijvoorbeeld bij een kop- staart botsing, zijn de gevolgen op dat moment misschien duidelijk. Maar later ontstaan vaak lichamelijke klachten. De schade die u hierdoor lijdt is letselschade.

Is een derde schuldig bij een aanrijding van achteren, dan kunt u van deze persoon een letselschade uitkering eisen. Omdat alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd zijn, kunt u uw schadeclaim rechtstreeks bij deze letselschadeverzekering indienen.

Wat te doen na een aanrijding van achteren?

Wanneer u betrokken raakt bij een auto-ongeluk waarbij u van achteren bent aangereden is het belangrijk dat u bewijsmateriaal verzameld van het ongeval. Denk hierbij aan foto’s en noteer gegevens van de wederpartij en van getuigen.

Vul daarnaast samen met de wederpartij het schade aanrijdingsformulier in. Vergeet niet om het schade aanrijdingsformulier door de persoon die achterop is gereden te laten tekenen. De inhoud van het schade-aanrijdingsformulier staat dan vast tussen partijen. Dit kan belangrijk zijn als er achteraf discussie ontstaat over wie schuldig is bij een aanrijding.

 

Schakel zo nodig de politie in na het verkeersongeval. Doe dit in de volgende gevallen:

 

Klachten na een aanrijding van achter zijn vaak whiplashklachten, rugklachten en klachten van het hoofd (hersenschudding). Zelfs bij een matige snelheid kunnen de gevolgen van een kop-staartbotsing groot zijn.

Door de klap kan u nek een zwaai maken waardoor nekbanden, wervels en hersenstam een flinke klap krijgen, dit noem je een whiplash. Het bestaat met name uit nekklachten, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Raadzaam is dat u de eerste weken na het ongeval relevante informatie verzameld omtrent u letselschade. Denk hierbij aan ontwikkeling van pijnklachten, psychische klachten, ontwikkelingen omtrent arbeidsongeschiktheid en waar u onder behandeling staat. Daarnaast adviseren wij u om naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan met deze “niet-objectiveerbare” klachten. Dit kan van groot belang zijn voor uw bewijslast jegens de letselschade verzekeraar.

Wie is schuldig bij een aanrijding van achteren?

De vraag bij een aanrijding van achteren is wie er schuldig is bij een aanrijding. Dit dient de eisende partij te bewijzen. Bent u dus van achteren aangereden, dan dient u aan te tonen dat de andere bestuurder schuldig is.

Wie schuldig is bij een aanrijding van achteren, blijkt uit artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Dit wetsartikel luidt:

"De bestuurder moet in staat zijn, zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is."

Schuldig bij een aanrijding van achteren is dus het achterste voertuig. Dit is tenminste de hoofdregel. Maar hierop bestaan een aantal uitzonderingen:

 • het voorste voertuig snijdt het achterste voertuig af
 • er wordt plotsteling zonder reden geremd door het voorste voertuig
 • het achterste voertuig wordt door een ander voertuig doorgedrukt op een voorganger. Dit doet zich voor bij een kettingbotsing.

Gratis rechtsbijstand bij aanrijding van achteren

Bent u aangereden van achteren en hierbij verwondingen en/ of klachten opgelopen? U heeft dan niet alleen recht op schadevergoeding, maar ook op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat.

Een letselschade advocaat neemt alle zorgen voor u uit handen. Want het verhalen van letselschade is niet eenvoudig en kan lang duren. Dan is het fijn als een letselschade specialist u hierbij helpt.

Kiest u voor een letselschade advocaat of letselschade jurist van ons letselschadebureau, dan:

 • onderzoeken wij wie schuldig is bij een aanrijding van achteren
 • onderbouwen wij waarom deze persoon aansprakelijk is
 • stelt uw belangenbehartiger een aansprakelijkheidsbrief op
 • wordt er na erkenning van aansprakelijkheid een voorschot gevorderd
 • voeren wij de correspondentie met de letselschade jurist van de schadeverzekeraar
 • discussiëren wij met de tegenpartij over de hoogte van de schadevergoeding
 • stellen wij een schadestaat op
 • schakelen wij zo nodig een medisch adviseur in
 • zorgen wij voor een zo hoog mogelijke slotbetaling van uw schadevergoeding
Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Is de aansprakelijkheid voor de aanrijding van achteren erkend, dan maken wij een schadestaat op. Hierop staan alle schadeposten die in uw situatie van toepassing zijn.

Een van de meest voorkomende gevolgen van een aanrijding van achteren is inkomensschade. Bijvoorbeeld omdat de whiplashklachten zorgen voor arbeidsongeschiktheid. Maar ook pensioenschade, een studievertraging en medische kosten komen voor vergoeding in aanmerking

Naast alle materiële schadeposten krijgt u ook smartengeld uitgekeerd. Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor het leed dat u door een ander is aangedaan. Bijvoorbeeld omdat u pijn heeft of omdat er psychische klachten zijn ontstaan. Bij letselschade is er altijd recht op smartengeld.

Wilt u uw letselschade berekenen laten door een ervaren en deskundige letselschade specialist van ons letselschadekantoor? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland