Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
100% kosteloze hulp bij letselschade

Letselschade door kop-staart botsing

Er is iemand bij u achterop gereden. Bij een kop-staart botsing is in beginsel de bestuurder die achterop gereden is aansprakelijk. In deze bijdrage leest u niet alleen wie aansprakelijk is bij een kop-staart botsing, maar ook op welke schadevergoeding u recht heeft en hoe onze letselschade specialisten kosteloos uw letselschade kunnen claimen.

Aansprakelijkheid bij kop-staart botsing

U staat stil bij het stoplicht of laat iemand oversteken bij het zebrapad. Een andere bestuurder ziet dit te laat met als gevolg een achterop aanrijding. Zijn er 2 auto's betrokken bij de auto botsing, dan wordt er gesproken van een kop-staartbotsing.

Aansprakelijkheid voor een kop-staart botsing is geregeld in de wet en wel in artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Deze wettelijke bepaling luidt als volgt:

"De bestuurder moet in staat zijn, zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is."

Het is dus in beginsel het achterste voertuig dat aansprakelijk is voor de schade die door een kop-staartbotsing geleden wordt. Op deze hoofdregel zijn een aantal uitzonderingen van toepassing:

 • het voorste voertuig remt plotseling terwijl er wel voldoende afstand werd bewaard
 • De bestuurder die achterop rijdt werd afgesneden door het voorstel voertuig

 

Lijdt u schade als gevolg van een achterop aanrijding? Dan kunt u kosteloos een letselschade jurist of letselschade advocaat van ons letselschadebureau inschakelen. Wij helpen graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Wat is een kop-staart botsing?

Een kop-staart botsing is een auto botsing waarbij 2 auto’s betrokken zijn en waarbij het achterste voertuig achterop bij het voorste voertuig rijdt. Bijvoorbeeld omdat iemand niet ziet dat iemand voor een stoplicht of zebrapad stil staat.

Het verschil tussen een kop-staart botsing en een kettingbotsing is dat bij een kettingbotsing niet 2, maar altijd ten minste 3 auto’s bij de auto botsing betrokken zijn. Een kettingbotsing wordt veel gezien op de snelweg als een file te laat wordt opgemerkt.

Wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?

Het achterste voertuig is schuldig en dus aansprakelijk voor de schade die u lijdt. De bestuurder is echter niet altijd de eigenaar van de auto, wie is er dan aansprakelijk?

In beginsel zijn zowel de bestuurder als de eigenaar van de auto die bij de auto botsing betrokken is aansprakelijk. U kunt echter uw letselschade claim direct bij de autoverzekeraar van de aansprakelijke persoon indienen. In de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen  (WAM) is namelijk geregeld dat u een letselschade claim bij een auto ongeluk binnen 3 jaar rechtstreeks bij de autoverzekering in kunt dienen.

Na deze 3 jaar kunt u overigens nog gewoon de letselschadeclaim bij de bestuurder en bezitter van de auto indienen. Dit kan tot 5 jaar na het auto ongeluk.

Doorrijden na aanrijding

Het gebeurt helaas steeds vaker, doorrijden na een aanrijding. Als u dit meemaakt, bent u dubbel slachtoffer, van de aanrijding en van het feit dat u uw letselschade niet op de aansprakelijke partij kunt verhalen.

Gelukkig kunt u bij doorrijden na een ongeval aanspraak maken op een schade uitkering uit het Waarborgfonds Motorverkeer. Is er sprake van doorrijden na een ongeval? Doe dan binnen 14 dagen na het verkeersongeval aangifte bij de politie. Dit is een voorwaarde om een uitkering van uw schade te krijgen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarnaast dient de schadeclaim tijdig ingediend te worden, tenminste binnen 3 jaar.

Van belang is dat er alleen aanspraak op een schadevergoeding gemaakt kan worden als u aangereden bent door een motorvoertuig. Dit is bij een kop-staart botsing uiteraard het geval en u kunt dus met succes bij het Waarborgfonds terecht.

Bent u aangereden en is de dader doorgereden? Neem dan contact met ons op, wij helpen u bij het indienen van de aanvraag bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Letsel na een kop-staart botsing

U kunt aan een kop-staart botsing vervelend en zelfs blijvend letsel overhouden. Veel voorkomend letsel als gevolg van een aanrijding van achteren is een whiplash. Maar ook ander letsel, zoals rugklachten, een hersenschudding of een breuk komt na een kop-staartbotsing geregeld voor.

Soms is er sprake van niet objectiveerbaar letsel. Dit is een verzamelnaam voor letsel dat wel aanwezig is, maar niet zichtbaar is op foto's. Whiplash symptomen als nekklachten, schouderklachten en rugpijn zijn hier een bekend voorbeeld van.

Om ervoor te zorgen dat er geen discussie ontstaat over het causaal verband tussen uw letsel en het u overkomen verkeersongeluk, is het belangrijk om altijd direct na een ongeluk naar een arts te gaan en uw klachten te presenteren en te laten documenteren.

Wat te doen na een kop-staart botsing?

Was u het voorste voertuig bij een kop-staart botsing, dan is het achterste voertuig schuldig aan de aanrijding. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want u dient wel te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letsel.

Om te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade, adviseren wij u als volgt:

 • vul altijd een schadeformulier in
 • zorg ervoor dat de tegenpartij het schadeformulier ondertekend
 • vraag getuigen om een getuigenverklaring
 • schakel zo nodig de politie in
 • ga altijd langs een arts met uw letsel
 • wacht niet te lang met het inschakelen van een letselschade jurist van ons letselschadebureau. Hoe eerder wij ingeschakeld worden, hoe groter de kans op het succesvol verhalen van uw letselschade
Waaruit bestaat een schadevergoeding?

Een schadevergoeding bij een kop-staartbotsing bestaat uit materiële schadeposten en een smartengeldvergoeding.

Materiële schade zijn alle kosten die u maakt en inkomensschade door een ongeluk, evenals schade door een studievertraging. Maar er zijn nog veel meer schadeposten die materieel van aard zijn. Dit zijn de 10 bekendste materiële schadeposten bij letselschade:

 • inkomensschade
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • verplicht wettelijke eigen risico
 • kosten fysiotherapeut en psycholoog
 • huishoudelijke hulp
 • onderhoudskosten huis en tuin
 • reiskosten
 • verpleegkosten & verzorgingskosten
 • reparatiekosten en vervangingskosten

 

Naast materiële schade is er na een kop-staartbotsing ook recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor het leed dat u door de aanrijding is aangedaan. Het gaat dan om pijnklachten, verkeersangst en psychische klachten.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland