Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL
Wat is een proces-verbaal?

Een proces-verbaal is een officieel document opgesteld door de politie waarin belangrijke informatie over een aanrijding of strafbaar feit staan zoals de toedracht, gegevens partijen en van eventuele getuigen.

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding, dan is een proces-verbaal erg belangrijk om vast te stellen wie aansprakelijk is voor de schade. Het is dan ook verstandig om deze op te vragen.

Wanneer wordt een proces-verbaal opgemaakt?

Uiteraard wordt een proces-verbaal niet bij ieder ongeluk opgesteld. De politie komt ook niet bij iedere aanrijding ter plaatse. De politie bezoekt de ongeval locatie in ieder geval indien:

  • het gaat om een ernstig ongeluk met letsel tot gevolg. Er wordt in zo’n geval een toedrachtonderzoek ingesteld om te onderzoeken of er sprake is van een strafbaar feit. Ook wordt gekeken wie de aansprakelijke partij is.
  • de verkeersveiligheid in het gedrag komt. Soms ontstaat een aanrijding midden op de weg en wordt het verkeer hierdoor gehinderd. De politie kom dan om de zorgen dat het verkeer door kan rijden en zorgt ervoor dat de veiligheid van iedereen gewaarborgd wordt.

Is er geen sprake van een ongeluk met letsel en is er ook geen sprake van een gevaarlijke situatie, dan kunt u ook zelf de politie bellen. Dit kunt u in de volgende gevallen doen:

  • de tegenpartij weigert het schadeformulier in te vullen. De politie kan dan partijen en getuigen horen over wat er gebeurd is.
  • als de persoon die u van achteren aangereden heeft doorrijdt na de aanrijding. U moet dan bij de politie aangifte doen om een beroep te kunnen doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
  • bij verkeersgeweld. Helaas ontstaat er soms een discussie over de schuldvraag en kan dit leiden tot verkeersgeweld. De politie kan u dan beschermen.
Een proces-verbaal opvragen, hoe doe ik dat?

Een proces-verbaal opvragen doet u bij de Stichting Processen Verbaal. Op deze website van deze stichting kunt de een aanvraag indienen. Let er wel op dat het lang kan duren voordat het document beschikbaar is. In de regel is dit ongeveer 1 maand na het ongeluk. Is er een Verkeers Ongevallen Analyse door de politie opgesteld? Dan kan het nog langer duren.

Een aanvraag is niet gratis. U betaalt hiervoor € 5,45 inclusief BTW. Schakelt u een letselschade jurist van Letselschade Kompas in, dan doen wij de aanvraag kosteloos voor u. Wij verhalen de kosten bij de persoon die u van achteren aangereden heeft.

Letselschade na een aanrijding

Heeft u verwondingen aan het verkeersongeval overgehouden of klachten? Dan is een proces-verbaal een belangrijk bewijsstuk. Hierin staat immers wat er is gebeurd en wie een verkeersfout heeft gemaakt. Bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing. Met dit bewijs kunt u de persoon die u van achteren aangereden heeft aansprakelijk stellen. Vul daarnaast altijd een schadeformulier in. Ook dit is een belangrijk bewijsmiddel.

Gelukkig staat u er niet alleen voor na een aanrijding met letsel. Onze letselschade juristen helpen u. Wij vragen het proces-verbaal op en stellen de persoon die bij u van achteren aangereden heeft aansprakelijk. Is de aansprakelijkheid erkend? Dan regelt onze letselschade jurist een voorschot op de letselschade voor u en zorgen wij ervoor dat uw letselschade netjes en snel verhaald wordt.

Waar heb ik recht op bij letselschade?

Bent u van achteren aangereden bij een kettingbotsing, dan heeft u recht op een letselschade vergoeding. Hieronder vallen alle kosten die u maakt, zoals medische kosten. Maar u kunt uitvallen voor werk, ook de schade die u hierdoor lijdt valt onder de letselschadevergoeding.

Naast deze materiële schade bestaat letselschade uit immateriële schade. U kent deze schade wellicht beter als smartengeld. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding voor het leed dat u lijdt door de aanrijding. Denk hierbij aan de pijn die u lijdt, angst en verdriet om de gevolgen van het letsel.

Contact met uw letselschade advocaat

Heeft u vragen of wilt u hulp bij het verhalen van schade na een aanrijding? Neemt u dan contact op met onze letselschade juristen. Is er een letselschade advocaat nodig? Geen probleem. Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Indien nodig schakelen wij een letselschade advocaat voor u in.

Letselschade advocaat