Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
100% kosteloze hulp bij letselschade

Hoe vraag ik een proces-verbaal op na een aanrijding?

Van een u overkomen aanrijding kunt u een proces-verbaal opvragen. Dit kan nodig zijn om te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. In dit artikel leest u hoe u een proces-verbaal opvraagt. Bent u gewond geraakt of heeft u klachten aan een ongeluk overgehouden? U leest hieronder ook wat te doen bij schade door een ongeluk.

 

Wat is een proces-verbaal?

Een proces-verbaal is een officieel document opgesteld door de politie waarin belangrijke informatie over een aanrijding of strafbaar feit staan zoals de toedracht, gegevens partijen en van eventuele getuigen.

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding, dan is een proces-verbaal erg belangrijk om vast te stellen wie aansprakelijk is voor de schade. Het is dan ook verstandig om deze op te vragen.

Wanneer wordt een proces-verbaal opgemaakt?

Uiteraard wordt een proces-verbaal niet bij ieder ongeluk opgesteld. De politie komt ook niet bij iedere aanrijding ter plaatse. De politie bezoekt de ongeval locatie in ieder geval indien:

  • het gaat om een ernstig ongeluk met letsel tot gevolg. Er wordt in zo’n geval een toedrachtonderzoek ingesteld om te onderzoeken of er sprake is van een strafbaar feit. Ook wordt gekeken wie de aansprakelijke partij is.
  • de verkeersveiligheid in het gedrag komt. Soms ontstaat een aanrijding midden op de weg en wordt het verkeer hierdoor gehinderd. De politie komt dan om de zorgen dat het verkeer door kan rijden en zorgt ervoor dat de veiligheid van iedereen gewaarborgd wordt.

 

Is er geen sprake van een ongeluk met letsel en is er ook geen sprake van een gevaarlijke situatie, dan kunt u ook zelf de politie bellen. Dit kunt u in de volgende gevallen doen:

  • de tegenpartij weigert het schadeformulier in te vullen. De politie kan dan partijen en getuigen horen over wat er gebeurd is.
  • als de persoon die u van achteren aangereden heeft doorrijdt na de aanrijding. U moet dan bij de politie aangifte doen om een beroep te kunnen doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
  • bij verkeersgeweld. Helaas ontstaat er soms een discussie over de schuldvraag en kan dit leiden tot verkeersgeweld. De politie kan u dan beschermen.

Een proces-verbaal opvragen, hoe doe ik dat?

Een proces-verbaal opvragen doet u bij de Stichting Processen Verbaal. Op deze website van deze stichting kunt de een aanvraag indienen. Let er wel op dat het lang kan duren voordat het document beschikbaar is. In de regel is dit ongeveer 1 maand na het ongeluk.

Is er een Verkeers Ongevallen Analyse door de politie opgesteld? Dan kan het nog langer duren.

Een aanvraag is niet gratis. U betaalt hiervoor € 5,45 inclusief BTW. Schakelt u een letselschade jurist van Letselschade Kompas in, dan doen wij de aanvraag kosteloos voor u. Wij verhalen de kosten bij de persoon die u van achteren aangereden heeft.

Letselschade na een aanrijding

Heeft u verwondingen aan het verkeersongeval overgehouden of klachten? Dan is een proces-verbaal een belangrijk bewijsstuk. Hierin staat immers wat er is gebeurd en wie een verkeersfout heeft gemaakt. Bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing. Met dit bewijs kunt u de persoon die u van achteren aangereden heeft aansprakelijk stellen. Vul daarnaast altijd een schadeformulier in. Ook dit is een belangrijk bewijsmiddel.

Gelukkig staat u er niet alleen voor na een aanrijding met letsel. Onze letselschade juristen helpen u. Wij vragen het proces-verbaal op en stellen de persoon die bij u van achteren aangereden heeft aansprakelijk. Is de aansprakelijkheid erkend? Dan regelt onze letselschade jurist een voorschot op de letselschade voor u en zorgen wij ervoor dat uw letselschade netjes en snel verhaald wordt.

Waar heb ik recht op bij letselschade?

Bent u van achteren aangereden bij een kettingbotsing, dan heeft u recht op een letselschade vergoeding. Hieronder vallen alle kosten die u maakt, zoals medische kosten. Maar u kunt uitvallen voor werk, ook de schade die u hierdoor lijdt valt onder de letselschadevergoeding.

Naast deze materiële schade bestaat letselschade uit immateriële schade. U kent deze schade wellicht beter als smartengeld. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding voor het leed dat u lijdt door de aanrijding. Denk hierbij aan de pijn die u lijdt, angst en verdriet om de gevolgen van het letsel.

Contact met uw letselschade advocaat

Heeft u vragen of wilt u hulp bij het verhalen van schade na een aanrijding? Neemt u dan contact op met onze letselschade juristen. Is er een letselschade advocaat nodig? Geen probleem. Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Indien nodig schakelen wij een letselschade advocaat voor u in.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

 

 

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

 

 

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

 

 

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

 

 

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

 

Wognum    
Den Bosch  
Tilburg    
Gouda    
Rotterdam    
Delft    
Den Haag    
Nijmegen    
       

Wognum

 

 

Dick Ketlaan 2

 

1687 CD WOGNUM

 

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

 

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

 

 

5216 PP 's-Hertogenbosch

 

 

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

 

 

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

 

 

5038 JL Tilburg

 

 

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

 

 

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

 

 

2803 PE Gouda

 

 

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

 

 

Hofplein 20

 

 

3032 AC Rotterdam

 

 

Noord - Holland
Nederland

Delft

 

 

Poortweg 4

 

 

2612 PA Delft

 

 

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

 

 

Jan Pietersz. Coenstraat 7

 

 

2595 WP Den Haag

 

 

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelderland
Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelderland
Nederland