Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wie is aansprakelijk bij een kettingbotsing

Bij een kettingbotsing is niet altijd duidelijk wie nu aansprakelijk is, de persoon die bij u achterop gereden is of het achterste voertuig. Deze heeft de aanrijding immers veroorzaakt. In deze bijdrage leest u wie aansprakelijk is bij een kettingbotsing. Daarnaast vindt u hier informatie over schadevergoeding na een kettingbotsing en kosteloze rechtsbijstand van onze letselschade juristen en advocaten.

Letselschade door een kettingbotsing

U kunt aan een kettingbotsing vervelend letsel overhouden. Veel voorkomend letsel bestaat uit:

 • nekklachten
 • hoofdpijnklacht
 • hersenletsel
 • rugklachten
 • een dwarslaesie

 

Ontstaat er door het letsel schade, dan wordt dit letselschade genoemd. U heeft bijna altijd recht op schadevergoeding na een kettingbotsing. Uiteraard als een ander aansprakelijk is. Maar ook bij een eenzijdig auto ongeluk of als u zelf schuldig bent aan een aanrijding. In deze gevallen kunt u namelijk vaak aanspraak maken op een letselschade uitkering vanuit de svi- verzekering.

Wie is schuldig bij een kettingbotsing?

Bij een kettingbotsing is er vaak een verschil tussen wie schuldig is en wie aansprakelijk is. Een kettingbotsing is namelijk een auto-ongeluk waarbij We sprake is van een achterop aanrijding waar ten minste 3 autobestuurders betrokken zijn. Als met middelste voertuig wordt doorgedrukt door het achterste voertuig, dan is in beginsel het achterste voertuig schuldig. Het is deze bestuurder die te kort afstand houdt of een file over het hoofd ziet. Het achterste voertuig is dus schuldig aan de auto botsing.

Wie schuldig is bij een kettingbotsing, staat ook in de wet en wel in artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Dit artikel luidt:

"De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is."

Ook hieruit blijkt het achterste voertuig in beginsel aansprakelijk is voor een kettingbotsing.

Aansprakelijk stellen bij een kettingbotsing

Staat vast wie aansprakelijk is voor het auto-ongeluk? Dan kunt u deze partij aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door het opstellen van een aansprakelijkstelling. Deze stuurt u rechtstreeks naar de autoverzekeraar van de tegenpartij. Dit moet binnen 3 jaar. De aansprakelijkheidsverzekeraar zal de schadeclaim dan in behandeling nemen. Onze letselschade juristen helpen u hier graag bij.

Wie is aansprakelijk bij een kettingbotsing?

Als slachtoffer van een aanrijding mag de discussie wie aansprakelijk is bij een kettingbotsing niet bij u worden gelegd. Daarom kunt u in principe zowel de bestuurder die achterop is gereden als he achterste voertuig aansprakelijk stellen. De grootste verzekeraars zijn daarnaast een overeenkomst met elkaar aangegaan. In deze ‘Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling‘ is bepaald dat u altijd het voertuig dat achterop u is gereden aansprakelijk kunt stellen voor uw letselschade.

U kunt uw letselschade claim rechtstreeks bij de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij indienen. U hoeft dus niet eerst de bestuurder of autobezitter aansprakelijk te stellen. Dit omdat alle motorvoertuigen verplicht verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid bij een auto-ongeluk.

Wat zegt de wet over schuld en aansprakelijkheid?

Lezen wij de wet er op na, dan zijn de ze regelingen van belang:

 • artikel 5 Wegenverkeerswet (WVW). Op grond van dit wetsartikel is het verboden gevaar op de weg te veroorzaken.
 • in artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens staat dat een bestuurder voldoende afstand moet houden op zijn voorganger.
 • tenslotte bepaalt artikel 6 WVW dat je op de weg moet voorkomen dat er door schuld een auto- ongeluk gebeurt of dit gevaar zich voordoet.

 

Op grond van de wet kunt u dus bij 2 partijen letselschade claimen, bij de autobestuurder die u van achteren aangereden heeft en bij de bestuurder die de kettingbotsing heeft veroorzaakt. U kunt dus beide aanspraken voor schade.

Letselschade claimen na een aanrijding

Als u verwondingen en klachten aan de auto botsing heeft overgehouden, dan is de kans groot dat u ook schade lijdt. U komt onder behandeling van een arts en maakt hiervoor kosten zoals het verplicht eigen risico. Ook maakt u andere kosten en u bent wellicht arbeidsongeschikt. Deze kosten en schade noemen wij letselschade.

Letselschade bestaat niet alleen uit kosten en inkomensschade, u heeft ook recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor het leed dat na een ongeluk ontstaat. Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor pijnklachten, angstklachten zoals verkeersangst en psychische klachten.

Schadevergoeding bij letselschade

Schadevergoeding bestaat dus uit materiële schade en immateriële schade (smartengeld). De hoogte van een smartengeldvergoeding hangt af van uw persoonlijke situatie zoals de ernst van het letsel en de duur van het letsel.

Materiële schade bestaat onder andere uit:

Doorrijden na een aanrijding

Doorrijden na een kettingbotsing gebeurt helaas regelmatig, ondanks dat dit een misdrijf is. Net als bij een kop-staart botsing. Maar doorrijden na een ongeval betekent gelukkig niet dat uw letselschade dan niet vergoed wordt.

U kunt als de tegenpartij is doorgereden een letselschadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze zal uw schadeclaim dan in behandeling nemen. Er zijn wel voorwaarden aan een claim op het Waarborgfonds Motorverkeer verbonden. Zo dient u bij doorrijden na een ongeval binnen 14 dagen aangifte te doen van dit strafbaar feit. Doet u dit niet, dan vervalt uw recht op een schadevergoeding.

Ik heb zelf een kettingbotsing veroorzaakt, wat nu?

Als u zelf een auto-ongeluk veroorzaakt, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden. U kunt deze aansprakelijkstelling doorsturen naar uw autoverzekering. Heeft u een schade-inzittendenverzekering (svi)? Dan kunt u zelf ook uw schade verhalen, ook al heeft u zelf een verkeersfout gemaakt.

Bij de svi-verzekering maakt de toedracht van de aanrijding namelijk niet uit. Het feit dat u betrokken bent geraakt bij een auto-ongeval is genoeg voor het recht op een letselschade uitkering.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

8 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland