Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen op svi verzekering

U bent betrokken bij een eenzijdig auto ongeluk, heeft zelf een aanrijding veroorzaakt of zat als passagier in een auto. Om in deze situaties uw letselschade te verhalen, kunt u een beroep doen op een svi verzekering. Hoe u dit doet en waar u recht op heeft leest u op deze pagina.

Lijdt u letselschade als gevolg van een eenzijdig ongeluk? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Wat is een svi verzekering?

In Nederland geldt een verplichte autoverzekering, de WAM verzekering. WAM staat voor Wet aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Deze verzekering dekt schade van een slachtoffer van een verkeersongeluk. Het gaat dan om een aanrijding. Er is bij een aanrijding echter ook een aansprakelijke partij. Daarnaast gebeuren er jaarlijks vele eenzijdige auto ongelukken, bijvoorbeeld voor gladheid of een klapband.

Voor de aansprakelijke partij, passagiers van deze partij en voor slachtoffers van een eenzijdig ongeval is de svi verzekering in het leven geroepen. De schade inzittenden verzekering is er dus voor al die gevallen dat de letselschade niet op een andere partij verhaald kan worden.

De svi verzekering is geen verplichte verzekering zoals de WAM- verzekering. Al voor enkele Euro's per maand kun je deze verzekering echter afsluiten. Deze verzekering voorkomt dat u met letselschade blijft zitten na een eenzijdig ongeval.

Welke letselschade dekt de svi verzekering?

Eigenlijk zijn er weinig verschillen tussen de verplichte WAM verzekering en een SVI verzekering. Verschillen zijn:

 • de dekking van een svi is lager
 • een svi vergoed geen autoschade maar alleen letselschade
 • de svi is vrijwillig en een WAM- verzekering niet

 

Alhoewel de dekking vaak lager is bij een claim op de svi verzekering, is deze nog altijd heel ruim. Vaak wordt letselschade tot en bedrag van € 1.000.000,00 vergoed. Bijna alle letselschade bedragen worden dus vergoed. Daarbij gaat het niet alleen om alle materiële schade. Ook het smartengeld wordt door de svi verzekeraar vergoed.

Verschil svi en ovi

Naast de schade inzittendenverzekering kan er ook vrijwillig een ovi verzekering afgesloten worden. Ovi staat voor Ongevallen Verzekering Inzittenden.

In het geval van een ovi verzekering is er een vast verzekerd bedrag waar maximaal recht op is. Er wordt dus niet, zoals bij een svi verzekering, gekeken naar de werkelijke schade. Bij een ovi verzekering wordt bepaald voor welk percentage u blijvend invalide bent. Dit percentage wordt vermenigvuldigd met het verzekerd bedrag. De uitkomst van deze berekening is uw letselschade vergoeding.

Een voorbeeld. Stel u bent betrokken bij een kop-staart botsing. Hierdoor raakt u gewond en breekt uw been. Ook zijn er whiplash klachten. De medisch adviseur bepaalt dat u door dit letsel voor 5% blijvend invalide bent. Dit betekent met andere woorden dat u voor 5% niet meer gezond bent. Is het verzekerd bedrag van de ovi verzekering € 50.000,00? Dan ontvangt u dus 5% van € 50.000,00 is € 2500,00.

Stel u bent door uw nekletsel volledig arbeidsongeschikt. De vergoeding vanuit de ovi verzekering denkt dan bij lange na uw letselschade niet. Bij een svi- verzekering echter wordt uw volledig schade vergoed!

Wie kunnen beroep op svi doen?

Vaak wordt gedacht dat alleen passagiers en niet de bestuurder aanspraak kan maken op een schadevergoeding vanuit de SVI verzekering. Dit is echter onjuist. Een schade inzittenden verzekering dekt de letselschade van alle inzittenden, dus ook van de bestuurder. Het maakt daarbij niet uit of de bestuurder of de tegenpartij een schuldig bij de aanrijding wordt bevonden.

Schuldloze derde regeling en svi verzekering

Passagiers van een auto, scooter of motor worden nog eens extra beschermd door de schuldloze derde regeling. Deze regeling brengt uitkomst als er discussie bestaat over de toedracht van de aanrijding of de schuldvraag van het ongeluk.

Op grond van de schuldloze derde regeling hebben passagiers van een motorvoertuig altijd recht op een letselschade vergoeding, wat de toedracht ook is en wie er ook schuld aan de aanrijding heeft. Het is de autoverzekeraar van het voertuig waarin de passagiers meereden die de letselschade vergoedt.

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Letselschade bestaat ui vele soorten letselschade bedragen. Ten eerste zijn er alle materiële schadebedragen. Dit is de letselschade die op geld waardeerbaar is. Voorbeelden zijn:

 • inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
 • medische kosten
 • studievertraging
 • reiskosten
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • verzorgings- en verpleegkosten
 • onderhoudskosten voor uw huis & tuin
Wat is smartengeld?

Naast de materiële schade bestaan er ook immateriële schadebedragen. We spreken ook wel van smartengeld. Maar wat is smartengeld eigenlijk en hoe moet je smartengeld berekenen?

Smartengeld is vergoeding voor, zoals de naam het al zegt "smart" dat door een aanrijding geleden wordt. Onder smart wordt verstaan:

 • pijnklachten
 • angstklachten
 • verdriet
 • ontsierende littekens
 • psychische klachten
 • overig leed door de achterop aanrijding
Contact met uw letselschade advocaat

Bij ons wordt u altijd geholpen door een ervaren en deskundige letselschade advocaat. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Het grote voordeel is dat u daarom altijd volledig kosteloos geholpen wordt door een letselschade advocaat bij u in de buurt. Want wij hebben meer dan 15 bezoeklocaties door heel Nederland.

Onze letselschade advocaten helpen u altijd volledig kosteloos het uw letselschade claim. In de wet is namelijk geregeld dat u recht heeft op gratis rechtshulp bij letselschade. Ook in de meeste gevallen als u een beroep doet op een svi- verzekering.

Wilt u gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat? Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland