Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Vergoeding huishoudelijke hulp bij letsel

Een aanrijding met de auto, een ongeluk op de fiets of een bedrijfsongeval. Een van de schadeposten bij letselschade is huishoudelijke hulp. Worden uw huishoudelijke taken overgenomen door familie of vrienden? De vergoeding van huishoudelijke hulp wordt dan vastgesteld op grond van de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad.

Hieronder bespreken wij de schadevergoeding die u op grond van de richtlijn huishoudelijke hulp ontvangt. Schakelt u een professionele schoonmaker in? Dan worden de werkelijk gemaakte kosten van de huishoudelijke hulp vergoed.

Wilt u uw letselschade berekenen of gratis hulp bij het verhalen van letselschade na een ongeluk? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos. Bel 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij komen direct in actie.

De letselschaderichtlijn huishoudelijke hulp

Onder een letselschade vergoeding vallen diverse soorten schadeposten. Een hiervan is huishoudelijke hulp. Na een ongeluk worden huishoudelijke taken namelijk vaan door anderen overgenomen. Soms voor korte tijd, maar ook langer, bijvoorbeeld bij aanhoudende klachten en ernstig letsel.

In veel gevallen worden huishoudelijke taken overgenomen door familie, vrienden of buren. Voor deze overname van huishoudelijke taken hebben zij recht op een vergoeding. Deze vergoeding is vastgesteld in de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad.

Lijdt u schade door een kop-staartbotsing? Is er een ongeluk op het werk gebeurd of bent u gebeten door een hond? Als er sprake is van letselschade, dan is er ook recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade specialist.

Onze letselschade juristen helpen u graag bij letselschade, ook bij schade in het huishouden.

Letselschade berekenen bij huishoudelijke hulp

Bij letselschade berekenen dienen wij dus ook rekening te houden met huishoudelijke hulp. Het maakt daarbij dus niet uit of u een schoonmaakster inhuurt of hulp van familie of vrienden krijgt.

De richtlijn huishoudelijke hulp gaat uit van 2 periodes:

  • een eerste periode van 13 weken
  • schade voor huishoudelijke hulp na 13 weken

 

Er wordt bij de richtlijn huishoudelijke hulp vanuit gegaan dat schade in het huishouden de eerste 13 weken het hoogst is. Daarom krijgt u over deze periode een hogere vergoeding dan na 13 weken. Op welke letselschade bedragen u recht heeft leest u hieronder.

Schadevergoeding richtlijn huishoudelijke hulp

De Letselschade Raad past haar richtlijnen periodiek aan. De laatste richtlijn huishoudelijke hulp dateert van 2021. Deze verving de richtlijn huishoudelijke hulp 2020. Ten opzichte van 2020 zijn de schadevergoedingen voor huishoudelijke hulp verhoogt.

Over de eerste 13 weken wordt een weekbedrag aan schadevergoeding uitgekeerd. Daarbij wordt de volgende formule gebruikt:

weekbedrag  x  aandeel in het huishouden voor ongeluk  x  aantal weken.

De weekbedragen voor huishoudelijke hulp bedragen in 2023 vindt u hier!

Is er na 13 weken nog letselschade op het gebied van het huishouden? Dan geldt er een uurtarief. Dit tarief wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat u niet meer in het huishouden kunt werken.

Voorbeeld letselschade berekenen bij huishoudelijke hulp

Het berekenen van letselschade bij huishoudelijke hulp is niet eenvoudig. Met onderstaand voorbeeld proberen wij de berekening van deze letselschade te verduidelijken.

Stel iemand is op de fiets aangereden door een auto. Het gevolg is een beenbreuk. Hierdoor kan deze persoon 26 weken geen huishoudelijke taken verrichten. Deze worden overgenomen door de partner en de moeder van het letselschade slachtoffer. Het gezin bestaat uit een man en vrouw en 2 kinderen van 4 en 6 jaar. Voor het ongeval deden de man en vrouw ieder 50% van het huishouden en de man is zwaar beperkt in het huishouden. De overname van taken wordt geschat op 4 uur per week.

Gaan wij de letselschade berekenen, dan is de schade als volgt:

  • eerste 13 weken: 13 x 50% x € 367,00 = € 2.385,50
  • week 13 tot en met 26: 4 uur x € 10,00 x 13 weken = € 520

 

De totale schade bedraagt in deze situatie € 2.905,50

Huishoudelijke hulp en WMO

Onder omstandigheden kunt u aanspraak maken op huishoudelijke hulp van de gemeente. Dit op basis van de Wet Maatschappelijke ondersteuning, de WMO.WMO huishoudelijke hulp is niet gratis, u betaalt een maandelijkse vergoeding.

Toch stellen letselschade verzekeraars zich vaak op het standpunt dat u bij letselschade op het gebied van huishoudelijke hulp een beroep op de WMO moet doen. Dit op basis van de schadebeperkingsplicht. Ten onrechte!

Als u een ongeluk overkomt, dan is de aansprakelijke partij verplicht uw letselschade te vergoeden. Is iemand verzekerd, dan rust deze plicht op de verzekeraar en niet op de WMO. Vraag uw letselschade advocaat daarom om advies en ga nooit zomaar akkoord met een beroep op de schadebeperkingsplicht. U doet uzelf dan tekort!

Contact met uw letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau gespecialiseerd in het claimen van letselschade. Onze letselschade juristen zijn altijd in de buurt met maar liefst 10 bezoeklocaties door heel Nederland. Maar wij komen voor een letselschade advies of een intakegesprek gewoon bij u thuis, waar in Nederland u ook woont!

Letselschade Kompas is een onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Voor u heeft dit grote voordelen. Zo kunnen wij kosteloos voor u procederen als het nodig is. Ook hebben wij hierdoor meer kennis in huis dan andere letselschade bureaus.

Bent u aangereden door een auto en wilt u gratis uw letselschade claimen? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland