Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL
Letselschade berekenen, hoe doe je dat?

Als u door toedoen van een ander gewond raakt of klachten oploopt, dan is deze persoon aansprakelijk voor de schade die u hierdoor lijdt. Vaak is deze persoon verzekerd tegen aansprakelijkheid. Zo zijn alle motorvoertuigen in Nederland verzekerd en hebben particulieren vaan een aansprakelijkheidsverzekering. Ook de meeste werkgevers zijn verzekerd tegen werkgeversaansprakelijkheid.

Recht hebben op een schadevergoeding na een aanrijding, arbeidsongeval of hondenbeet is 1. Letselschade berekenen is echter iets heel anders. Want waar heb je recht op bij letselschade en hoe moet je letselschade berekenen?

Op deze pagina leest u hoe wij uw letselschade berekenen, maar ook op vergoeding van welke letselschade bedragen u recht heeft.

Schadevergoeding bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. Verderop vindt u alle letselschade bedragen die deel uitmaken van een vergoeding bij letselschade. Deze schadeposten zijn onder te verdelen in 2 categorieën:

 

Materiële schade bestaat uit alle kosten en schade die geleden wordt, het is op geld waardeerbaar. Veel van deze letselschade bedragen vindt verderop op deze pagina.

Bent u gewond geraakt bij het ongeluk of heeft u hieraan klachten overgehouden? Dan is er altijd recht op smartengeld. Een aanrijding of hondenbeet heeft immers persoonlijke gevolgen. Zo zijn er vaak pijnklachten of is er verkeersangst of angst voor honden ontstaan. Smartengeld is hiervoor een vergoeding. Uw letselschade jurist zal naast de letselschade ook uw smartengeld berekenen.

Lijdt u letselschade door een ongeluk en wilt u uw letselschade berekenen? Laat dit dan altijd doen door een professional. U weet dan zeker dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. Onze letselschade juristen helpen u graag.

Letselschade berekenen: materiële schade

Bij het berekenen van letselschade worden onder andere de volgende letselschade bedragen meegenomen:

 • inkomensschade
 • pensioenschade
 • een studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • mantelzorg
 • huishoudelijke hulp
 • kosten voor verzorging en verpleging
 • een ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • onderhoudskosten huis & tuin
 • reparatiekosten en vervangingskosten

 

Om de hoogte van letselschade te berekenen heeft een letselschade jurist informatie nodig. Zo dienen wij in het bezit te zijn van inkomensgegevens om de inkomensschade te berekenen. Denk daarbij aan salarisspecificaties, jaarrekeningen van een onderneming en belastingaangiftes. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van veel richtlijnen om bij letselschade berekenen.

Richtlijnen voor letselschade berekenen

Om de hoogte van letselschade te berekenen worden er een aantal richtlijnen gebruikt. Hierin staan vaste bedragen genoemd. Deze richtlijnen zijn vastgesteld door de Letselschade Raad.

Er zijn veel letselschade richtlijnen. De belangrijkste zullen wij hieronder bespreken:

 • richtlijn huishoudelijke hulp
 • de richtlijn studievertraging
 • een richtlijn voor onderhoudskosten huis & tuin

 

Eerst bespreken wij echter de belangrijkste schadepost bij letselschade, het verlies aan verdienvermogen of te wel uw inkomensschade

Inkomensschade door een ongeluk

Soms kunt u door een ongeluk uw werk niet meer verrichten. Is dit tijdelijk, dan betaalt uw werkgever u door. Onregelmatigheidstoeslag en bonussen vallen soms niet onder de loondoorbetalingsverplichting. Maar het kan ook zo zijn dat u het werk voor langere tijd of helemaal niet meer kunt uitvoeren. Er ontstaan dan schade in uw inkomen.

Bent u in loondienst? Dan berekenen wij uw inkomensschade door het salaris vóór en na het ongeluk te vergelijken. Ontstaat er een tekort, dan nemen wij deze schade mee in de letselschade claim.

Steeds meer mensen zijn zelfstandig ondernemer. Raakt u arbeidsongeschikt door een ongeluk, dan is er soms direct geen inkomen meer. Uw letselschade jurist regelt dan direct een voorschot op uw letselschade. Uiteindelijk wordt de inkomensschade berekend op basis van jaarcijfers en aangiftes inkomstenbelasting.

Wilt u dat wij uw letselschade berekenen? Neem dan contact met ons op. Bel ons of klik op onderstaande button. Wij nemen dan direct contact met u op.

De richtlijn huishoudelijke hulp

Had u voor het ongeluk een aandeel in het huishouden en na het ongeval niet meer? Dan is er schade. Het maakt daarbij niet uit of u een professionele schoonmaker inschakelt of niet. Ook als uw partner, ouders of vrienden deze taken overnemen, ontvangt u een schadevergoeding.

Schakelt u een schoonmaakster in om uw aandeel in het huishouden te verrichten? Dan worden de werkelijke (redelijke) kosten vergoed. Worden de huishoudelijke taken overgenomen door familie of vrienden, dan ontvangen zij een vaste vergoeding. Deze staan in de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad.

In de richtlijn worden 2 vergoedingen betaald:

 • een weekvergoeding voor de eerste 13 weken na een ongeluk
 • een uurtarief na 13 weken na het ongeval

 

De hoogte van de vergoeding voor de eerste 13 weken hangt af van uw gezinssituatie. Zo is het bedrag voor een alleenstaande lager dan voor een gezin met kleine kinderen.

In 2022 zijn de bedragen als volgt:

 • alleenstaanden € 74,00 bij lichte beperking en € 147 bij zware beperking
 • gezin zonder kinderen € 98, bij lichte beperking en € 195,00 bij zware beperking
 • gezin met kinderen ouder dan 5 jaar € 195 en € 318,00
 • gezin met kinderen jonger dan 5 jaar € 184,00 en € 367,00

 

Bovengenoemde bedragen worden vermenigvuldigd met het percentage dat u voor het ongeluk in het huishouden deed.

Na 13 weken wordt er een uurtarief van € 10,00 betaald.

 

De richtlijn studievertraging

Studeert u en loopt u door het ongeluk een studievertraging op? Dan komt u later dan gepland op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat u pas later een inkomen kunt verdienen. Deze schade moet gecompenseerd worden. Deze schade wordt berekend op basis van de richtlijn studievertraging van de Letselschade Raad.

De hoogte van de schadevergoeding wordt periodiek vastgesteld en is hoger naarmate het opleidingsniveau hoger is. De bedragen over 2022 bedragen:

 • basisschool € 6.475
 • vmbo en lbo € 14.900
 • havo/mbo/vwo € 18.150
 • hbo en wo € 22.025
De richtlijn zelfwerkzaamheid

Bij letselschade berekenen kijken wij ook of er een beperking is in het doen van het onderhoud van uw woning. De hoogte van de schade hangt af van:

 • het soort woning
 • uw aandeel in het onderhoud

 

De bedragen voor onderhoud worden periodiek vastgesteld en de laatste bedragen vindt u in de richtlijn zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad

Gratis letselschade laten berekenen

Letselschade berekenen is niet eenvoudig. Er zijn veel richtlijnen die een rol spelen en met name toekomstige schade berekenen is specialistenwerk. Onze letselschade advocaten berekenen uw letselschade kosteloos. Daarbij zullen wij ook het smartengeld berekenen.

Wilt u weten wat de hoogte is van uw letselschade vergoeding en uw letselschade gratis laten berekenen door een letselschade jurist? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade bij

Val over stoeptegel

U bent gevallen over een losse of omhoog staande stoeptegel. De wegbeheerder is hiervoor aansprakelijk en u heeft recht op een letselschade vergoeding. Deze verhalen onze letselschade advocaten kosteloos voor u!