Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansluiting alcoholslot op auto's verplicht per 1 juli 2024

Jaarlijks overlijden er tussen de 75 en de 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer. Daarnaast raken nog eens honderden mensen gewond doordat er met alcohol gereden wordt.

Een alcoholslot kan het aantal verkeersongelukken door alcoholgebruik terugbrengen. Daarom zijn alle nieuwe motorvoertuigen per 1 juli 2024 verplicht uitgerust met een alcoholslot.

Bent u verkeersslachtoffer door alcoholgebruik in het verkeer? Onze letselschade advocaten helpen u gratis bij letselschade.

Wat is een alcoholslot?

Een alcoholslot kan het aantal dodelijke verkeersongelukken en slachtoffers met letsel doen verminderen. Maar wat is een alcoholslot eigenlijk en hoe werkt het ?

Het alcoholslot kunt u vergelijken met de blaastest welke u wellicht al eens heeft moeten afnemen. Alleen nu dient u in een apparaat in de auto te blazen. Heeft u niet gedronken? Dan kan de auto gestart worden. In het andere geval start de auto niet.

Helemaal waterdicht is het autoslot uiteraard niet, maar het kan mensen wel bewust maken van het feit dat ze teveel alcohol gedronken hebben om te rijden.

 

Aangereden door dronken bestuurder

Bent u aangereden door een dronken autobestuurder of in ieder geval een bestuurder die teveel gedronken heeft? Soms denken mensen dat er dan geen recht op een letselschade vergoeding is. Dit is echter niet correct.

In Nederland geldt een verzekeringsplicht voor alle motorvoertuigen. Dit betekent onder andere dat u altijd recht op schadevergoeding hebt als u door een scooter of auto aangereden wordt. De toestand van de persoon die u aanrijdt doet er daarbij niet toe. Is de andere partij schuldig bij een aanrijding? Dan kunt u aanspraak op schadevergoeding maken.

De verzekeringsplicht van motorvoertuigen is opgenomen in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorverkeer, afgekort de WAM. Hierin staat ook dat u een letselschade claim rechtstreeks bij de WAM verzekering in kunt dienen. U hoeft dus niet de bestuurder, maar kunt rechtstreeks de schadeverzekering als tegenpartij aansprakelijk stellen.

Wel is het zo dat de schadeverzekeraar de aan u uitgekeerde schadevergoeding kan proberen te verhalen op de bestuurder die met teveel alcohol opgereden heeft. U kan echter nooit worden tegengeworpen dat de tegenpartij teveel alcohol gedronken heeft.

Wie is schuldig bij een aanrijding?

Wie schuldig is bij een aanrijding is bepaald in diverse wettelijke Regelingen. Blijkt uit een blaastest of een alcoholslot dat de tegenpartij gedronken heeft, dan is deze persoon bijna altijd aansprakelijk. Dit is alleen anders als deze persoon kan bewijzen dat het ongeluk ook zonder alcoholgebruik door uw schuld gebeurd zou zijn. Dit is vaak een onmogelijke exercitie.

In artikel 19 Reglement Verkeersregels en verkeerstekens staat dat bestuurders voldoende afstand moeten houden. Bij een kop-staartbotsing of kettingbotsing is de auto die achterop rijdt dus in beginsel aansprakelijk voor de letselschade van het letselschade slachtoffer.

In artikel 5 Wegenverkeerswet (wvw) staat dat bestuurders veilig moeten rijden. Bij afsnijden of plotseling remmen met een achterop aanrijding tot gevolg is dan weer juist het voorste voertuig aansprakelijk bij een aanrijding van achteren. Maar ook rijden onder invloed is in strijd met artikel 5 wvw.

Lijdt u letselschade door toedoen van een andere bestuurder? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Ook bij rijden onder invloed bij de tegenpartij. Dit ondanks een alcoholslot.

Neem contact op met onze ervaren en deskundige letselschade specialisten. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in. Direct contact met een letselschade jurist of letselschade advocaat? U kunt ons iedere dag een whatsapp bericht sturen. Wij antwoorden u altijd direct.

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Een letselschade schadevergoeding bevat veel soorten schadeposten. Welke letselschade bedragen er vergoed worden hangt onder andere af van:

 • de ernst van het letsel
 • duur van klachten en beperkingen
 • welke financiële en persoonlijke gevolgen het verkeersongeluk voor u hebben

Een vergoeding van letselschade bestaat uit materiële schadeposten en een smartengeldvergoeding. De grootste schadepost is vaak inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. Dit heeft dan ook tot gevolg dat er sprake is van pensioenschade. Studenten die niet naar school kunnen door een ongeluk lopen studievertraging op.

De meest voorkomende letselschade bedragen zijn:

 • inkomensschade
 • studievertraging
 • pensioenschade
 • medische kosten zoals het eigen risico en kosten gemaakt bij de fysiotherapeut of psycholoog
 • reiskosten, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of de politie voor het doen van aangifte
 • kosten voor verzorging en verpleging thuis
 • kosten gemaakt in het ziekenhuis
 • huishoudelijke hulp
 • onderhoudskosten voor het onderhoud van uw huis en tuin
 • reparatiekosten als u als fietser aangereden bent
Contact met een letselschade advocaat

Lijdt u letselschade als gevolg van een aanrijding? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het claimen hiervan. Dit doet uw letselschade advocaat gratis voor u, de rechtsbijstandskosten verhalen wij op de aansprakelijke persoon of de WAM verzekeraar.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden