Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansprakelijkheid Action voor vallend Boeddhabeeld

Op winkeliers rust een zware zorgplicht als het om de indeling van een winkel gaat. Maar wanneer is een winkel nu aansprakelijk voor schade van een bezoeker in de winkel? Deze vraag beantwoord onze letselschade jurist mr. Isabel Meijer aan de hand van een recente uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Hierin werd de Action aansprakelijk gesteld voor de val van een boeddha beeld uit een winkelschap.

Wilt u weten of een winkel aansprakelijk is voor het u overkomen ongeluk? Neem dan contact met de letselschade specialisten van ons letselschadebureau op. Wij adviseren u kosteloos.

Aansprakelijkheid Action voor ongeluk in winkel?

Of het nu om het Boeddha beeld gaat dat in Action op iemand viel of om een ander ongeluk in de winkel, de vraag is wanneer een winkelier nu aansprakelijk is voor letselschade veroorzaakt bij een bezoeker van de winkel.

Het antwoord op deze vraag vinden wij ten eerste in een oud arrest van de Hoge Raad, het Kelderluik arrest. In dit arrest, dat over onrechtmatige daad gaat, had een bezorger van cola flesjes in een cafe het kelderluik open laten staan en onbeheerd achtergelaten. Een achteloze bezoeker van het cafe zag niet dat het kelderluik openstond en viel door het gat. Gevolg, ernstig en blijvend letsel. De vraag was of er sprake was van aansprakelijkheid.

De Hoge Raad heeft in haar uitspraak van deze zaak een aantal voorwaarden voor aansprakelijkheid vastgesteld. Deze voorwaarden kunnen ook gebruik worden voor de vraag of de Action aansprakelijk is.

De voorwaarden zijn:

 • Hoe waarschijnlijk is het dat de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid niet in acht wordt genomen door het slachtoffer?
 • Wat is de kans dat door het niet opletten of door onvoorzichtigheid van de bezoeker er een ongeluk ontstaat?
 • Hoe ernstig kunnen de gevolgen van een ongeluk zijn?
 • Is het bezwaarlijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om een ongeluk te voorkomen?

 

Is de kans op een ongeval groot en kunnen hiervoor letsel en schade ontstaan? Dan is de winkelier aansprakelijk als hij ten onrechte geen voorzorgsmaatregelen heeft getroffen.

Aansprakelijkheid Action voor de letselschade van haar bezoeker?

De rechtbank in Den Haag stelt dat Action niet aansprakelijk gehouden kan worden voor de schade die de bezoeker leed. Weliswaar stond het Boeddha beeld hoog in het schap en woog deze 5 kilogram, dit betekent nog niet dat de Action schuld heeft aan het letsel van de bezoeker.

In deze zaak was ook van belang dat de oorzaak van het vallen van het Boeddha beeld gelegen was in het feit dat het beeld oor een andere bezoeker van de stelling viel.

Wanneer is een winkel aansprakelijk voor schade?

De eigenaar van een winkel kan onder omstandigheden dus wel aansprakelijk zijn. Zo is een winkel aansprakelijk voor:

 • gladheid op de winkelvloer, bijvoorbeeld door fruit dat op de grond licht
 • karren die onbeheerd staan en waarover iemand kan vallen
 • een fout van een medewerker

 

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding na een ongeluk in een winkel? Neem dan contact op met een letselschade jurist van ons letselschadekantoor. Wij adviseren u graag en zonder dat u kosten maakt.

Gratis hulp bij letselschade

Bent u gewond geraakt of heeft u klachten aan een ongeluk overgehouden? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd geheel kosteloos bij letselschade.

Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag met het claimen van uw letselschadevergoeding.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden

Letselschade Kompas
Wat anderen van ons vinden