Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen op basis van wettelijke aansprakelijkheid

Bent u slachtoffer van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet? Op grond van de wettelijke aansprakelijkheid kunt u dan een schadevergoeding claimen. Gelukkig hebben alle motorvoertuigen in Nederland een verplichte wettelijk aansprakelijkheid verzekering en zijn ook werkgevers en hondenbezitters vaak verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Zo ontvangt u altijd waar u recht op heeft.

Wist u dat u als slachtoffer van een ongeluk bijna altijd recht op gratis juridische bijstand heeft? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Wat is wettelijke aansprakelijkheid?

Wettelijke aansprakelijkheid betekent dat iemand aansprakelijk is op basis van de wet. In het Burgerlijk Wetboek (BW) staan veel artikelen die de wettelijke aansprakelijkheid regelen. Zo staat in artikel 6:179 BW dat de bezitter van een dier wettelijk aansprakelijk is voor de schade die het dier veroorzaakt. Meer algemeen schrijft artikel 6:162 BW voor dat de persoon die een fout maakt, de schade van het slachtoffer moet betalen.

Op deze pagina bespreken wij de wettelijke aansprakelijkheid in een aantal gevallen:

Wettelijke aansprakelijkheid motorvoertuigen

De wettelijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen is in diverse wettelijke bepalingen geregeld. Van belang is dat voor auto's, scooters en vrachtwagens geldt dat zij verplicht verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid. Dit heeft een aantal voordelen.

Ten eerste weet u door de verplichte verzekering altijd dat uw letselschadevergoeding ook betaald kan worden. Er is geen risico dat de tegenpartij geen verhaal biedt. Daarnaast is het zo dat u door de directe verzekering de letselschade claim rechtstreeks in kunt dienen bij de schadeverzekering. U hoeft dus niet te onderzoeken wie er nu schuldig is aan de aanrijding.

Verplichte wettelijke aansprakelijkheid geldt alleen voor motorvoertuigen. Bent u bijvoorbeeld betrokken bij een fietsongeluk tussen fietsers, dan dient de fietser die u aangereden heeft zelf aansprakelijk gesteld te worden. Letselschade als gevolg van een fietsongeval valt onder de AVP, de Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze verzekering zal (indien aanwezig) uw letselschade vergoeden.

Onder de verzekeringsplicht vallen ook de kosten van een letselschade jurist. Daarom kunt u ons geheel kosteloos inschakelen voor het verhalen van uw letselschadeclaim. Neem daarom contact met ons op en wij regelen alles voor u, van het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief tot het regelen van een voorschot op uw letselschadevergoeding.

Wettelijke aansprakelijkheid werkgever

In artikel 7:658 BW is de zorgplicht van de werkgever geregeld. Dit wetsartikel regelt wanneer een werkgever aansprakelijk is voor de schade van 1 van zijn medewerkers.

Op grond van de zorgplicht is een werkgever verplicht om:

 • machines en andere bedrijfsmiddelen goed te onderhouden
 • voldoende schriftelijke veiligheidsinstructies te geven
 • veiligheidskleding- en schoenen ter beschikking te geven
 • toezicht te houden op de werkzaamheden

 

Houdt de werkgever zich niet aan de zorgplicht, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid en kunt u een schadevergoeding claimen. U leest hier alles over de rechten en plichten bij een bedrijfsongeval.

Aansprakelijkheid voor dieren

De aansprakelijkheid voor dieren ziet op:

 • hondenbeet
 • kattenbeet
 • trap of val van paard

 

Artikel 6:179 BW luidt: "De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.

Wettelijk aansprakelijk voor letselschade veroorzaakt door een dier is dus de hondenbezitter, kattenbezitter of bezitter van een paard. In het laatste geval kan dit echter ook de manege zijn als het paard van een ander door de manege wordt ingezet.

Meer informatie over aansprakelijkheid en letselschade

Wilt u meer informatie over aansprakelijkheid en het verhalen van letselschade na een ongeluk? Neem dan vrijblijvend contact op met ons letselschade bureau. Ons team van specialisten helpt u graag met een kosteloos letselschade advies en het gratis verhalen van uw letselschade op de aansprakelijke persoon.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland