Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Smartengeld berekenen bij letselschade

Een ongeval heeft een grote impact op uw leven, maar ook op dat van uw naasten. Daarom is er smartengeld, een vergoeding voor pijnklachten, verdriet, angst en boosheid. Naast het slachtoffer zelf ontvangen ook naasten smartengeld, affectieschade genaamd. U leest alles over smartengeld berekenen op deze pagina!

Waarom kiezen voor Letselschade Kompas:

 1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
 2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
 3. Ervaren advocaten: 14+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Wat is smartengeld?

Smartengeld is een schadevergoeding omdat u aan een ongeval pijnklachten, angst en leed over heeft gehouden. Uw levenslust is met andere woorden minder geworden door het ongeluk. U heeft altijd recht op smartengeld, bij zwaar en bij licht letsel. Maar hoe kun je smartengeld berekenen?

Op deze pagina informeren wij u over letselschade berekend wordt, maar u vindt hier ook een aantal voorbeelden uit de praktijk. Zo krijgt u een idee waar u in uw situatie recht op heeft.

Smartengeld berekenen na een ongeluk

Een ongeval is ingrijpend. Het levert stress en pijnklachten op. Wellicht heeft u zelfs last van verkeersangst of zit u er flink doorheen door het letsel. Dat is heel begrijpelijk. Hier is een smartengeldvergoeding voor bedoeld, zo wordt u toch nog (voor zover mogelijk) gecompenseerd voor uw leed.

U vraagt zich wellicht af “hoeveel smartengeld kan ik verwachten?” Dit is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Er is helaas geen smartengeld calculator die de hoogte bepaalt. Letselschade is namelijk heel persoonlijk en geen enkele letselschadezaak is hetzelfde.

In ieder geval zegt de wet dat u recht heeft op een “billijke schadevergoeding”. Maar wat is billijk en hoe wordt smartengeld dan berekend? Wij leggen het u hieronder uit!

Hoeveel smartengeld kan ik verwachten?

 

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de gevolgen van het ongeval. Factoren die de hoogte bepalen zijn:de aard en ernst van letselde gevolgen van het letsel

 1. gaat het om tijdelijk of blijvend letsel?
 2. uw leeftijd
 3. het soort ongeluk
 4. de mate van blijvende invaliditeit
 5. uw beperkingen door het ongeluk

 

Om de hoogte van smartengeld te berekenen, kijkt uw letselschade advocaat naar deze factoren. Daarnaast zoeken wij in de rechtspraak naar uitspraken die op uw situatie lijken. Deze uitspraken zijn gebundeld in de ANWB Smartengeldgids.

De hoogte van uw smartengeld wordt dus berekend op basis van:de persoonlijke gevolgen van het ongeval en de rechtspraak (jurisprudentie)

Waaruit bestaat smartengeld?

Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor:

 1. Pijnklachten
 2. Verdriet
 3. Verlies aan levensvreugde
 4. Angstklachten zoals verkeersangst
 5. Boosheid
 6. Frustratie
 7. Depressieve gevoelens
 8. Ontsierende littekens
 9. Psychische klachten
 10. Post traumatische stress stoornis
Affectieschade, smartengeld voor naasten

 

Tot 1 januari 2019 had alleen het letselschade slachtoffer recht op smartengeld. Dit staat in artikel 1:106 van het Burgerlijk Wetboek. Na eerst in de eerste kamer te zijn gesneuveld, is echter in mei 2017 het Wetsvoorstel vergoeding van affectieschade ingediend en aangenomen. Op basis van dit wetsvoorstel hebben ook in een wettelijke regeling genoemde andere personen dan het letselschade slachtoffer recht op een schadevergoeding, affectieschade genoemd.

Recht op affectieschade hebben ouders, kinderen en andere naasten van het slachtoffer. Het moet dan wel gaan om ernstig letsel of een dodelijk ongeval. Uw letselschade advocaat informeert u hier graag over.

 

Voorbeelden smartengeld

Hieronder vindt u enkele uitspraken uit de Smartengeld gids om een idee te geven over de hoogte van vergoedingen in Nederland. Wilt u de hoogte van het smartengeld in uw situatie weten? Neem dan contact op met uw letselschade advocaat. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag.

Whiplash letsel : smartengeldvergoeding van € 7500,00

Achterop aanrijding waarbij een man een postwhiplashsyndroom oploopt. De klachten bestaan uit geheugen- en concentratiestoornissen, alsmede nekklachten hoofdpijn en letsel aan zijn rechterarm. Bij het vaststellen van het smartengeld houdt de rechtbank onder andere rekening met het feit dat de man arbeidsongeschikt is geworden door het verkeersongeval.

Dwarslaesie : smartengeld vastgesteld op € 157.148

Door diverse medische fouten na een scooterongeluk heeft loopt een man een dwarslaesie op. Hij lijdt hierdoor veel chronische pijn in de rug en buik. Er is krachtsvermindering ter onderdrukking van de hevige pijnklachten zal de jongen zijn leven lang sterke pijnstillers moeten slikken.

Ook de rechtbank komt tot de conclusie dat er sprake is van zwaar lichamelijk letsel met zware klachten en beperkingen waarbij het letselschade slachtoffer zijn leven lang afhankelijk zal zijn van derden voor zijn persoonlijke verzorging. Daarnaast wordt bij het bepalen van de letselschade vergoeding rekening gehouden met de ernstige chronische pijnklachten die hij altijd zal blijven houden. Ook de kinderwens van de jonge jongen is door de medische fouten in duigen gevallen.

Gebroken enkel : hoogte smartengeld vastgesteld op € 6.000,00

 

Een bestuurder verliest de macht over het stuur met als gevolg een aanrijding tussen 2 auto’s. Het letsel van de man is een gebroken bovenbeen, een gebroken enkel en een gebroken voet. Daarnaast nog verwondingen aan een been. Gevolg was een ziekenhuisopname van 40 dagen en maar liefst 4 operaties. Er is geen blijvend letsel opgetreden.

Hoogte smartengeld

Uit deze voorbeelden blijkt wel dat de hoogte van smartengeld sterk afhangt van de ernst van het letsel en de gevolgen hiervan. Maar ook de hulp van een letselschade advocaat kan de hoogte van het smartengeld beïnvloeden. Een goed jurisprudentieonderzoek en stevig onderhandelen zijn belangrijk om de hoogte van het smartengeld te bepalen.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland