Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

EN NL
NL

Smartengeld en de smartengeld gids

Aan een ongeluk kun je verwondingen en klachten overhouden, van tijdelijk tot blijvend letsel. In al deze gevallen is er recht op een smartengeldvergoeding. Maar wat is smartengeld eigenlijk en welke rol speelt de Smartengeldgids?

Smartengeld is een vergoeding voor alle klachten en beperkingen die je lijdt als gevolg van een ongeluk, maar die niet op geld waardeerbaar zijn. U kunt hierbij denken aan:

 • pijnklachten, zoals nekpijn bij een whiplash of pijn door een wond of gebroken been
 • angstklachten, bijvoorbeeld verkeersangst of angst voor honden na een hondenbeet
 • verdriet en boosheid omdat je niet meer kunt wat je voor het ongeluk wel kon, zoals werken of jezelf verzorgen
 • psychische klachten waaronder herbelevingen en een PTSS

 

De smartengeldgids speelt een grote rol bij het smartengeld berekenen. Want hoe berekenen je een vergoeding voor pijn, angst, verdriet en psychische klachten?

Letselschade berekenen met de Smartengeldgids

Smartengeld berekenen kan op diverse manieren. Zo zijn er landen die met een puntenstelsel werken. Hoe ernstiger het letsel, hoe meer punten en dit heeft invloed op de hoogte van het smartengeld.

In Nederland werken wij op een andere manier, namelijk door gebruik te maken van rechtszaken uit het verleden waarin smartengeld na een ongeval is toegekend. Deze rechtszaken uit het verleden zijn gebundeld in een gids, de smartengeldgids.

De smartengeldgids wordt jaarlijks uitgegeven door de ANWB. Deze zoekt ieder jaar weer naar nieuwe gerechtelijke uitspraken over smartengeld en zet deze in de nieuwste Smartengeldgids.

Op basis van de smartengeld gids bedachten de letselschade advocaten van ons letselschade bureau een smartengeldcalculator. Hiermee kunnen wij heel snel uw letselschade berekenen en dit doen wij altijd volledig kosteloos voor u, net als het berekenen van uw letselschade en het claimen hiervan op de aansprakelijke partij.

Vraagt u zich na een ongeluk af: "hoeveel smartengeld kan ik verwachten?" Neem dan contact op met ons letselschadebureau en wij berekenen uw smartengeld voor u. Indien gewenst helpen wij u ook bij het verhalen van uw letselschadevergoeding.

Bel voor gratis hulp bij letselschade ons gratis telefoonnummer 0800 278 4626 0f vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Hoogte smartengeld berekenen met de smartengeldgids

Hieronder vindt u een aantal smartengeld voorbeelden uit de smartengeldgids. De hoogte van het smartengeld hangt af van diverse factoren. Wij noemen er hier een aantal:

 • ernst van het letsel. Zo is de smartengeldvergoeding hoger bij ernstig letsel als hersenletsel of een dwarslaesie dan bij schrammen en lichte nekklachten van voorbijgaande aard
 • duur van het letsel, hoe langer er klachten en beperkingen zijn door het letsel, hoe hoger het smartengeld
 • gevolgen op de persoonlijke situatie. Is er sprake van arbeidsongeschiktheid voor een ongeval of kunt u uw hobbies niet meer uitoefenen? Dit is van belang voor de hoogte van het smartengeld

 

Nu wij weten welke factoren van belang zijn voor het bepalen van de hoogte van smartengeld, volgen hieronder een aantal voorbeelden van een smartengeldvergoeding. Besproken worden onder andere de hoogte van het smartengeld bij whiplash klachten, maar ook als gevolg van hersenletsel en ander zwaar letsel.

Smartengeld voorbeelden

Nummer 446 uit de Smartengeldgids

Ten gevolge van een aanrijding heeft een verkoopster een whiplash opgelopen. Hierdoor zijn problemen met haar werkzaamheden ontstaan waarbij zij haar armen omhoog moet doen. Vooral bij huishoudelijke taken is deze vrouw ernstig beperkt door pijnklachten in nek en schouders. De rechtbank heeft voor de bepaling van het smartengeld voor deze whiplash symptomen aansluiting gezocht bij andere uitspraken inzake whiplash en stelt de hoogte van het smartengeld op een bedrag van € 10.765,00.

Nummer 494 uit de Smartengeldgids

Een internationaal vrachtwagenchauffeur is in Duitsland aangereden. Als gevolg van dit verkeersongeval. heeft hij een whiplash opgelopen en zijn rechterhand en pols gebroken, welkeΒ  uiteindelijk rest loos is genezen. Ten gevolge van de whiplash is de vrachtwagenchauffeur echter 80-100% a.o. geworden.

De rechtbank stelde het smartengeld in deze rechtszaak vast op een bedrag van € 28.989,00.

Nummer 245 uit de Smartengeldgids

Een vrouw is op haar snorfiets aangereden door een auto. Hierbij liep zij ernstig blijvend hersenletsel op en een gebroken linkerenkel. Zij isΒ  als gevolg van dit fietsongeluk volledig rolstoelafhankelijk geworden, maakt ongecontroleerde bewegingen en heeft een ernstige spraakstoornis. Zij kan niet meer thuis wonen, maar moet, gescheiden van haar echtgenoot, in een verpleeghuis verblijven.

Het hoogte van het smartengeld is in deze zaak vastgesteld op een bedrag van € 81.178,00.

Opvallend bij de letselschade bedragen is dat er in Nederland (te) lage bedragen aan smartengeld toegekend worden. Langzamerhand worden deze bedragen wel hoger, maar nog altijd zijn ze veel te laag!

of bel direct

0800-27 84 626

ANWB smartengeldgids

Onze letselschade advocaten berekenen het smartengeld op basis van de ANWB smartengeldgids. De uitspraken in de ANWB smartengeldgids zijn echter slechts voorbeelden die gebruikt kunnen worden bij het vaststellen van de vergoeding.

Bij ieder verkeersslachtoffer of slachtoffer van een arbeidsongeval of hondenbeet zijn het letsel en de gevolgen hiervan namelijk uniek. Iedere smartengeldvergoeding moet daarom apart worden vastgesteld. Dit doen wij op basis van de door ons letselschade bureau ontwikkelde smartengeld calculator

Smartengeld calculator

Bij de smartengeld calculator kijken wij naar meerdere factoren bij het berekenen van de letselschadevergoeding. Onderdeel zijn:

 • zaken uit de smartengeld gids
 • uw letsel
 • de beperkingen die het letsel op uw leven hebben
 • de duur van de klachten en beperkingen

 

Al deze factoren maken onderdeel uit van de berekening op grond van de letselschade calculator. In de praktijk zien wij dat op deze manier van letselschade berekenen de letselschade uitkering vele malen hoger is dan bij het enkel toepassen van de smartengeld gids hetgeen veel letselschade advocaten nog steeds doen.

Gratis hulp bij letselschade

Onze letselschade juristen en letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Het grote voordeel van ons letselschadebureau is dat wij onderdeel zijn van Brugman Letselschade Advocaten. Dit is een van de bekendste advocatenkantoren gespecialiseerd in letselschade recht.

Bel voor een gratis letselschade advies en het kosteloos claimen van uw letselschade na een auto ongeluk, fietsongeluk, scooterongeluk of ongeluk op het werk 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag!

of bel direct

0800-27 84 626
Formulier sluiten

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Formulier sluiten

Smartengeld berekenen met de

Smartengeldgids

Heeft u klachten en verwondingen overgehouden aan een ongeluk of hondenbeet? Dan kunt u smartengeld claimen. Onze letselschade specialisten helpen u hier graag en volledig kosteloos bij.