Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
voor zzp'ers

Verplichte verzekering

In het pensioenakkoord heeft de regeling afgesproken dat vanaf 1 januari 2027 alle zzp's een verplichte verzekering moeten hebben. Maar wat nu als je als zelfstandige een ongeval overkomen? Kun je de opdrachtgever aansprakelijk stellen en onder welke voorwaarden? U leest het in dit artikel.

Verplichte verzekering zzp er

Tot op heden geldt er geen verplichte verzekering voor zzp'ers. Als het aan de regering ligt, is dit straks anders. Dan bestaat er een verplichte verzekering. Tot die tijd draag je als zzp'er zelf de schade van een bedrijfsongeval. Onder omstandigheden is dit echter anders. Je kunt dan de opdrachtgever aansprakelijk stellen.

De aansprakelijkheid van een werkgever of opdrachtgever is opgenomen in de wet. Werknemers en zzp'er worden daarbij gelijk gesteld. Het is dus niet zo dat je als zzp er zelf je schade moet dragen als de zorgplicht van de werkgever geschonden is. Dus ook al is er geen verplichte verzekering, je kunt onder voorwaarden aanspraak maken op een letselschade vergoeding.

Geen verplichte verzekering, wel aansprakelijkheid

De regering wil een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid voor alle zzp'ers omdat deze groep dan beter beschermd zou zijn tegen arbeidsongeschiktheid en de lasten voor de samenleving kleiner worden.

Uiteraard zal een verplichte verzekering voor zzp ers bescherming bieden. Vergeten wordt echter dat je in veel gevallen een werkgever aansprakelijk stellen kunt voor schade als gevolg van een bedrijfsongeval. De verplichte verzekering zal dan vooral soelaas bieden bij ziekte en niet zozeer bij een bedrijfsongeval.

Hieronder worden 3 scenario's besproken: een arbeidsongeval, letselschade door toedoen van een collega en letselschade als gevolg van een verkeersongeval onder werktijd.

Is verplichte verzekering bij bedrijfsongeval nodig?

Werkgeversaansprakelijkheid is geregeld in de wet en wel in artikel 7:658 BW. Hierin staat dat de werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hieronder vallen onder andere dat:

 • machines en gereedschappen in orde zijn
 • er voldoende veiligheidsvoorschriften zijn gegeven
 • de werkinstructies afdoende zijn
 • het toezich afdoende is.

 

De jurisprudentie of rechtspraak met betrekking tot een bedrijfsongeval is streng, in veel gevallen is de werkgever aansprakelijk voor letselschade als gevolg van een arbeidsongeval.

Sinds een aantal jaren is er een extra lid aan artikel 7:658 BW gevoegd. Dit artikel maakt het mogelijk dat ook zzp'ers aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding bij schending van de zorgplicht van een werkgever.

Een verplichte verzekering voor zzp ers zal in veel gevallen dus niet veel uitmaken nu een werkgever of opdrachtgever als snel aansprakelijk gesteld kan worden voor letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval.

Werkgever aansprakelijk voor fout werknemer

Soms kan een werkgever er niks aan doen dat iemand gewond raakt op het werk. Bijvoorbeeld bij een heftruck ongeluk waarbij een medewerker iemand anders aanrijdt. Maar toch is de werkgever hiervoor aansprakelijk. Wordt u dus als zzp er aangereden en is er geen verplichte verzekering, dan kunt u toch letselschade vorderen.

De aansprakelijkheid van werkgevers voor fouten van medewerkers is opgenomen in artikel 6:170 BW. Dit wetsartikel betreft zogenaamde risico aansprakelijkheid. Dit houdt in dat de werkgever altijd aansprakelijk is voor letselschade, ook al is de zorgplicht als werkgever niet geschonden.

Een verplichte verzekering zzp tegen arbeidsongeschiktheid is hier dus niet strikt noodzakelijk.

Verkeersongeval onder werktijd

Het is niet terug te vinden in de wet, maar werkgevers zijn verplicht haar medewerkers deugdelijk te verzekeren tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk. Dit is bepaald door de Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan.

Bent u dus onder werktijd aangereden door een auto, dan kunt u via de werkgever schadevergoeding eisen. Wordt u aangereden tijdens woon-werk verkeer? Hiervoor geldt geen verzekeringsplicht.

Wel van belang is dat u naast de werkgever ook de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen. Bijvoorbeeld als u bij een kettingbotsing van achter aangereden wordt. En met een svi- verzekering zorgt u ervoor dat letselschade ook vergoed wordt bij een eenzijdig ongeval of bij eigen schuld aan een aanrijding.

Welke letselschadebedragen worden vergoed?

Bent u gewond geraakt of heeft u klachten aan een bedrijfsongeval overgehouden bent u aangereden door een collega of gewond geraakt tijdens een verkeersongeval? Dan is de kans groot dat u recht op een schadevergoeding heeft.

In het geval van letselschade worden vergoed de materiële schadeposten en het smartengeld. Voorbeelden van letselschade bedragen die worden vergoed zijn:

 • loonschade
 • inkomensschade als zelfstandig ondernemer
 • pensioenschade
 • schade door een studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • kosten voor huishoudelijke hulp
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname

 

Daarnaast is er recht op smartengeld. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding van onder andere pijnklachten, angstklachten als rijangst en psychische klachten.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij het verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een aanrijding, ongeluk op het werk of een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en het verhalen van uw letselschade.

Wij