Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansprakelijkheid ouders voor minderjarige kinderen

In een gerechtelijke procedure bij de rechtbank Gelderland loopt een letselschadezaak waarbij het de vraag is of ouders aansprakelijk zijn voor een vermeende verkeersfout van 13 jarige kinderen. Maar hoe zit het eigenlijk bij aansprakelijkheid voor kinderen? U leest het in deze blog.

Aansprakelijkheid ouders voor kinderen

In de zaak bij de rechtbank in Gelderland gaat het om 2 kinderen die in een tunnel filmpjes aan het opnemen zijn voor TikTok. Een vrouw rijdt op dat moment langs de kinderen en moet uitwijken voor een manoeuvre van 1 van de kinderen. Zij raakt hierdoor het skateboard van een minderjarig kind en komt lelijk ten val.

Als gevolg van het ongeluk loopt de vrouw ernstig letsel op en eist zij een schadevergoeding van de ouders van de kinderen. Deze schakelen de WA- verzekering in, maar deze stelt zich op het standpunt dat er geen sprake is van aansprakelijkheid. De toedracht zou namelijk niet vast staan.

De rechtbank heeft de ouders van de minderjarige kinderen nu opgedragen om de geluidsopname van 112 in het geding te brengen om vervolgens de aansprakelijkheid te kunnen beoordelen. Maar hoe zit het nu met aansprakelijkheid van ouders voor minderjarige kinderen?

Zijn ouder aansprakelijk voor minderjarige kinderen?

De aansprakelijkheid van ouders voor minderjarige kinderen is geregeld in artikel 6:164 van het Burgerlijk Wetboek. In dit wetsartikel is bepaald dat kinderen tot 14 jaar zelf nooit aansprakelijk voor letselschade zijn. In plaats daarvan zijn de ouders aansprakelijk voor gedragingen van kinderen.

Komt de toedracht van het hiervoor besproken ongeluk vast te staan, dan zijn de ouders van de 13- jarige kinderen dus aansprakelijk voor de schade die de mevrouw op de fiets lijdt en nog zal lijden. Zij heeft aan het ongeluk blijvend letsel overgehouden, dus de schade is omvangrijk.

Gelukkig is er een schadeverzekering die de schade van de vrouw vergoed. Anders zou het leed nog veel groter zijn. De ouders dienen de schade dan zelf te vergoeden en de kans is groot dat zij dit geld niet hebben. Het slachtoffer zou dan haar eigen schade (grotendeels) moeten dragen.

Bij kinderen tot 14 jaar zijn de ouders dus aansprakelijk voor letselschade veroorzaakt door kinderen. Maar hoe zit dit dan bij oudere kinderen?

Aansprakelijkheid ouders voor minderjarige kinderen 14-16 jaar

Artikel 6:169 BW gaat over de situatie waarin minderjarige kinderen in de leeftijd van 14-16 jaar een verkeersongeval zoals een fietsongeluk veroorzaken. Zijn de ouders ook dan nog aansprakelijk voor schade veroorzaakt door minderjarige kinderen?

In de wet staat dat de ouders in dit geval in beginsel aansprakelijk zijn, tenzij aannemelijk kunnen maken dat zij de schade niet hadden kunnen voorkomen. In de meeste gevallen slagen ouders in deze bewijslast en zijn de kinderen dus zelfstandig aansprakelijk.

In de praktijk valt de aansprakelijkheid voor minderjarige kinderen van ouders gewoon onder de letselschadeverzekering voor het gezin en zal de schade dus vergoed worden door de verzekeraar. Maar helaas zijn er in Nederland nog steeds ruim 600.000 gezinnen niet verzekerd tegen aansprakelijkheid. Is er dus geen aansprakelijkheidsverzekering, dan zullen kinderen in de leeftijd van 14 tot 16 jaar dus zelf voor de schade op moeten komen in de meeste gevallen.

Wat doet een letselschade advocaat of letselschade jurist?

Bent u door slachtoffer van een verkeersongeluk veroorzaakt door een minderjarige? Dan kunt u dus vaak de ouders van het kind aansprakelijk stellen. Een letselschade jurist van ons letselschadekantoor helpt u hier gratis bij. Maar wij helpen u gedurende het geheel letselschade traject. Dit betekent dat wij:

  • onderzoeken wie schuldig is bij een aanrijding
  • de verzekering van de elektrische step aansprakelijk stellen
  • na erkenning zorgen voor een voorschot op uw letselschadevergoeding
  • de discussie voeren met de letselschadeverzekeraar over het causaal verband tussen het ongeluk en uw schade. Dit doet zich veelal voor bij whiplash klachten.
  • zorgen dat uw letselschade snel en geheel verhaald wordt op de ouders of de letselschadeverzekering.

 

Wilt u ook aanspraak maken op gratis juridische hulp van ons letselschadebureau? Neem dan contact met ons op. Inmiddels hielpen wij al meer dan 5.000 slachtoffers van een verkeersongeluk, bedrijfsongeval en hondenbeet

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschadebureau met 20 letselschade juristen die iedere dag de belangen behartigen van verkeersslachtoffers en slachtoffers van een verkeersongeluk of ongeluk op het werk. Dus ook bij een aanrijding met een elektrische step kunt u bij ons terecht voor gratis rechtsbijstand.

Ons letselschadekantoor is onderdeel van een groot advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Hierdoor kunnen wij indien nodig gratis een letselschade advocaat inschakelen.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding met een elektrische step? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

54 years geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

54 years geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

54 years geleden