Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansprakelijkheid bij schending zorgplicht werkgever

De zorgplicht van de werkgever houdt in dat de werkgever er alles aan moet doen om een ongeluk op het werk te voorkomen. Ontstaat er toch een bedrijfsongeval? Dan brengt de zorgplicht van de werkgever met zich mee dat deze aansprakelijk is voor de opgelopen letselschade.

Bij schending van de zorgplicht is er dus recht op een letselschade vergoeding. Op deze pagina leest u hier alles over. Lijdt u schade na een bedrijfsongeval? Onze letselschade juristen helpen u altijd 100% kosteloos!

Wat houdt de zorgplicht van de werkgever in?

Iedere werkgever in Nederland moet ervoor zorgen dat haar medewerkers veilig kunnen werken. Maar wat houdt deze zorgplicht van de werkgever nu precies in? De zorgplicht van de werkgever vinden wij in een wetsartikel en wel in artikel 7:658 BW. Op basis van dit wetsartikel houdt de zorgplicht in dat een werkgever:

  • machines en gereedschap onderhoud en zo nodig vervangt
  • zorgt voor voldoende veiligheidsmaatregelen, zoals beschermende kleding, maar ook dat machines veilig gebruikt kunnen worden
  • voldoende instructies geeft over hoe de werkzaamheden veilig uit te voeren
  • afdoende toezicht houdt op het werk

 

Met andere woorden, de werkgever dient er alles aan te doen om bedrijfsongevallen te voorkomen. Gebeurt er toch een ongeluk met letsel, dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk tenzij hij kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Uit de rechtspraak blijkt echter dat werkgevers bijna altijd aansprakelijk zijn voor letselschade door een arbeidsongeval.

Hoe ver strekt de zorgplicht van de werkgever?

Een onveilige machine waardoor u gewond raakt aan uw hand. Of er zijn wel instructies gegeven over het dragen van beschermde kleding, maar in de praktijk gebeurt dit niet. De vraag is dan, hoe ver reikt de zorgplicht van de werkgever?

In de wet is opgenomen dat er in beginsel aansprakelijkheid van de werkgever na een bedrijfsongeval een gegeven is. Eigen schuld van een medewerker bestaat niet. Als slachtoffer van een bedrijfsongeval hoef je alleen maar aan te tonen dat er tijdens het werk een ongeluk is gebeurd.

Is de werkgever vervolgens van mening dat het bedrijfsongeval niet aan zijn schuld te wijten is, dan zal deze moeten aantonen dat hij de zorgplicht als werkgever niet geschonden heeft. Dit doet hij door te bewijzen dat er alles in het werk is gesteld om een bedrijfsongeval te voorkomen.

Uit de rechtspraak (jurisprudentie) blijkt dat in de meeste gevallen de rechter van mening is dat er sprake is van een schending van de zorgplicht door de werkgever. Zelfs als de medewerker onvoorzichtig is geweest. Alleen bij 'bewuste roekeloosheid' is er geen aansprakelijkheid. In de praktijk doet deze situatie zich echter bijna nooit voor en is de werkgever dus aansprakelijk voor de gevolgen van een bedrijfsongeval. De werkgever is dan gehouden uw letselschade te vergoeden.

De meeste werkgevers zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid. Uiteindelijk betaalt de letselschade verzekeraar dan ook uw letselschadevergoeding.

Zorgplicht werkgever thuiswerken

De zorgplicht van een werkgever houdt in dat er voldoende toezicht moet zijn op het werk. Daarnaast is de werkgever verplicht om ervoor te zorgen dat een medewerker veilig het werk kan verrichten. Maar hoe zit het met de zorgplicht bij thuiswerken?

Zoals hiervoor al aangegeven dient u uw werk veilig te kunnen uitvoeren. Dit geldt voor het werk dat u in de fabriek, op de bouw, maar ook als u thuiswerkt. Dit betekent dat de werkgever er ook voor moet zorgen dat u thuis veilig uw werk kunt verrichten. Bijvoorbeeld met een sta-zit bureau, een goede stoel enz.

Wat bij schending zorgplicht werkgever?

Heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden? Dan is er aansprakelijkheid van de werkgever. Dit wordt ook wel werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Alle letselschade, zowel de materiële letselschade als het smartengeld moet vergoed worden.

Onder materiële schade valt met name de inkomensschade die door het bedrijfsongeval geleden wordt. Maar ook pensioenschade en medische kosten maken deel uit van uw letselschadevergoeding.

Naast inkomensschade kan er sprake zijn van kosten die gemaakt worden door een bedrijfsongeval. Denk hierbij aan medische kosten, een vergoeding voor de dagen dat u in het ziekenhuis lag en kosten gemaakt voor hulp in het huishouden.

Smartengeld is een vergoeding voor alle schadeposten die niet op geld te waarderen zijn. Denk hierbij aan pijnklachten, verdriet over de gevolgen van een ongeluk en psychische klachten.

Aansprakelijkheid werkgever voor schade veroorzaakt door werknemer

Bij schending van de zorgplicht als werkgever is er recht op schadevergoeding. Maar wat nu als de werkgever zijn zorgplicht als werkgever niet geschonden heeft, maar u toch letselschade opgelopen hebt. Bijvoorbeeld doordat een collega een fout maakt waardoor u letsel lijdt?

In de wet is opgenomen dat onder werkgeversaansprakelijkheid ook de situatie valt dat u letsel opgelopen heeft als gevolg van een fout van een "ondergeschikte" van de werkgever. Dit staat in artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek. Vindt er bijvoorbeeld een heftruck ongeluk plaats waarbij u door een collega op de heftruck bent aangereden, dan kunt u voor uw schade de werkgever aansprakelijk stellen.

Zorgplicht werkgever en verkeersongeluk

De zorgplicht van de werkgever reikt verder dan op de werkplek alleen. Op grond van een uitspraak van de Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan, hoort tot de zorgplicht van de werkgever ook het verzekeren van medewerkers tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk.

Het voorgaande betekent dat als u voor uw werk op de weg rijdt, de werkgever ervoor moet zorgen dat u verzekerd bent tegen letsel, zoals door een aanrijding. Maar ook voor een eenzijdig auto ongeluk dient deze verzekering dekking te bieden.

De toedracht van de aanrijding doet er niet toe. Dus ook als u zelf een kop-staart botsing onder werktijd veroorzaakt, dient de verzekering van de werkgever uw letselschade te vergoeden.

Wie zijn onze letselschade juristen?

Letselschade Kompas is een full- service letselschadebureau en onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de weinige in letselschade gespecialiseerde advocatenkantoren gespecialiseerd in letselschaderecht.

Brugman Letselschade Advocaten hielp al meer dan 5000 verkeersslachtoffers en slachtoffers van een bedrijfsongeluk of hondenbeet.

Ontstaat er discussie met de letselschadeverzekeraar op? Dan schakelen wij geheel kosteloos een letselschade advocaat voor u in.

Contact met uw letselschade jurist

Wilt u ook gratis hulp van een letselschadebureau? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade! Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland