Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade door fietsongeluk

Letsel door alcohol in het verkeer

Ook op de fiets is alcohol in het verkeer verboden. Maar wat nu als je letsels oploopt door een fietsongeluk en je hebt alcohol op. Heb je dan recht op schadevergoeding?

Onze letselschade advocaten informeren en adviseren bij letselschade en verhalen uw schade kosteloos op de aansprakelijke partij!

Op de fiets met alcohol in het verkeer

Uit recent onderzoek is gebleken dat 20% van de e-bikers met alcohol in het verkeer rijdt. Dit zorgt voor de nodige ongelukken. Want het aantal valpartijen op de fiets met alcohol op is groot. En maar liefst 51%  van de mensen die met alcohol in het verkeer van de fiets vallen loopt hierbij verwondingen op. Het ging daarbij vaak om ernstig letsel en veel fietsers belanden dan ook op de spoedeisende hulp na een fietsongeluk.

Veel mensen denken dat je met alcohol op aan het verkeer mag deelnemen. Maar is dit ook zo? En als je als fietser aangereden wordt, heb je dan nog wel recht op schadevergoeding als je met alcohol in het verkeer rijdt?

Besluit alcohol drugs en geneesmiddelen in het verkeer

Het antwoord op de vraag of je met alcohol in het verkeer mag deelnemen als fietser vinden wij onder ander in het besluit alcohol drugs en geneesmiddelen in het verkeer.

In de wettelijke regelingen wordt gesproken over een "bestuurder". Onder een bestuurder valt niet alleen een automobilist, maar vallen ook andere bestuurders, waaronder dus ook fietsers! Het is dan ook niet toegestaan om met alcohol in het verkeer te fietsen als je meer hebt gedronken dan het wettelijke maximum.

Volgens de wet mag je niet rijden als je meer dan 2 glazen alcohol gedronken hebt. Deze regel is alleen voor ervaren bestuurders. Ben je een beginnende bestuurder, dan zijn de regels nog zwaarder!

Met alcohol in het verkeer en aangereden, wat nu?

Stel je rijdt op de fiets met alcohol in het verkeer en wordt aangereden door een auto. Heb je dan nog wel recht op een schadevergoeding?

Het antwoord op deze vraag is ja! Een civielrechtelijke aansprakelijkheid is namelijk anders dan een strafrechtelijke vervolging. Als je als fietser aangereden wordt door toedoen van een ander, dan heb je recht op een schadevergoeding. Dat je op dat moment met alcohol in het verkeer reed maakt dit niet anders.

Iets anders is dat de tegenpartij of diens verzekeraar kan stellen dat u door de alcohol eigens schuld aan het fietsongeluk heeft. Dit omdat u met alcohol op aan het verkeer deelnam. De verzekeraar wil dan een korting toepassen van 25% of 50%. Daarom is het belangrijk om altijd een letselschade specialist in te schakelen.

Aangereden door bestuurder die met alcohol in verkeer rijdt

Een vraag die onze letselschade juristen veel krijgen, is of je recht hebt op schadevergoeding als je wordt aangereden door een bestuurder met alcohol op. Verzekeraars sluiten de dekking van de verzekering namelijk vaak uit als de verzekerde een strafbaar feit pleegt.

In Nederland geldt een verzekeringsplicht voor alle motorvoertuigen die in Nederland op de openbare weg rijden. Deze plicht om je te verzekeren is er nu juist om mensen met letsel door een verkeersongeluk te beschermen. Wordt je dus aangereden door een bestuurder van een motorvoertuig die teveel gedronken heeft, dan wordt jouw letselschade gewoon vergoed. Eventueel zal de letselschade verzekeraar de uitbetaalde letselschade op haar verzekerde verhalen.

Wat te doen bij een aanrijding?

Ben je aangereden? Of er nu met alcohol in het verkeer gereden is of niet, er is recht op een letselschade vergoeding. Maar wat nu te doen na een aanrijding en welke letselschade bedragen worden vergoed bij een aanrijding?

Van belang om te weten is dat voor het verkrijgen van een letselschade vergoeding de schuld aan de aanrijding vast moet komen te staan. Immers, alleen als een ander een verkeersfout maakt, zoals bij een kettingbotsing, is er recht op een compensatie van letselschade. Daarom is het goed om zoveel mogelijk actie te ondernemen om de schuld vast te laten staan. Daarom adviseren wij u als volgt:

  • vul altijd een schadeformulier in
  • maak foto's van de situatie
  • vraag getuigen om een verklaring
  • bel eventueel de politie
  • ga altijd met uw letsel naar een arts
  • schakel een letselschade expert in

Op deze manier is de kans groot dat u kunt bewijzen dat de andere bestuurder schuld aan de aanrijding heeft. U kunt dan de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade.

Contact met een letselschade advocaat

Lijdt u schade als gevolg van een aanrijding? Onze letselschade juisten helpen u graag uw letselschade te claimen op de aansprakelijke partij. Wij helpen u altijd gratis, de kosten van rechtsbijstand verhalen wij op de tegenpartij.

Wist u dat ons letselschade bureau onderdeel is van Brugman Letselschade Advocaten? Dit is een van de enige in letselschade claimen gespecialiseerd advocatenkantoor in Nederland. U wordt bij ons daarom altijd kosteloos geholpen door een letselschade advocaat.

Wilt u gratis de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade? Neem dan contact op met een letselschade jurist of letselschade advocaat van ons letselschadebureau.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.