Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL
Aansprakelijkheid werkgever

Coronabesmetting

Het is de eerste maar vast niet de laatste gerechtelijke uitspraak over aansprakelijkheid bij corona. In ieder geval heeft de rechter gepaald dat je succesvol een werkgever aansprakelijk kan stellen voor een coronabesmetting.

Dit deed onlangs de rechtbank Amsterdam in een zaak van een verpleegkundige die stelde een coronabesmetting te hebben opgelopen op het werk.

Wilt u ook uw werkgever aansprakelijk stellen voor een corona besmetting? U leest hier de voorwaarden!

Werkgever aansprakelijk stellen voor corona

In de uitspraak van  22 december 2022 oordeelde de rechtbank dat onder de desbetreffende omstandigheden van het geval er sprake was van aansprakelijkheid van de werkgever. Wat waren nu deze omstandigheden?

Het ging in deze rechtszaak om een verpleegkundige die in een verpleegtehuis in Amsterdam werkte. Sinds de corona uitbraak gold binnen deze zorginstelling een coronaprotocol. Deze bleek echter niet waterdicht. Weliswaar kregen de medewerkers instructies conform de restricties van het RIVM, het was toch mogelijk dat er gewerkt werd zonder beschermde kleding. Ook was het de verpleegkundige niet bekend welke patiënten nu wel en niet verdacht werden van een coronabesmetting.

Onder de omstandigheden van het geval achtte de rechtbank het bewezen dat de coronabesmetting onder werktijd had plaatsgevonden en dat de zorgplicht van de werkgever geschonden was. Het gevolg was dat er aansprakelijkheid van de werkgever was.

Vereisten aansprakelijkheid werkgever voor coronabesmetting

Uit de uitspraak van de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam van 16 december 2022 blijkt dat aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden wil je een werkgever aansprakelijk kunnen stellen voor corona.

De belangrijkste voorwaarde is wel dat je als werknemer aannemelijk maakt dat de coronabesmetting ontstaan is op het werk. "Aannemelijk maken" is minder zwaar dan "bewijzen". Want dit is ook onmogelijk.

In de zaak van de verpleegkundige stond echter vast dat zij werkte met patiënten waarvan er een aantal een coronabesmetting hadden. Daarnaast was het door de verpleegkundige aangetoond dat de werkgever niet alles in het werk had gesteld om een besmetting te voorkomen.

De rechtbank Amsterdam vond met andere woorden dat de verpleegkundige aan haar stelplicht had voldaan. Het was aannemelijk dat zij onder werk corona had opgelopen en hieraan schade had overgehouden.

Zorgplicht werkgever

Op de werkgever rust een zorgplicht. Deze houdt in dat de werkgever moet zorgen voor voldoende veiligheidsvoorschriften, afdoende toezicht en duidelijke instructies moet geven. Ook deze zorgplicht is belangrijk voor de vraag of je een werkgever aansprakelijk stellen kunt voor letselschade.

De rechter vond dat de zorgplicht van de werkgever geschonden was en vond daarom dat er sprake was van aansprakelijkheid van de werkgever.

Contact met een letselschade advocaat

Ons letselschadebureau is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de bekendste advocatenkantoren waar alleen de beste letselschade advocaten werken. Bij ons wordt u dan ook bijgestaan door een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij het claimen van letselschade na een verkeersongeluk.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Liever direct contact? Bel ons op 0800 27 84 626 wij helpen je graag verder

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ontvang gratis advies van een expert
  1. 14+ jaar expertise in letselschadezaken
  2. Directe persoonlijke hulp op werkdagen
  3. 7-dagen-per-week beschikbaarheid in heel Nederland
  4. Gratis hulp bij het verhalen van letselschade en overlijdensschade
Wij

zijn geen gemiddeld letselschade bureau. Wij onderscheiden ons doordat u bij ons altijd geholpen wordt door een ervaren en gespecialiseerde letselschade advocaat. Ons letselschadebureau is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten.

Wij stellen onze letselschade specialisten graag aan u voor en helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade na een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet.