Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Babboe bakfiets uit de handel gehaald

De Babboe bakfietsen moeten op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit de handel gehaald te worden. Daarnaast is de producent van Babboe bakfietsen verplicht om fietsen met een ernstig veiligheidsprobleem terug te roepen.

Wat nu als u schade lijdt als gevolg van een gebrek van een fiets of als u door toedoen van een ander betrokken raakt bij een fietsongeluk? U leest het in deze blog.

Veiligheid Babboe bakfiets onvoldoende aangetoond

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht vanaf 2023 na aanleiding van diverse signalen over framebreuken de veiligheid van de Babboe bakfiets. De afgelopen jaren waren er namelijk meerdere meldingen bij de fiets fabrikant binnengekomen over framebreuken van de populaire bakfiets.

Ondanks de meldingen nam de fabrikant van de Babboe bakfiets geen actie en deed zij geen onderzoek naar de breuk en werd er van de klachten geen melding gemaakt bij de NVWA. Daarom startte de NVWA zelf een onderzoek.

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat bij verschillende type bakfietsen het frame kan breken met de kans op een ongeluk met letsel. Daarom mogen de bakfietsen op dit moment niet verkocht worden. De verkoop mag pas weer hervat worden als voldoende is aangetoond dat het gebrek van de bakfietsen verholpen is.

Omdat er bakfietsen van het merk Babboe rondrijden, is er ook een verplichte terugroepactie waarbij alle fietsen van een bepaald type onderzocht dient te worden.

Samen met het Functioneel parket wordt nu onderzocht of er ook een strafrechtelijk onderzoek dient te komen.

Welke Babboe bakfietsen worden teruggeroepen?

De volgende typen Babboe bakfietsen met een ernstig veiligheidsrisico dienen door de fabrikant teruggeroepen te worden:

 1. Babboe City/ City-E/ City Mountain
 2. Babboe Curve/ Curve-E/ Curve Mountain
 3. Babboe Big/ Big-E,
 4. Babboe Dog/ Dog-EBabboe Max-E,
 5. Babboe Mini-E/ Mini Mountain
 6. Babboe Pro Trike/ Trike-E/ Trike XL
 7. Babboe Carve-E/ Carve Mountain

 

Heeft u een van deze bakfietsen in uw bezit? Dan dient de fabrikant deze op last van de NVWA terug te nemen. Daarnaast adviseert de NVWA om bovengenoemde bakfietsen niet meer te gebruiken.

Aansprakelijkheid voor ondeugdelijke bakfiets

Is u een ongeluk met een bakfiets of "gewone" fiets overkomen? Dan kunt u mogelijk letselschade claimen. Aansprakelijkheid voor letselschade als gevolg van een gebrek van een fiets is recentelijk nog uitgemaakt in een gerechtelijke procedure bij de rechtbank. In deze zaak ging het om een racefiets ongeluk. In deze letselschade zaak liep een wielrenner een dwarslaesie op doordat het voorwiel van de fiets onder het fietsen losliet.

In bovengenoemde letselschadezaak oordeelde rechtbank dat de fietshandel aansprakelijk was voor de letselschade van het slachtoffer van het wielrenner ongeval. Dit terwijl de wielrenner zelf het wiel van de fiets had gedemonteerd en weer gemonteerd. Uit deze jurisprudentie blijkt dus wel de zorgplicht van de fietsenwinkel of fiets fabrikant.

Passen wij voornoemde jurisprudentie toe op een ondeugdelijke Babboe bakfiets, dan is de fiets fabrikant dus aansprakelijk voor schade die het gevolg is van het gebrek in de fiets. Dit levert zowel een wanprestatie op als productaansprakelijkheid.

Wat te doen na een fietsongeluk?

Bent u als fietser aangereden, bijvoorbeeld bij een fietsongeluk tussen een fiets en auto? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Bent u aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan wordt uw letselschade altijd 100% vergoed door de letselschade verzekering van het motorvoertuig. Dit is ook het geval als u zelf een fout in het verkeer heeft gemaakt.

In het geval van een aanrijding tussen fietsers, ontvangt u een schadevergoeding indien de andere fietser het verkeersongeluk heeft veroorzaakt.

Het is na een fietsongeluk belangrijk dat u een schadeformulier invult. Doe dit bij voorkeur ter plekke, dan is de kans het grootste dat de tegenpartij het aanrijdingsformulier naar waarheid invult. Wordt het invullen op de plaats van de aanrijding geweigerd, dan kunt u de politie bellen voor hulp.

Andere tips bij een fietsongeval zijn:

 1. vraag getuigen om een getuigenverklaring
 2. maak foto's van de schade aan uw fiets en van uw letsel
 3. ga altijd met letsel naar een arts, temeer bij whiplash klachten
 4. schakel een letselschade jurist of letselschade advocaat van ons letselschadebureau zo spoedig mogelijk is. Hoe eerder u ons belt of mailt, hoe beter wij u van dienst kunnen zijn
Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschadebureau met 20 letselschade juristen die iedere dag de belangen behartigen van verkeersslachtoffers. Bijvoorbeeld als u als fietser aangereden bent.

Ons letselschadebureau is een onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een advocatenkantoor gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor slachtoffers van een een fietsongeluk, auto ongeluk of bedrijfsongeval.

Op alle locaties van ons letselschadekantoor wordt u bij het verhalen van letselschade bijgestaan door  LSA advocaten. De LSA is de beroepsvereniging van letselschade advocaten. De functie van LSA advocaat is het hoogste haalbare titel in de letselschadebranche.

Zoekt u een ervaren en deskundige letselschade advocaat voor het verhalen van uw letselschade als gevolg van een fietsongeluk? Bel voor gratis juridische hulp 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden

Letselschade Kompas
Wat anderen van ons vinden