Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade berekenen met de Letselschade Raad

Indien u letselschade opgelopen heeft door toedoen van een ander, dan is er recht op een letselschadevergoeding. Letselschade berekenen gebeurt onder andere met een aantal richtlijnen van de Letselschade Raad. Welke dit zijn leest u in deze bijdrage.

Lijd u letselschade en wilt u uw letselschade laten verhalen op de aansprakelijke persoon of diens letselschadeverzekeraar? Wij helpen u altijd 100% kosteloos!

Wat is de Letselschade Raad?

De Letselschade Raad is een overkoepelende organisatie van partijen die zich bezig houden met letselschadezaken. Letselschade advocaten en juristen, maar ook letselschadeverzekeraars en arbeidsdeskundigen maken deel uit van de Letselschade Raad.

Onderdeel van de Letselschade Raad zijn een aantal richtlijnen op basis waarvan je letselschade berekenen kunt. Het gaat om de volgende richtlijnen:

 • huishoudelijke hulp
 • zelfwerkzaamheid
 • kilometerdaggeldvergoeding
 • studievertraging
 • ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • licht letsel
 • economische kwetsbaarheid

 

Hieronder bespreken wij de verschillende richtlijnen van de Letselschade Raad. Alle bovenstaande schadeposten zijn onderdeel van de schadestaat. Daarnaast maken ook andere letselschade bedragen onderdeel uit van de schadestaat en dus uw letselschadevergoeding. De belangrijkste is wel inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. Want door een achterop aanrijding, fietsongeluk of bedrijfsongeval kunt u ook ongeschikt voor uw werk raken. Soms voor korte, maar vaak ook voor langere tijd. Ook de schade die u hierdoor lijdt komt voor vergoeding in aanmerking.

Letselschade Raad richtlijn huishoudelijke hulp

De meest toegepaste richtlijn van de Letselschade Raad is die voor huishoudelijke hulp. Want het komt geregeld voor dat iemand niet in staat is door een ongeluk zijn of haar huishoudelijke taken te verrichten. Er zijn dan 2 opties, u huurt een professionele huishoudelijke hulp in of familie en vrienden nemen uw huishoudelijke taken over.

In het geval u een schoonmaakster inhuurt, dan worden de redelijke kosten betaald. Huurt u bijvoorbeeld 4 uur per week iemand in voor € 15.00 per uur, dan is uw letselschade € 60,00 per week.

Het inschakelen van huishoudelijke hulp komt weinig voor. In de meeste gevallen nemen familie, vrienden en buren uw huishoudelijke taken over. Dit wordt mantelzorg genoemd. Op de kosten die u hiervoor maakt ziet de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad.

Op basis van deze richtlijn van de Letselschade Raad wordt er voor de overname van huishoudelijke taken door familie, vrienden en buren een uurtarief van € 10,00 betaald. Voor de eerste 13 weken na een ongeluk gelden echter weekbedragen. De hoogte hiervan vindt u op onze pagina over huishoudelijke hulp.

Worden uw huishoudelijke taken na een ongeluk dus overgenomen door uw naasten, dan ontvangen zij op grond van de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad dus een schadevergoeding.

De richtlijn zelfwerkzaamheid

De richtlijn zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad regelt de vergoeding van kosten die u maakt omdat u het onderhoud van uw woning en tuin door een ongeval niet meer kunt verrichten.

De hoogte van uw schadevergoeding hangt af van:

 • het soort huis dat u heeft (appartement, tussenwoning, hoekwoning of losstaand huis)
 • de mate waar in u voor het ongeluk het onderhoud verrichten
 • het aandeel in het onderhoud dat u na het ongeval nog heeft

 

Op deze pagina legt een letselschade jurist van ons letselschadebureau u alles uit over de richtlijn zelfwerkzaamheid en de schadevergoeding die u op grond van deze richtlijn van de letselschade raad ontvangt.

De richtlijn ziekenhuisdaggeldvergoeding

Bent u door een aanrijding, ongeluk op het werk of hondenbeet opgenomen in het ziekenhuis? Dan worden er allerlei kosten gemaakt, zoals voor de huur van een tv, parkeerkosten van bezoek en kosten voor consumpties.

Voor deze kosten kunt u op grond van de richtlijn ziekenhuisdaggeldvergoeding van de Letselschade Raad een schadevergoeding ontvangen. Deze bedraagt in 2024 € 35,00 per dag.

Wordt u na de ziekenhuisopname opgenomen in een revalidatiecentrum? Dan ontvangt u een bedrag van €28,00 per dag aan revalidatiedaggeldvergoeding.

Meer informatie over de richtlijn ziekenhuisdaggeldvergoeding vindt u hier.

Richtlijn studievertraging

Bent u student of scholier en is u een ongeluk overkomen? Als u gevolg van een auto ongeluk, scooterongeluk of fietsongeluk niet kunt studeren of naar school kunt, dan is de kans groot dat u een studievertraging oploopt. Het gevolg hiervan is dat u later dan gepland op de arbeidsmarkt terecht komt en hierdoor schade lijdt. Schade als gevolg van een studievertraging bestaat uit:

 • inkomensschade
 • schoolgeld of collegegeld
 • nieuwe boeken

 

Het werkelijke teveel betaalde schoolgeld wordt vergoed alsmede de boeken. Maar hoe berekenen je nu welk loon je ontvangen zou hebben als je eerder op de arbeidsmarkt zou zijn gekomen? Dit is enorm lastig omdat je vaak nog niet weet waar je komt te werken, laat staan wat jouw salaris zou zijn.

Voor het voorgaande is er een oplossing gevonden in de richtlijn Studievertraging van de Letselschade Raad. Er worden vaste schadevergoedingen betaald, afhankelijk van het opleidingsniveau. Welke schadevergoeding u ontvangt leest u hier!

Richtlijn licht letsel

Heeft u licht letsel aan een ongeluk overgehouden? Ook dan is er recht op een letselschade vergoeding, waaronder een vergoeding voor materiële schade en smartengeld. Hiervoor is de richtlijn licht letsel in het leven geroepen. De inhoud van deze richtlijn van de Letselschade Raad vindt u hier.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland