Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aanrijding tussen fiets en auto

Als iemand als fietser aangereden is door een auto, dan is er altijd recht op een letselschadevergoeding. Uiteraard als de automobilist het ongeval veroorzaakt, maar ook als de fietser schuld aan het ongeval heeft. Bijvoorbeeld bij het niet verlenen van voorrang of negeren van een rood licht.

Onze letselschade specialisten adviseren en verhalen kosteloos uw letselschade bij een aanrijding tussen een fiets en auto.

Een aanrijding tussen fiets en auto

Aanrijdingen tussen een een fiets en auto komen veel voor. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat u op de fiets onderweg bent naar uw werk of de winkel. Het kan dan zomaar gebeuren dat een automobilist u over het hoofd ziet waarop een aanrijding tussen u op de fiets en de auto volgt.

Bij letsel moet u niet alleen denken aan lichamelijk letsel zoals botbreuken, schaafwonden en andere lichamelijke klachten. Letselschade bestaat namelijk niet alleen uit lichamelijk letsel, maar ook uit immateriële schade, ook wel smartengeld genaamd.

Wordt er letsel opgelopen door het fietsongeluk, dan is er sprake van letselschade. Deze wilt u uiteraard laten verhalen, onze letselschade juristen regelen dit voor u en altijd 100% kosteloos.

Schadevergoeding bij ongeluk tussen fiets en auto

Wordt u op de fiets aangereden door een auto, dan kunt u altijd schadevergoeding vorderen. Dit lijkt wellicht bijzonder, maar ook als u als fietser door uw eigen schuld wordt aangereden door een auto, kunt u schadevergoeding claimen. Hoe zit dit precies?

Bij een aanrijding tussen een fiets en auto is de kans groot dat een fietser ernstiger letsel oploopt dan de automobilist. Deze laatste ziet namelijk vrij veilig in zijn auto en de fietser is onbeschermd. Voor de wet bent u daarom als fietser een "kwetsbare" verkeersdeelnemer.

Als kwetsbare verkeersdeelnemer kunt u gebruik maken van de beschermeden werking van artikel 185 Wegenverkeerswet. Hierin staat dat bij een aanrijding de automobilist de schade moet vergoeden. Dit alleen als het gaat om een aanrijding tussen een fiets en auto of voetganger en auto.

Bent u door schuld van de tegenpartij op de fiets aangereden, dan wordt al uw letselschade vergoed. Het betreft dan alle kosten zoals medische kosten. Maar ook inkomensschade door arbeidsongeschiktheid en schade als gevolg van een studievertraging wordt vergoed.

Het kan uiteraard ook zo zijn dat de fietser zelf een verkeersongeluk heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld doordat er door rood ligt is gereden. Of omdat er geen voorrang werd verleend. Ook in deze situaties is er recht op een letselschadevergoeding, zij het niet voor 100%.

Is het ongeluk tussen een fietser en auto te wijten aan de fietser, dan wordt ten minste 50% van de letselschade van de fietser vergoed.

Bij een aanrijding tussen een kind tot 14 jaar op de fiets en een auto wordt altijd alle schade van het kind vergoed. Wat er precies gebeurd is en wie er een verkeersfout heeft gemaakt doet er hierbij niet toe.

Aanrijding fiets en auto, de billijkheidscorrectie

Bent u als fietser aangereden door een auto en is dit (deels) uw eigen schuld, dan is er dus recht op schadevergoeding. Maar een deel van de schade komt voor uw eigen risico. Maar op deze hoofdregel bestaat een uitzondering.

Soms kan een aanrijding op de fiets met een auto grote gevolgen hebben. Denk aan ernstig letsel, blijvend letsel en arbeidsongeschiktheid. De gezondheidsschade en financiële schade is dan enorm. Is het dan nog wel redelijk dat een deel van de letselschade voor rekening van de gewonde fietser komt?

De wetgever biedt een mogelijkheid om toch meer dan een deel van de schade vergoed te krijgen. Dit op grond van de billijkheidscorrectie uit artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat het onder omstandigheden niet redelijk is dat een deel van de schade op de benadeelde partij blijft rusten.

Toepassing van de billijkheidscorrectie is aan de orde indien:

  • er sprake is van blijvend letsel
  • het letsel ernstig is
  • de fietser niet zelf verzekerd is tegen letselschade
  • de gevolgen van het letsel groot zijn, zoals bij arbeidsongeschiktheid

Overmacht bij ongeluk tussen fiets en auto

De tegenhanger van de billijkheidscorrectie is overmacht. Overmacht is een  uitzondering op de regel dat fietsers altijd recht op schadevergoeding hebben.

Wanneer een fietser dermate gevaarlijk aan het verkeer heeft deelgenomen met als gevolg dan de automobilist geen rekening had kunnen houden met bijzondere manoeuvres van de fietser, dan bestaat de mogelijkheid een beroep te doen op overmacht.

Overmacht houdt in dat bij een aanrijding tussen een fiets en auto de automobilist aangeeft dat hem geen enkel verwijt gemaakt kan worden. De fietser heeft in dit geval geen recht op een letselschadevergoeding.

Uit de rechtspraak blijkt dat een beroep op overmacht door de bestuurder van de auto zelden slaagt. Meestal heeft de fietser gewoon recht op een vergoeding van zijn of haar materiële schade en smartengeld.

Wat te doen na een verkeersongeval

Bent u zelf betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u een ongeval overgehouden? Dan kunt u waarschijnlijk een beroep doen op de aansprakelijke partij van de verzekering. Bent u als voetganger of fietser aangereden, dan heeft u zelfs altijd recht op verdediging.

Letselschade claimen na een ongeluk is niet eenvoudig. Zo dient u te bewijzen wie schuldig is bij een aanrijding en krijgt u gezamenlijk te maken met een letselschade jurist van een verzekeraar. Daarom is het ten eerste belangrijk om ook zelf een letselschadejurist van ons letselschadebureau in te schakelen. Dit doen wij vervangen in de meest gevallen geheel onverwacht.

Lijdt u letselschade door een verkeersongeval? Dan is de volgende van belang:

  1. vul altijd een schadeformulier in, niet alleen bij een autobotsing, maar ook bij een fietsongeluk of als u als voetganger aangereden bent.
  2. vraag getuigen een verklaring af te leggen
  3. maak foto's van de schade aan de voertuigen
  4. bewaar bonnen en facturen van gemaakte kosten
  5. bel bij doorrijden na een aanrijding tussen een auto en fiets altijd ter plaatse de politie
  6. ga altijd langs een arts en laat uw letsel beoordelen, zeker bij whiplash als nekklachten
  7. schakel direct een letselschade jurist van ons letselschadebureau in
Welke letselschadebedragen worden vergoed?

Bent u gewond geraakt of heeft u klachten aan een aanrijding overgehouden? Dan is de kans groot dat u recht op een schadevergoeding hefbt. In het geval van letselschade worden de materiële schadeposten en het smartengeld vergoed. Voorbeelden van letselschade bedragen die worden vergoed zijn:

 

Daarnaast is er recht op smartengeld. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding van onder andere pijnklachten, angstklachten als rijangst en psychische klachten.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland