Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Stijging aantal verkeersongevallen

Utrecht

Uit onderzoek van SWOV blijkt dat het aantal verkeersongevallen met ernstig letsel in Utrecht de komende jaren zal stijgen. Hoe zit dit en wat te doen na een verkeersongeval?

We zijn onderdeel van:

Stijging aantal verkeersongevallen Utrecht

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in de provincie Utrecht bedroeg in 2021 47. Daarnaast vielen er in datzelfde jaar bijna 500 verkeersslachtoffers met ernstig letsel in Utrecht. Het aantal overleden personen in het verkeer is het laatste decennia ongeveer stabiel. Wel was er een forse stijging van het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel. In 2024 zal dit veranderen, zo verwacht in ieder geval de Stichting Wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid (SWOV).

Wordt het verkeersbeleid in Utrecht op korte termijn niet aangepast, dan zal het aantal zwaar gewonde verkeersslachtoffers flink toenemen. Dit valt te lezen in het onderzoekrapport De Utrechtse Staat van de Verkeersveiligheid.

Verkeersongevallen Utrecht

Het aantal slachtoffers van ernstig letsel in Utrecht neemt dus de laatste jaren sterkt toe en dit zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen. Kijken we naar de letselschadeslachtoffers in Utrecht, dan valt op dat vooral fietsers aangereden worden.

Van het aantal verkeersongevallen in Utrecht gaat het in 45% van de dodelijke verkeersongevallen om een fietsongeluk. Bij een verkeersongeval met zwaar letsel gaat het zelfs in 75% om een fietsongeval.

Opvallen is dat in 80% van de fietsongevallen het niet gaat om een aangereden fietser door een auto, maar om een aanrijding tussen fietsers of om een eenzijdig ongeval.

Bezien wij de leeftijd van de letselschadeslachtoffers, dan neemt het aantal personen dat overlijdt na een verkeersongeval vooral toe bij personen van 60 jaar en ouder. Hetzelfde beeld zien wij bij aanrijdingen met ernstig gewonde fietsers.

Verklaring stijging aantal verkeersongevallen in Utrecht

De vraag is nu hoe het kan dat het aantal verkeersslachtoffers stijgt en de komende tijd nog zal stijgen. Belangrijkste oorzaak is het steeds drukker worden op de weg. Maar ook de groei van de bevolking in Utrecht en de vergrijzing zorgen voor deze stijging.

Oplossing van het probleem ligt bij een verandering van het beleid door de gemeente Utrecht. Alleen dan kan het aantal verkeersongevallen in Utrecht verminderen en dit is hard nodig.

Met name de veiligheid voor fietsers is belangrijk om het aantal fietsongelukken te verminderen. De infrastructuur zal veiliger gemaakt moeten worden. Maar ook maatregelen om gevaarlijk weggedrag aan te pakken zijn hard nodig. Anders ontkomen wij er niet aan dat de komende jaren het aantal aanrijdingen met ernstig letsel of overlijden de komende jaren in Utrecht zal toenemen.

Wat te doen na een verkeersongeval

Bent u zelf aangereden door een auto, betrokken geraakt bij een scooterongeluk of als fietser aangereden door een andere fietser? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een letselschadevergoeding.

Om voor een vergoeding van letselschade in aanmerking te komen, is een aantal zaken van groot belang. Want op uw rust de bewijslast dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de gevolgen van het verkeersongeval. Daarom adviseren onze letselschade advocaten u om:

 • altijd een schadeformulier in te vullen. Doet u dit ook als u als fietser aangereden bent door een auto of bij een aanrijding tussen fietsers. Laat u het schade-aanrijdingsformulier ondertekenen, dan is de inhoud van het schadeformulier een dwingend bewijsmiddel.
 • vraag getuigen om een getuigenverklaring.
 • ga altijd met uw letsel langs een arts. Zeker bij whiplash klachten is het belangrijk om uw klachten te laten opschrijven in uw medisch dossier.
 • schakel een letselschade advocaat in om u te helpen bij het verhalen van letselschade. Zo weet u dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Een letselschadevergoeding bestaat uit diverse schadeposten. Dit zijn de letselschade bedragen die u claimen kunt als de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade:

 • smartengeld, dit is een vergoeding voor de pijn en het leed dat u door een fietsongeluk, scooterongeluk, auto-ongeluk of bedrijfsongeval lijdt
 • inkomensschade omdat u door het ongeval arbeidsongeschikt bent geraakt
 • vergoeding voor huishoudelijke hulp
 • schadevergoeding voor overname van onderhoudstaken
 • reiskosten
 • reparatiekosten en vervangingskosten, bijvoorbeeld van uw fiets als u als fietser aangereden door een auto bent.
Gratis hulp van een letselschade jurist

Bent u aangereden, gebeten door een hond of is u een bedrijfsongeval overkomen? Ons team van letselschade advocaten en letselschade juristen helpen u graag. Dit doen wij altijd volledig kosteloos voor u. Op grond van de wet is werkgever gehouden ook de kosten van een letselschade bureau te vergoeden.

Ons letselschadebureau werkt door heel Nederland. Dus of je nu een letselschade advocaat in Amsterdam, een letselschade advocaat in Rotterdam of een letselschade advocaat in Eindhoven nodig heeft, wij helpen je gratis bij het verhalen van jouw letselschade.

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met je op!

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden