Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Ik ben aangereden, waar heb ik recht op?

Een kop-staart botsing, fietsongeluk of scooterongeluk, als u aangereden bent dan kan dit gevolgen met zich meebrengen. Een vraag die onze letselschade juristen dan ook vaak krijgen is

"Ik ben aangereden, waar heb ik recht op?"

Op deze pagina leest u alles over letselschade claimen na een aanrijding. Of het nu om een auto ongeluk gaat, een scooterongeluk of dat u als fietser aangereden bent. Wij helpen u en doen dit altijd 100% kosteloos!

Ik ben aangereden, wat nu?

Ik ben aangereden, wat nu? Dit is een goede en belangrijke vraag. Want om succesvol letselschade te kunnen verhalen, is een aantal dingen belangrijk. Na een aanrijding dient u namelijk aan te tonen dat de tegenpartij schuldig is bij een aanrijding.

Soms is het direct duidelijk wie schuldig is bij een aanrijding. Maar er kunnen ook discussies ontstaan, met de tegenpartij, maar ook later, met de letselschade verzekeraar. Daarom adviseren wij u bij een aanrijding als volgt:

 • zorg ervoor dat u altijd een schadeformulier invult. Doe dit niet alleen bij een aanrijding tussen auto's, maar ook als u als fietser aangereden bent of bij een ongeval op de scooter.
 • laat beide partijen het schade- aanrijdingsformulier ondertekenen. Een door beide partijen ondertekend schadeformulier is namelijk bindend tussen partijen.
 • maak zoveel mogelijk foto's van de schade aan de auto of fiets. Dit kan van belang zijn om de impact van de botsing te bewijzen.
 • vraag getuigen om een verklaring.
 • schakel z.s.m. een letselschade jurist van ons kantoor in.

Ik ben aangereden, wie is schuldig bij een aanrijding?

U kunt letselschade vorderen als de tegenpartij schuldig is bij een aanrijding of indien u een svi- verzekering heeft.

Een svi verzekering betaalt uw letselschade in het geval van een zelf veroorzaakte aanrijding of bij een eenzijdig auto ongeluk.

De vraag is ook wie er nu schuldig is bij een aanrijding. Immers weet u dan of u succesvol de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt. Een antwoord vinden wij in de wet.

De eerste wettelijke bepaling die ons iets zegt over schuld en aansprakelijkheid bij een aanrijding is artikel 5 Wegen verkeerswet. Dit artikel luidt: " Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." Gedraagt iemand zich dus gevaarlijk op de weg en ontstaat er als gevolg hiervan een aanrijding, dan is deze partij gehouden de letselschade van het verkeersslachtoffer te betalen. Denk hierbij aan bumperkleven, geen voorrang verlenen of te hard rijden waardoor een aanrijding ontstaat.

Naast artikel 5 wvw is artikel 19 Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens van belang, met name voor wat betreft een aanrijding van achteren. In dit wetsartikel staat namelijk dat bestuurders voldoende afstand moeten bewaren. Houden zij zich hier niet aan en ontstaat er een kettingbotsing, dan is het achterste voertuig schuldig aan de aanrijding.

Het antwoord op de vraag "ik ben aangereden, wie is schuldig" vinden wij dus in de wet! Wilt u weten wie schuldig is bij de u overkomen aanrijding of wilt u letselschade claimen? Onze letselschade specialisten helpen u graag.

Ik ben van achteren aangereden

Bent u van achteren aangereden? Bij een auto botsing is schuldig de persoon die een fout gemaakt heeft. Dit wordt ook wel een onrechtmatige daad genoemd en deze regeling is te vinden in artikel 6:162 BW.

Bent u van achteren aangereden? De hoofdregel is dan dat het achterste voertuig aansprakelijk voor letselschade is. Maar op deze regeling zijn 2 uitzonderingen:

 • het voorste voertuig remt plotseling zonder enige reden
 • er is sprake van afsnijden door het voorste voertuig

 

Bent u van achteren aangereden? Dan kunt u letselschade claimen en is er recht op gratis hulp van een letselschade advocaat of letselschade jurist. Bij ons letselschade bureau vindt u beiden.Wilt u uw letselschade na een auto botsing verhalen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos!

Ik ben aangereden op de fiets, wat moet ik doen?

"Ik ben aangereden op de fiets, heb ik recht op schadevergoeding?" Dit is een vraag die onze letselschade specialisten veelvuldig horen. Een terechte vraag ook, want zeker bij een fietsongeval tussen fietsers of als u als fietser aangereden door een auto wordt, is de kans op letsel groot.

Fietsers en voetgangers zijn zogenaamde ongemotoriseerde weggebruikers. Zij zijn kwetsbaar in het verkeer, zeker bij een aanrijding. U bent immers onbeschermd als u aangereden op de fiets bent.

In het Burgerlijk Wetboek is een bijzondere regeling opgenomen voor het geval u als fietser aangereden wordt. Uw letselschade wordt namelijk altijd voor ten minste 50% vergoed, ook al u als fietser aangereden bent doordat u zelf een verkeersfout maakt.

Wist u dat kinderen tot 14 jaar zelfs altijd een volledige schadevergoeding ontvangen als ze op de fiets aangereden worden? Dit geldt overigens ook voor kinderen die als voetganger aangereden worden.Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding na een aanrijding? Bel of mail ons, wij staat graag voor u klaar.

Ik ben aangereden op de scooter, wie is aansprakelijk?

Ik ben aangereden op de scooter, wie kan ik aansprakelijk stellen? Dit is een goede vraag, want het antwoord zal u wellicht verbazen.

Natuurlijk is het zo dat als u op de scooter aangereden wordt door de fout van een ander, u recht op schadevergoeding heeft. Maar wat nu als u zelf een verkeersfout maakt of bij een eenzijdig scooterongeluk, bijvoorbeeld omdat u door gladheid valt?

Veel scooterrijders hebben tegenwoordig een svo verzekering. een schade opzittendenverzekering. Deze verzekering biedt dekking tegen letselschade bij een eenzijdig ongeval of als u zelf een fout maakt. De toedracht van het ongeluk speelt hierbij dus geen rol.

Overkomt u tijdens uw werk een scooterongeluk? Uw werkgever is verplicht om u hiertegen te verzekeren. Overkomt u dus onder werktijd een verkeersongeluk, dan is er altijd recht op een schadevergoeding, ook bij een eenzijdig auto ongeluk of als u zelf een verkeersfout maakt.

Gratis juridische hup na een aanrijding

Het is niet eenvoudig om zelf een letselschadezaak te behandelen. Want welke letselschade bedragen kunnen gevorderd worden en wat bij blijvend letsel of schade in de toekomst? Een letselschade specialist kan hierbij behulpzaam zijn.

In de wet is een wettelijke bepaling opgenomen die bepaalt dat als een ander aansprakelijk is, er recht op gratis rechtsbijstand is. U kunt dus bij een aanrijding gratis een letselschade jurist of letselschade advocaat inschakelen.

Ons letselschadebureau is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. U kunt bij ons dus kiezen of u geholpen wilt worden door een letselschade advocaat of letselschade jurist. Maar alle letselschade experts  van ons kantoor zijn ervaren en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een ongeluk.

Denkt u, ik ben aangereden, wat nu? Neem dan contact met onze letselschade juristen op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland