Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Artikel 19 Reglement verkeerregels en verkeerstekens

Bij een verkeersongeval kun je letselschade claimen als je de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt. Maar wie is aansprakelijk bij een aanrijding?

In artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens zijn regels opgenomen over schuld bij een ongeluk. Bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing of bij voorrangsregels.Wilt u uw letselschade gratis door een letselschade jurist laten verhalen? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos!

Artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens

Artikel 19 Verkeersregels en verkeerstekens regelt wie aansprakelijk is bij een achterop aanrijding. Denk hierbij aan een kop-staart botsing of een kettingbotsing.

Artikel 19 Reglement verkeerregels en verkeerstekens luidt als volgt: "De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is."

Met andere woorden, je dient als bestuurder voldoende afstand op je voorganger te houden. Maar wat nu als dit niet gebeurd en er een aanrijding plaatsvindt? Is het achterop rijdende voertuig altijd aansprakelijk of kan dit ook anders zijn?

Artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens en schuld

Artikel 19 Reglement verkeerregels en verkeerstekens bepaalt dus dat bestuurders voldoende afstand tot elkaar moeten houden. Maar is er altijd schuld voor het achterste voertuig bij een achterop aanrijding?

In de regel is dit wel het geval. Moet je remmen voor een zebrapad, stoplicht of file en ziet jouw achterligger dit te laat, dan is deze bestuurder gehouden de letselschade en voertuigschade te vergoeden. Maar er zijn uitzonderingen:

  • het voorste voertuig remt plotseling zonder reden
  • U wordt afgesneden door het voorste motorvoertuig

 

De hoofdregel is dus dat het achterste voertuig schuldig is aan de aanrijding, maar onder omstandigheden kan dit anders zijn. Bijvoorbeeld als het voorste voertuig het achterste voertuig afsnijdt of indien er plotseling zonder reden hard geremd wordt zodat het achterste voertuig niet tijdig kan stoppen.

Aansprakelijkheid bij een aanrijding

Is de vraag wie is schuldig aan de aanrijding beantwoord? Dan kunt u de schuldige persoon aansprakelijk stellen voor de geleden en te lijden letselschade.

Aansprakelijk stellen gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat onder andere wie aansprakelijk gesteld wordt en op welke rechtsgrond. Daarnaast staan de letselschade bedragen beschreven en vindt er een stuiting van de verjaring plaats.

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Letselschade bestaat uit materiële schadeposten en smartengeld. Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor pijnklachten, angstklachten en psychische klachten zoals verkeersangst door een aanrijding.

Materiële schadeposten worden onderverdeeld in kosten en schade. Bij kosten kunt u denken aan:

  • medische kosten
  • kosten voor huishoudelijke hulp
  • tijdens een ziekenhuisopname gemaakte kosten
  • kosten voor onderhoud van uw huis en tuin

 

Naast kosten maakt ook schade deel uit van een letselschadevergoeding. Hierbij kan gedacht worden aan loonschade, inkomensschade van zelfstandigen, een studievertraging en/ of pensioenschade.

Gratis hulp van een letselschade jurist

De letselschade specialisten van Letselschade Kompas helpen altijd volledig gratis bij letselschade als gevolg van een verkeersongeval, hondenbeet of bedrijfsongeval. De kosten en voor rechtshulp verhalen wij op de aansprakelijke partij!

Wilt u ook gratis rechtsbijstand bij uw letselschade claim? Neem dan contact op met onze letselschade experts voor een vrijblijvend letselschade advies of het direct claimen van letselschade.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland