Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens

Artikel 19 Verkeersregels en verkeerstekens regelt wie aansprakelijk is bij een achterop aanrijding. Denk hierbij aan een kop-staart botsing of een kettingbotsing.

Artikel 19 Reglement verkeerregels en verkeerstekens luidt als volgt:

"De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is."

Met andere woorden, je dient als bestuurder voldoende afstand op je voorganger te houden. Maar wat nu als dit niet gebeurd en er een aanrijding plaatsvindt? Is het achterop rijdende voertuig altijd aansprakelijk of kan dit ook anders zijn?

Artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens en schuld

Artikel 19 Reglement verkeerregels en verkeerstekens bepaalt dus dat bestuurders voldoende afstand tot elkaar moeten houden. Maar is er altijd schuld voor het achterste voertuig bij een achterop aanrijding?

In de regel is dit wel het geval. Moet je remmen voor een zebrapad, stoplicht of file en ziet jouw achterligger dit te laat, dan is deze bestuurder gehouden de letselschade en voertuigschade te vergoeden. Maar er zijn uitzonderingen:

  • het voorste voertuig remt plotseling zonder reden
  • je wordt afgesneden door het voorste motorvoertuig

 

De hoofdregel is dus dat het achterste voertuig schuldig is aan de aanrijding, maar onder omstandigheden kan dit anders zijn.

Aansprakelijkheid bij een aanrijding

Is de vraag wie is schuldig aan de aanrijding beantwoord? Dan kun je de schuldige persoon aansprakelijk stellen voor de geleden en te lijden letselschade.

Aansprakelijk stellen gebeurt door middel van een

Hierin staat onder andere wie aansprakelijk gesteld wordt en op welke rechtsgrond. Daarnaast staan de letselschade bedragen beschreven en vindt er een stuiting van de verjaring plaats.

Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Letselschade bestaat uit materiΓ«le schadeposten en smartengeld. Een smartengeldvergoeding bestaat uit een vergoeding voor pijnklachten, angstklachten en psychische klachten zoals verkeersangst door een aanrijding.

MateriΓ«le schadeposten worden onderverdeeld in kosten en schade. Bij kosten kunt u denken aan:

  • medische kosten
  • kosten voor huishoudelijke hulp
  • tijdens een ziekenhuisopname gemaakte kosten
  • kosten voor onderhoud van je huis en tuin

 

Naast kosten maakt ook schade deel uit van een letselschadevergoeding. Hierbij kun je denken aan

  • loonschade
  • inkomensschade van zelfstandigen
  • een studievertraging
  • pensioenkosten

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Bent u aangereden en lijdt u hierbij schade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% gratis.

Letselschade Kompas is geen standaard letselschade bureau, maar onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de bekendste advocatenkantoren gespecialiseerd in letselschade in Nederland.

Onze letselschade specialisten helpen u altijd 100% gratis. De kosten van rechtsbijstand verhalen wij op de aansprakelijke partij.

Bel voor een letselschade advies of gratis hulp bij het claimen van uw letselschadevergoeding 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en een letselschade expert van ons kantoor neemt direct contact met u op.

Mensen lezen ook
Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Aansprakelijkheid bij een aanrijding

Artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Bent u aangereden? Onze letselschade advocaten helpen u gratis bij het verhalen van uw letselschade op de aansprakelijke partij.