Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Artikel 5 Wegenverkeerswet en letselschade

Artikel 5 Wegenverkeerswet luidt: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." Maar wat betekent dit nu? Wanneer brengt gevaarlijk gedrag aansprakelijkheid met zich mee?

In deze bijdrage leest u alles over aansprakelijkheid op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet, zoals wanneer er aansprakelijkheid is, maar ook op welke letselschade vergoeding u recht heeft bij aansprakelijkheid.

Artikel 5 Wegenverkeerswet: aansprakelijkheid

In artikel 5 Wegenverkeerswet (wvw) staat dat het een ieder verboden is zich zodanig te gedragen dat er gevaar op de wet wordt veroorzaakt. Door de passage "een ieder" geldt artikel 5 wvw dus voor alle weggebruikers, van voetgangers tot auto's.

De vraag is nu wat er onder gevaarlijk gedrag wordt verstaan. Dit is nergens is de wet beschreven. Feitelijk komt het erop neer dat iedere overtreding van de verkeersregels hieronder vallen. Want al deze gedragingen kunnen gevaar en zelfs een aanrijding veroorzaken. Voorbeelden van gevaarlijk gedrag dat onder artikel 5 Wegenverkeerswet valt zijn:

 • bumperkleven waardoor er een risico op een kettingbotsing ontstaat.
 • met de telefoon in de hand rijden waarbij er een risico op een kop-staart botsing ontstaat
 • het geen voorrang verlenen
 • met alcohol op de weg rijden
 • te hard rijden
 • oversteken waar dit niet toegestaan is
 • een fietser die door rood licht rijdt

 

Een overtreding van artikel 5 Wegenverkeerswet is er dus in alle gevallen waarin er gehandeld wordt in strijd met de verkeersregels. Artikel 5 WVW wordt het ‘kapstokartikel’ genoemd. Dit omdat een grote verscheidenheid aan gedrag op de weg onder de reikwijdte van dit artikel kan worden gebracht. Het beschermd hiermee de belangen van andere verkeersdeelnemers en dus ook de verkeersveiligheid.

Een overtreding van dit artikel brengt automatisch aansprakelijkheid met zich mee voor letselschade toegebracht aan het verkeersslachtoffer. Hieronder gaan wij in op de vraag wie wanneer aansprakelijk is en welke letselschade bedragen er voor vergoeding in aanmerking komen.

Wie is aansprakelijk bij schending artikel 5 Wegenverkeerswet

Artikel 5 Wegenverkeerswet is zoals wij hiervoor bespraken een "kapstok bepaling." Het is eigenlijk de basis voor aansprakelijkheid. Wat vervolgens onder gevaarlijk gedrag op de weg valt is te vinden in diverse wettelijke bepalingen. Wij noemen er enkele:

 • In artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat bestuurders voldoende afstand op voorgangers moeten houden. Ontstaat er toch een kettingbotsing of kop-staart botsing door het tekort afstand houden, dan is het achterste voertuig aansprakelijk.
 • Artikel 49 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens geeft aan dat bestuurders voetgangers bij een oversteekplaats voor moeten laten gaan. Gebeurt dit niet dan is de bestuurder aansprakelijk.

 

Er zijn nog talloze verkeersregels die aangeven hoe iemand zich in het verkeer dient te gedragen. Doet deze persoon dit niet, dan is hij of zij aansprakelijk op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet.

Uitzondering aansprakelijkheid bij verkeersfout fietsers

Een duidelijk verhaal, als je een verkeersfout begaat ben je aansprakelijk op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet. Op deze hoofdregels is echter een uitzondering van toepassing, namelijk als je als fietser of voetganger aangereden wordt door een motorvoertuig.

Fietsers en voetgangers lopen een verhoogd risico op letsel als ze door een auto, scooter of ander motorrijtuig aangereden worden. Daarom wordt deze groep verkeersdeelnemers extra beschermd tegen letselschade. Deze bescherming is te vinden in artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw).

Op grond van artikel 185 wvw is de bestuurder van een motorvoertuig altijd voor ten minste 50% aansprakelijk voor de letselschade van een fietser of voetganger. Vindt er dus een fietsongeluk plaats waarbij de fietser aangereden wordt door een auto, dan heeft de fietser altijd recht op ten minste 50% van zijn of haar schade. Zelfs al rijdt de fietser door rood licht of geeft deze geen voorrang!

Het is zelfs mogelijk dat, ondanks de schending van artikel 5 Wegenverkeerswet door de fietser of voetganger, al diens letselschade wordt vergoed. Dit namelijk op grond van de billijkheidscorrectie. Hiervan is sprake in de volgende gevallen:

 • er is sprake van blijvend en/ of ernstig letsel aan de zijde van de fietser of voetganger
 • de fietser of voetganger heeft geen andere verzekeraar waarop hij de schade kan verhalen
 • wie de meeste schuld heeft aan het ongeval
Wat te doen bij een aanrijding?

Bent u aangereden en is er sprake van een schending van artikel 5 Wegenverkeerswet? Dan is er recht op een letselschade vergoeding. Maar letselschade claimen is niet eenvoudig en er komt veel bij kijken. Gelukkig kunt u kosteloos gebruik maken van de hulp van een letselschade advocaat of letselschade jurist van ons letselschadebureau.

Zelf kunt u ook veel doen om de kans op het succesvol claimen van letselschade te vergroten:

 • vul altijd een schade- aanrijdingsformulier in en laat ook de tegenpartij deze ondertekenen
 • vergeet niet de achterkant van het schadeformulier in te vullen
 • vraag altijd naar getuigen zodat deze de toedracht en daarmee de schuld van de tegenpartij kunnen bevestigen
 • ga met uw letsel altijd langs een arts. Dit is heel belangrijk, zeker als u whiplash klachten zoals nekklachten ervaart na een aanrijding
 • Wacht niet te lang met het inschakelen van ons letselschadekantoor. Hoe eerder wij voor u aan de slag kunnen, hoe groter de kans op een maximale schadevergoeding
Wat doet een letselschade advocaat?

Kiest u bij het verhalen van letselschade op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet voor onze letselschade specialisten, dan regelen wij alles voor u:

 • de schuldvraag en aansprakelijkheid worden onderzocht
 • wij gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade
 • er wordt onderhandeld met de schadeverzekeraar over de hoogte van uw letselschade vergoeding
 • wij stellen een schadestaat op
 • indien nodig schakelen wij voor u onze medisch adviseur in
 • er wordt gezorgd voor een zo hoog  mogelijke schadevergoeding
Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Een letselschade vergoeding bestaat uit diverse schadeposten. Welke letselschade bedragen voor vergoeding in aanmerking komen en de hoogte van de schadevergoeding hangt van met name de volgende factoren af:

 • de ernst van het letsel
 • duur van de klachten en beperkingen
 • soort schadeposten

 

Alle schade die het gevolg is van de aanrijding wordt vergoed. Het gaat daarbij om materiële schadeposten en smartengeld. Een smartengeldvergoeding is bedoeld als vergoeding voor pijnklachten, rijangst ontstaan door een aanrijding en psychische klachten zoals een PTSS.

Materiële schade is heel divers. Het kan gaan om medische kosten zoals het eigen risico en kosten van de fysiotherapeut. Maar ook inkomensschade door arbeidsongeschiktheid, schade door een studievertraging en kosten gemaakt voor de overname van huishoudelijke taken komt voor vergoeding in aanmerking.

 

Gratis juridische hulp bij letselschade

Lijdt u schade door een verkeersongeval? De kans is dan groot dat het gaat om een schending van artikel 5 Wegenverkeerswet. U kunt dan letselschade claimen. Onze letselschade advocaten en letselschade juristen helpen u hier graag bij en altijd 100% kosteloos.

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een advocatenkantoor gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor uitsluitend verkeersslachtoffers en slachtoffers van bedrijfsongevallen en hondenbeten. Daarom wordt u altijd geholpen door een gespecialiseerde jurist of advocaat.

U vindt ons letselschade bureau door heel Nederland. Met meer dan 15 bezoeklocaties zijn wij altijd dichtbij. Maar een letselschade advies of intakegesprek kan gewoon bij u thuis plaatsvinden.

Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of stuur ons een bericht en wij gaan direct voor u aan de slag.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland