Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade door fietsongeluk

Fietsveiligheid moet verbeteren!

De fietsveiligheid is in gevaar. Wordt er niks gedaan, dan is de verwachting dat het aantal fietsongelukken drastisch zal stijgen. Binnen 20 jaar kan het aantal ongelukken op de fiets zelfs verdubbelen.

Ter verbetering van de fietsveiligheid zijn maatregelen nodig. Deze worden hieronder besproken. Verder leest u wat te doen na een fietsongeluk en wat een letselschade advocaat hierbij voor u kan betekenen.

Meer fietsongelukken door slechte fietsveiligheid

Wij gaan steeds meer op de fiets rijden. Het afgelopen decennium nam het aantal gereden fietskilometers met 10% toe.ย  Nu het aantal elektrische fietsen in Nederland toeneemt, zal het aantal fietsers en de fietskilometers alleen maar toenemen.

Als gevolg van de toename van het aantal fietsers en gereden kilometers neemt ook het aantal fietsongelukken steeds meer toe. In 2021 waren er zelfs bijna 5000 fietsslachtoffers met ernstig letsel. Ruim 2 op de 3 slachtoffers liep een fractuur op en maar liefst een kwart had te maken met hersenletsel.

Letselschade als gevolg van een fietsongeluk is gezien de cijfers een groot probleem. Daarom is actie geboden en de Minister van infrastructuur heeft daarom een bedrag van 50 miljoen Euro gereserveerd om de fietsveiligheid de komende jaren te verbeteren.

Focuspunten verbeteren fietsveiligheid

Om de fietsveiligheid in Nederland te verbeteren heeft de Minster 4 focuspunten geformuleerd:

 

De Minister wil met deze focuspunten de fietsveiligheid verbeteren en zo het aantal fietsongelukken verminderen. Want nog altijd worden veel mensen als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig. Maar ook het aantal aanrijdingen tussen fietsers is hoog.

Oudere fietsers (50+)

Met name door de intrede van de elektrische fiets neemt het aantal oudere fietsers in Nederland toe. Het is uiteraard geweldig dat door het bestaan van de elektrische fiets steeds meer mensen kunnen fietsen en hierdoor dus de mobiliteit toeneemt. Het is ook nog eens een milieubewuste keuze om te fietsen.

Uit cijfers blijkt dat bij veel fietsongevallen ouderen betrokken zijn. De reden hiervoor is onder andere het gebruik van de elektrische fiets. Deze gaat harder dan een reguliere fiets en auto's en andere motorrijtuigen kunnen de snelheid niet altijd goed inschatten. Het gevolg is een aanrijding tussen een auto en fiets met letsel tot gevolg.

De Minister wil nu extra maatregelen nemen om het aantal verkeersongelukken met oudere fietser te verminderen.

Eenzijdige fietsongelukken

Bij een fietsongeluk zijn niet altijd meerdere partijen betrokken. Zo bleek in 2019 80% van het aantal fietsongevallen enkelzijding te zijn. Een voorbeeld van een eenzijdig fietsongeluk is een valpartij of het aanrijden tegen een stilstaande auto.

Er valt dus op het gebied van een eenzijdig ongeluk veel winst te behalen. Opmerkelijk is dat ook bij deze fietsongelukken vaak elektrische fietsen zijn betrokken. De snelheid, ook in de bochten, maakt dat er gevaarlijke situatie en daarmee ongelukken ontstaan.

Fietsongeluk met kinderen

De fietsveiligheid bij kinderen kan veel beter. Uit onderzoek blijkt dat het aantal fietsongelukken met kinderen enorm is. Met name scholieren tot 17 jaar zijn vaak slachtoffer van een fietsongeluk. Ongeveer 1 op de 5 slachtoffers van een fietsongeluk dat bij de SEH wordt behandeld is een kind onder de 17 jaar.

Fietsongeluk op het fietspad

Een grote uitdaging voor de Minister is ook de fietsveiligheid op het fietspad te vergroten.

Het fietspad wordt steeds drukker. Niet alleen met fietsers, maar ook andere bestuurders mogen of moeten gebruik maken van het fietspad met alle schadelijke gevolgen van dien. Er gebeuren veel ongelukken tussen scooters en fietsers, maar ook aanrijdingen tussen fietsers komen veelvuldig voor.

Bredere fietspaden en minder kruisingen op fietspaden is van groot belang.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaarย ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met รฉรฉn van onze specialisten.