Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aangereden op de fiets

U bent aangereden op de fiets. Bent u hierbij gewond geraakt en lijdt u schade, dan is er recht op een letselschadevergoeding. Onze letselschade juristen helpen u hier graag bij. Wij verhalen uw letselschade op de aansprakelijke persoon altijd 100% kosteloos!

Aanrijding op de fiets? Altijd schadevergoeding!

Bij een aanrijding tussen een voetganger of fietser en een motorvoertuig raken eerstgenoemden meest gewond. De automobilist komt veelal met de schrik vrij. De wetgever besefte zich dit ook en beschermd voetgangers en fietsers daarom tegen letsel als gevolg van deze verkeer ongevallen.

Bent u als voetganger of op de fiets aangereden door bijvoorbeeld een auto? Dan ontvangt u behoudens uitzonderingen altijd ten minste 50% van uw letselschade vergoed. Zag u zelf een auto over het hoofd op de fiets? Dan ontvangt u dus een schadevergoeding van 50%. En dit percentage kan nog oplopen als de gevolgen van het ongeval heel ernstig zijn. Dit op basis van de billijkheidscorrectie die in de wet is opgelopen.

Kinderen nemen in het verkeer een extra kwetsbare positie in. Daarom bepaalt de wet dat kinderen tot 14 jaar in principe 100% van de geleden letselschade vergoed krijgen.

De regeling omtrent aanrijdingen tussen fietsers en voetgangers en motorvoertuigen vindt u in Wegenverkeerswet Deze wet is dus alleen van toepassing als u als voetganger of op de fiets aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent. Bij een aanrijding tussen fietsers gelden andere regels. De vindt u verderop deze pagina.

Heeft u vragen over letselschade of wilt u uw letselschade na een verkeer ongeval laten verhalen door een ervaren en deskundige letselschadespecialist? Neemt u dan contact op met ons op. Wij helpen u graag!

Ik ben aangereden op de fiets wat moet ik doen?

Het is niet niks als u aangereden op de fiets wordt. Zeker niet als u aan een fietsongeluk ook nog eens verwondingen of klachten over hebt gehouden. Lijdt u hierdoor ook nog eens schade, dan spreken wij van letselschade.

Is een ander schuldig aan bij een aanrijding, dan is het logisch dat u een schadevergoeding eisen wilt. Hiervoor is echter wel een aantal zaken van belang. Want u dient als verkeersslachtoffer te bewijzen dat de andere partij schuldig is aan het ontstaan van de aanrijding en aansprakelijks is voor uw letselschade. Daarom adviseren onze letselschade juristen u als volgt:

 • Bent u aangereden op de fiets? Vul altijd een schadeformulier in.
 • Maak indien mogelijk foto's of laat deze maken van de ongeval locatie.
 • Maak foto's van uw beschadigde fiets, van het voertuig van de tegenpartij en van uw letsel.
 • Vraag getuigen om een getuigenverklaring.
 • Ga direct na het fietsongeluk naar een arts en vertel wat u is overkomen en welke klachten en verwondingen u aan de aanrijding op de fiets over hebt gehouden.
 • Schakel een letselschade jurist van ons kantoor in. Op deze manier kunt u aantonen dat u aangereden op de fiets bent door toedoen van een ander.

 

Wilt u meer informatie over letselschade verhalen als u aangereden bent op de fiets? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% gratis bij een fietsongeval.

Aangereden op de fiets door een auto

Hierboven spraken wij al over de 50% regel bij een fietsongeluk. Deze regel houdt in dat indien u aangereden op de fiets bent door een auto of ander motorvoertuig, u altijd recht op schadevergoeding hebt. Deze 50% - regel is af te leiden uit artikel 185 Wegenverkeerswet (WVW).

Op grond van artikel 185 wvw is aansprakelijk het motovoertuig die schade berokkend aan een fietser of voetganger. Wordt u derhalve als voetganger of fietser aangereden, dan kunt u altijd letselschade vorderen. Daarbij maakt het niet uit wie er schuldig is bij een aanrijding.

De voorwaarde voor toepassing van artikel 185 wvw is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent. U heeft dan recht op ten minste 50% van de door u geleden schade. Maar ook als u zelf een aanrijding veroorzaakt, dan nog kunt u zelfs 100% van uw letselschade vergoed krijgen en wel op basis van de billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie van artikel 6:101 BW

Artikel 6:101 BW gaat over de eigen schuld bij een ongeval. Bijvoorbeeld als u aangereden op de fiets bent omdat u door rood licht rijdt. Of omdat u ten onrechte geen voorrang verleent.

De laatste zin van artikel 6:101 BW geeft aan dat het niet altijd redelijk is om slechts 50% van de letselschade te vergoeden. De wet zegt dat het dan niet billijk is, vandaar de term billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie houdt in dat de "eigen schuld" zoals dit in artikel 6:101 staat, (gedeeltelijk) wordt opgeheven. Er vindt dan geen vergoeding van 50% van de letselschade plaats, maar 75% of zelf 100%.

Of er ruimte is voor toepassing van de billijkheidscorrectie hangt af van de volgende factoren:

 • aard van het letsel
 • ernst van het letsel
 • de vraag of het slachtoffer of de tegenpartij verzekerd is
 • het betriebsgefahr. Dat wil zeggen dat een zwaar motorvoertuig nu eenmaal snel letsel toebrengt aan een fietser of voetganger de uiteenlopende fouten van partijen

 

Bent u aangereden op de fiets en wilt u weten welke letselschade voor vergoeding in aanmerking komt? Wilt u dat wij gratis uw letselschade berekenen? Neem dan contact met onze letselschade juristen op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Aanrijding tussen fietsers

Bent u aangereden op de fiets en gaat het om een aanrijding tussen fietsers? De beschermende werking van artikel 185 wvw is dan niet van toepassing. Er dient dan immers sprake te zijn van een aanrijding op de fiets met een auto.

Gaat het om een aanrijding tussen fietsers? Dan is er alleen recht op schadevergoeding als de tegenpartij een verkeersfout gemaakt heeft. Bijvoorbeeld bij het niet verlenen van voorrang of als de sturen van de fietsen door een inhaalmanoeuvre met elkaar in botsing komen.

Gratis juridische hulp na een fietsongeluk

Bent u aangereden op de fiets en hieraan letselschade overgehouden? Onze letselschade juristen helpen graag bij uw letselschadeclaim. Wij gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen, stellen een aansprakelijkheidsbrief op en zorgen naast een voorschot ook voor een maximale slotbetaling van uw letselschadevergoeding.

Bel voor gratis hulp bij letselschade gratis 0800 278 4626 of klik op de button en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland