Eigen schuld staat beschreven in de wet in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek. Als het slachtoffer de schade mede zelf heeft veroorzaakt, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade naar evenredigheid over de veroorzaker van het ongeval en het slachtoffer van het ongeluk te verdelen.
Eigen schuld is bijvoorbeeld aan de hand als een fietser aangereden wordt omdat deze zelf door rood licht rijdt. De schade wordt dan op grond van artikel 185 wvw voor 50% vergoed.
Het slachtoffer is dus verantwoordelijk voor het gedeelte van de schade dat door eigen handelen ontstaan is (eigen schuld). In het laatste deel van artikel 6:101 BW valt echter te lezen dat het niet verplicht is om de vergoedingsplicht letterlijk te verdelen naar het schuldpercentage. Dit hangt af van de billijkheid:
"wanneer de ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden dat vereisen, wordt het percentage vergoedingsplicht aangepast."
De vraag die nu gesteld kan worden is welke omstandigheden maken dat een letselschadeslachtoffer, ondanks eigen schuld, toch een hoge letselschade vergoeding ontvangt dan op basis van de wet gebruikelijk is.