Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Toepassing billijkheidscorrectie

Op grond van artikel 185 Wegenverkeersweg ontvangen fietser en voetgangers altijd ten minste 50% van de letselschade vergoed, ongeacht de toedracht. Soms wordt zelfs de volledige schade vergoed, ondanks dat er door de fietser of voetganger een fout is gemaakt. Dit op grond van de billijkheidscorrectie.

Op deze pagina leest u alles over de billijkheidscorrectie bij letselschade en wat onze letselschade specialisten voor u kunnen betekenen na een ongeluk.

De billijkheidscorrectie bij letselschade

Wanneer je betrokken raakt bij een aanrijding heb je recht op een vergoeding van de schade. In sommige gevallen is er echter sprake van “eigen schuld” zoals de wet dit in artikel 6:101 BW noemt. Dit houdt in dat het letselschadeslachtoffer slechts een deel of geen van de schade vergoed krijgt omdat hem of haar zelf een verwijt gemaakt kan worden.

Nu vraagt u zich misschien af of dit redelijk is. Soms besluiten de betrokken partijen dat dit niet redelijk kan worden geacht en wordt er een billijkheidscorrectie toegepast. Maar wat is de billijkheidscorrectie en wie kan hier een beroep op doen? Onze letselschade juristen leggen het u hieronder graag uit.

Wilt u gratis een letselschade advies of uw letselschade laten claimen door een ervaren en deskundige letselschade jurist? Neem dan contact met ons op.

Wat zegt de wet over de billijkheidscorrectie?

Eigen schuld staat beschreven in de wet in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek. Als het slachtoffer de schade mede zelf heeft veroorzaakt, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade naar evenredigheid over de veroorzaker van het ongeval en het slachtoffer van het ongeluk te verdelen.

Eigen schuld is bijvoorbeeld aan de hand als een fietser aangereden wordt omdat deze zelf door rood licht rijdt. De schade wordt dan op grond van artikel 185 wvw voor 50% vergoed.

Het slachtoffer is dus verantwoordelijk voor het gedeelte van de schade dat door eigen handelen ontstaan is (eigen schuld). In het laatste deel van artikel 6:101 BW valt echter te lezen dat het niet verplicht is om de vergoedingsplicht letterlijk te verdelen naar het schuldpercentage. Dit hangt af van de billijkheid:

"wanneer de ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden dat vereisen, wordt het percentage vergoedingsplicht aangepast."

De vraag die nu gesteld kan worden is welke omstandigheden maken dat een letselschadeslachtoffer, ondanks eigen schuld, toch een hoge letselschade vergoeding ontvangt dan op basis van de wet gebruikelijk is.

Factoren voor toepassing billijkheidscorrectie

Stel u bent betrokken geraakt bij een ongeval tussen een fietser en auto. U krijgt 25% van uw schade niet vergoed, omdat u op de fiets aangereden bent doordat u een rood licht negeerde. U heeft echter wel ernstig letsel opgelopen en de andere partij is wel goed verzekerd.

In dit soort gevallen wil er wel eens een billijkheidscorrectie worden toegepast. Met andere woorden wordt er als ware een deel van uw eigen schuld kwijtgescholden en ontvangt uw meer schadevergoeding.

Betriebsgefahr is het gevaar dat gemotoriseerde voortuigen met zich meebrengen ten opzichte van ongemotoriseerde weggebruikers. Hierbij kunt u denken aan dat wanneer u in een auto rijdt u veel zwaarder en sneller bent dan een voetganger of fietser. Hierdoor kan de automobilist weten dat hij daarmee meer risico’s op letsel veroorzaakt ten opzichte van de voetganger. De rechter kan dus rekening houden met het betriebsgefahr tijdens het toepassen van de billijkheidscorrectie.

Andere factoren die een rol spelen bij de billijkheidscorrectie zijn:

 • de aard van het letsel
 • of er een andere verzekering is waar een beroep op gedaan kan worden

Wanneer speelt de billijkheidscorrectie?

Op grond van artikel 185 wvw hebben fietsers en voetgangers altijd recht op schadevergoeding. Uiteraard als de aanrijding is veroorzaakt door de tegenpartij, maar ook bij een ongeluk veroorzaakt door de fietser of voetganger zelf.

Kort samengevat ziet de regeling van artikel 185 vwv er als volgt uit:

 • het fietsongeluk is veroorzaakt door de tegenpartij, alle letselschade wordt vergoed
 • u bent als voetganger aangereden en u heeft zelf een verkeersfout gemaakt, ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed
 • indien uw kind tot 14 jaar aangereden wordt, dan wordt de volledige schade vergoed.

 

De billijkheidscorrectie speelt dus op het moment dat een deel van de schade voor u eigen rekening blijft. U ontvangt dan in beginsel "slechts" 50% van de schade vergoed. Met de billijkheidscorrectie kan dit oplopen tot 75% en zelf 100%.

Wat kunt u zelf doen bij een aanrijding?

Indien u aangereden bent, dan wilt u logischerwijze een letselschade vergoeding claimen op de aansprakelijke persoon. Hiervoor kunt u kosteloos een letselschade jurist van ons kantoor inschakelen.

Onze letselschade juristen zullen er alles aan doen om uw schade te verhalen. U kunt zelf echter ook belangrijke dingen doen om ervoor te zorgen dat uw letselschade volledig vergoed wordt:

 • vul altijd een schadeformulier in
 • vraag getuigen om een getuigenverklaring
 • maak foto's van de locatie van het ongeluk
 • ga altijd langs een arts, zeker bij whiplash klachten
 • schakel zo spoedig mogelijk een letselschade specialist van ons letselschade bureau in
Gratis juridische hulp bij een aanrijding

Bent u betrokken geraakt bij een fietsongeluk, auto ongeluk of bent u betrokken geraakt bij een auto ongeluk? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Bel gratis 0800 278 4626 of stuur ons een bericht via whatsapp of de mail en wij gaan direct voor u aan de slag.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland