Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen met Spoorboekje 185

Bent u als voetganger of fietser aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig? Dan heeft u op grond van het Spoorboekje 185 Wegenverkeerswet altijd recht op schadevergoeding! Ook als u zelf een verkeersfout maakt!

Wilt u weten waar u recht op heeft na een aanrijding? Neem dan vrijblijvend contact met een letselschade jurist van ons letselschadebureau op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Wat is het Spoorboekje 185 Wegenverkeerswet?

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WVW) is bepaald dat fietsers en voetgangers bij een aanrijding altijd recht op schadevergoeding hebben. De enige voorwaarde is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent.

Artikel 185 wvw vindt haar uitwerking in het Spoorboekje 185 WVW. Hierin staat wanneer u recht op schadevergoeding heeft en welke percentage van de schade voor vergoeding in aanmerking komt. Ook wordt in het Spoorboekje 185 uitgelegd wat de billijkheidscorrectie inhoudt. U leest er alles over op deze pagina.

Uitleg artikel 185 Wegenverkeerswet

Het belangrijkste wat wij vinden in het Spoorboekje 185 is een uitleg van artikel 185 Wegenverkeerswet. Dit wetsartikel is namelijk in het leven geroepen om verkeersslachtoffers te helpen bij het verhalen van letselschade. Het artikel geldt alleen als iemand als fietser of voetganger aangereden wordt door een motorrijtuig.

Op basis van artikel 185 wvw is er bij een fietsongeluk of een ongeval als voetganger altijd recht op schadevergoeding. Mits de aanrijding met een motorvoertuig plaatsvond. Zelfs bij eigen schuld kan er aanspraak op een letselschade vergoeding gedaan worden. Waarop recht is staat beschreven n het Spoorboekje 185.

Letselschade claimen met het Spoorboekje 185

In het spoorboekje 185 staat eerst wanneer artikel 185 WVW van toepassing is. Dit is het geval wanneer:

 • er een aanrijding was tussen een fietser of voetganger (zwakke verkeersdeelnemer) en een motorvoertuig
 • op de openbare weg

 

Is aan deze eisen voldaan, dan is de bestuurder van het motorrijtuig aansprakelijk voor de letselschade van de fietser of voetganger. Dit is alleen dan anders als er sprake van overmacht is.

Schadevergoedingspercentage bij artikel 185 wvw

Zoals hiervoor aangegeven hebben fietsers en voetgangers altijd recht op schadevergoeding als ze door een auto aangereden worden. Maar dit betekent niet dat alle letselschade dan vergoed wordt. Dit is alleen het geval als de auto of een ander motorvoertuig schuldig bij een aanrijding is.

Is de oorzaak van de aanrijding (mede) te wijten aan een fout door een fietser of voetganger, dan wordt in ieder geval 50% van de schade vergoed. Bij kinderen tot 14 jaar is dit altijd 100%, ongeacht de toedracht van de aanrijding.

Wordt in beginsel 50% van de schade na een aanrijding vergoed? Dit percentage kan tot 100% oplopen bij toepassing van de billijkheidscorrectie.

Spoorboekje 185 wvw en de billijkheidscorrectie

In het Spoorboekje is ook een regeling opgenomen voor het geval een deel van de schade voor rekening blijft van de fietser of voetganger. Is het namelijk niet redelijk om slechts de helft van de schade te vergoeden, dan kan er eventueel aanspraak gedaan worden op de zogeheten billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie houdt in dat er een andere verdeling van de schuld wordt gemaakt en dus de schadeverdeling op basis van een aantal factoren. De factoren genoemd in het Spoorboekje 185 zijn:

 • het ‘Betriebsgefahr;
 • de massa en de snelheid waarmee door het motorvoertuig is gereden;
 • mate van verwijtbaarheid van de fietser of voetganger;
 • uiteenlopende ernst van de door beide partijen gemaakte fouten;
 • ernst van het letsel;
 • bijzondere omstandigheden zoals het verzekerd zijn van de aansprakelijkheid.

 

Wilt u weten waar u recht op heeft na een fietsongeluk of als u als voetganger aangereden bent? Onze letselschade juristen helpen graag en altijd 100% kosteloos.

Wanneer is er sprake van overmacht?

Onder omstandigheden kan de aansprakelijke automobilist zich beroepen op overmacht. Dit betekent dat hij er niks aan kan doen dat de aanrijding is ontstaan. Een verkeersfout van de voetganger of fietser is niet genoeg. Zelfs niet als de fietser door rood licht rijdt. Maar wanneer is er dan wel sprake van overmacht?

Van overmacht wordt slechts gesproken indien de auto, scooter of het andere motorvoertuig rechtens gezien geen enkel verwijt valt te maken ten aanzien van de wijze waarop hij of zij aan het verkeer heeft deelgenomen. Voor de vraag of er succesvol een beroep op overmacht gedaan kan worden zijn de volgende factoren van belang:

 • de gereden snelheid van de gemotoriseerde
 • hoe goed er geanticipeerd is op de fouten van de ongemotoriseerde
 • verlichting van het motorvoertuig en de fiets
 • zicht van partijen
 • de plek waarop de botsing ontstond
 • de reactie op de fout van partijen

 

Wist u dat overmacht aan de zijde van het motorvoertuig bijna nooit voorkomt en bij kinderen tot 14 jaar zelf niet mogelijk is? Daarom heeft u als voetganger of fietser eigenlijk altijd recht op schadevergoeding.

Contact met uw letselschade advocaat

Bij Letselschade Kompas heeft u het grote voordeel dat u altijd wordt bijgestaan door een letselschade advocaat. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een van de grootste gespecialiseerde advocatenkantoren in letselschade in Nederland.

Onze letselschade advocaten werken in heel Nederland. Met 15 bezoeklocaties zijn wij altijd in de buurt. Neem daarom contact met ons op voor een intakegesprek bij ons op kantoor of bij u thuis! Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in en wat u is overkomen. Wij nemen dan direct contact met u op.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland