Contact opnemen

Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Wat is het Spoorboekje 185 Wegenverkeerswet?

In artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WVW) is bepaald dat fietsers en voetgangers bij een aanrijding altijd recht op schadevergoeding hebben. De enige voorwaarde is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent.

Artikel 185 wvw vindt haar uitwerking in het Spoorboekje 185 WVW. Hierin staat wanneer u recht op schadevergoeding heeft en welke percentage van de schade voor vergoeding in aanmerking komt. Ook wordt in het Spoorboekje 185 uitgelegd wat de billijkheidscorrectie inhoudt. U leest er alles over op deze pagina.

Uitleg artikel 185 Wegenverkeerswet

Het belangrijkste wat wij vinden in het Spoorboekje 185 is een uitleg van artikel 185 Wegenverkeerswet. Dit wetsartikel is namelijk in het leven geroepen om verkeersslachtoffers te helpen bij het verhalen van letselschade. Het artikel geldt alleen als iemand als fietser of voetganger aangereden wordt door een motorrijtuig.

Op basis van artikel 185 wvw is er bij een fietsongeluk of een ongeval als voetganger altijd recht op schadevergoeding. Mits de aanrijding met een motorvoertuig plaatsvond. Zelfs bij eigen schuld kan er aanspraak op een letselschade vergoeding gedaan worden. Waarop recht is staat beschreven n het Spoorboekje 185.

Letselschade claimen met het Spoorboekje 185

In het spoorboekje 185 staat eerst wanneer artikel 185 WVW van toepassing is. Dit is het geval wanneer:

 • er een aanrijding was tussen een fietser of voetganger (zwakke verkeersdeelnemer) en een motorvoertuig
 • op de openbare weg

 

Is aan deze eisen voldaan, dan is de bestuurder van het motorrijtuig aansprakelijk voor de letselschade van de fietser of voetganger. Dit is alleen dan anders als er sprake van overmacht is.

Schadevergoedingspercentage bij artikel 185 wvw

Zoals hiervoor aangegeven hebben fietsers en voetgangers altijd recht op schadevergoeding als ze door een auto aangereden worden. Maar dit betekent niet dat alle letselschade dan vergoed wordt. Dit is alleen het geval als de auto of een ander motorvoertuig schuldig bij een aanrijding is.

Is de oorzaak van de aanrijding (mede) te wijten aan een fout door een fietser of voetganger, dan wordt in ieder geval 50% van de schade vergoed. Bij kinderen tot 14 jaar is dit altijd 100%, ongeacht de toedracht van de aanrijding.

Wordt in beginsel 50% van de schade na een aanrijding vergoed? Dit percentage kan tot 100% oplopen bij toepassing van de billijkheidscorrectie.

Spoorboekje 185 wvw en de billijkheidscorrectie

In het Spoorboekje is ook een regeling opgenomen voor het geval een deel van de schade voor rekening blijft van de fietser of voetganger. Is het namelijk niet redelijk om slechts de helft van de schade te vergoeden, dan kan er eventueel aanspraak gedaan worden op de zogeheten billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie houdt in dat er een andere verdeling van de schuld wordt gemaakt en dus de schadeverdeling op basis van een aantal factoren. De factoren genoemd in het Spoorboekje 185 zijn:

 • het β€˜Betriebsgefahr’;
 • de massa en de snelheid waarmee door het motorvoertuig is gereden;
 • mate van verwijtbaarheid van de fietser of voetganger
 • uiteenlopende ernst van de door beide partijen gemaakte fouten;
 • ernst van het letsel;
 • bijzondere omstandigheden zoals het verzekerd zijn van de aansprakelijkheid.

 

Wilt u weten waar u recht op heeft na een fietsongeluk of als u als voetganger aangereden bent? Onze letselschade juristen helpen graag en altijd 100% kosteloos.

 

Wanneer is er sprake van overmacht?

Onder omstandigheden kan de aansprakelijke automobilist zich beroepen op overmacht. Dit betekent dat hij er niks aan kan doen dat de aanrijding is ontstaan. Een verkeersfout van de voetganger of fietser is niet genoeg. Zelfs niet als de fietser door rood licht rijdt. Maar wanneer is er dan wel sprake van overmacht?

Van overmacht wordt slechts gesproken indien de auto, scooter of het andere motorvoertuig rechtens gezien geen enkel verwijt valt te maken ten aanzien van de wijze
waarop hij of zij aan het verkeer heeft deelgenomen. Voor de vraag of er succesvol een beroep op overmacht gedaan kan worden zijn de volgende factoren van belang:

 • de gereden snelheid van de gemotoriseerde
 • hoe goed er geanticipeerd is op de fouten van de ongemotoriseerde
 • verlichting van het motorvoertuig en de fiets
 • zicht van partijen
 • de plek waarop de botsing ontstond
 • de reactie op de fout van partijen

 

Wist u dat overmacht bijna nooit voorkomt en bij kinderen tot 14 jaar zelf niet mogelijk is? Daarom heeft u als voetganger of fietser eigenlijk altijd recht op schadevergoeding.

Mensen zoeken ook

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade verhalen op grond van

Spoorboekje 185 WVW

Indien u als fietser aangereden bent of als voetganger, dan is er altijd recht op schadevergoeding. Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade!

Wij

kunnen u de hoogst mogelijke rechtsbijstand verlenen door het hoge opleidingsniveau en de permanente nascholing van de letselschade specialisten verbonden aan ons letselschade bureau. Indien nodig schakelen wij voor het verhalen van uw letselschade gratis een advocaat letselschade in.

Wilt u uw letselschade verhalen? Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk, gaan uw letselschade berekenen en verhalen uw schade inclusief het smartengeld op de aansprakelijke partij.

WIJ

Top advocaten, hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.

Elly Uitslager

1 year geleden

Goede ervaring, professioneel en duidelijk.
De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.

Vikaash

54 years geleden

Heel goede ervaring met deze letselschade Advocaat, deze heeft mij prima geholpen.

Gerard

54 years geleden

Goede klantvriendelijkheid en een prettige samenwerking.
Geholpen door Mvr. el Haddad

Bresilla Mulder

1 year geleden

Ik heb een positieve ervaring met dit advocaten kantoor.

Mevrouw El Haddad heeft mij geholpen bij mijn letselschadezaak na een auto ongeluk. Ze is erg deskundig, vriendelijk, betrokken en behulpzaam. Altijd goed bereikbaar zowel per e-mail als telefonisch en heeft mij altijd goed op de hoogte gehouden over de stand van zaken. Ik raad Mevrouw El Haddad dan ook zeer zeker aan.

Heel erg bedankt voor alles!!

CO

1 year geleden

Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring !

Frank Witholt

54 years geleden

Full professionalism, professional help from beginning to end, very friendly service. I am very pleased with the services and the approach to the client by the attorneys Brugman. I recommend it to everyone. Call them and it will help 101%

Kamil G

1 year geleden

Brugman heeft mij geholpen met mijn letselschade. Zeer bekwame medewerkers en professionele service. Ze hielden mij altijd keurig op de hoogte van de huidige stand van zaken. Ik raad Brugman ten zeerste aan.

Kevin Wiedijk

1 year geleden

Wat een uitstekende keuze, Brugman letselschade advocaten kantoor. Voortreffelijke medewerkers
Zeer professioneel. Uitstekende communicatie vanaf begin tot eind. Ik zal, in voorkomende gevallen Brugman advocaten kantoor aanbevelen !

AndrΓ© Kalbvleesch

2 years geleden

Absoluut ongelofelijk! Ik ben overgestapt naar Brugman Letselschade na een zeer teleurstellende ervaring bij een ander advocatenkantoor. Het verschil in service, bekwaamheid en professionaliteit was ongelooflijk. Ik zou niet aarzelen om dit bedrijf aan te bevelen. Ik werd constant op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn zaak, werd goed geadviseerd en had altijd het gevoel dat ik een sterke en ervaren bondgenoot aan mijn zijde had. Ik kan Mvr El Haddad en haar collega's niet genoeg aanbevelen of bedanken! Heel veel, heel veel dank :)

Tobias Moon

2 years geleden

Na een motorongeluk en onenigheid met de verzekering van de tegenpartij, heb ik mij gemeld bij Brugman letselschade in Wognum. Ben hier zeer goed ontvangen en hebben alles goed doorgenomen qua ongeval en evt kosten voortvloeiende uit het ongeval. Brugman letselschade heeft mijn dossier behartigd en met goede afsluiting tot een einde gebracht . De mensen bij Brugman letselschade zijn snel met hun mail beantwoorden en de communicatie verloopt vaak via een toegewezen persoon. Al met al zeker een aanrader om als U een letselschade advocaat nodig heeft ik U Brugman letselschade zeker kan aanbevelen .

Bert

54 years geleden

Ik heb mijn dossier laten overnemen door Brugman letselschade en werd meteen goed opgepakt , vriendelijke behandelaar , snelle antwoorden en optimale inzet. Sinds ik bij Brugman zit zie ik eindelijk vooruitgang in mijn zaak! Zeker aan te raden.

MY

2 years geleden