Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Auto altijd schuldig bij aanrijding fietser!

Bent u als fietser aangereden door een auto? Voor het verkrijgen van een schadevergoeding maakt de toedracht niet uit voor de schuldvraag. Een auto is altijd schuldig bij een aanrijding met een fietser. Dit staat in de wet!

Op deze pagina leest u waar u recht op heeft als u als fietser aangereden bent door een auto. Lijdt u schade door een fietsongeluk? Onze letselschade juristen helpen u altijd geheel kosteloos!

Auto altijd schuldig bij aanrijding fietser, hoe zit dat?

Een auto is altijd schuldig bij een aanrijding met een fietser of voetganger. Maar hoe kan dat eigenlijk?

In Nederland worden fietsers en voetgangers voor de wet gezien als zwakke of kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit houdt in dat als u als fietser of voetganger aangereden wordt, de kans op ernstig letsel groot is. Zo komt hersenletsel, een breuk en ander ernstig letsel vaak voor na een fietsongeluk.

Omdat u als fietser extra kwetsbaar in het verkeer bent, is voor de wet een auto altijd schuldig bij een aanrijding met een fietser.

Auto altijd schuldig bij aanrijding fietser, de regeling

Een auto is dus altijd schuldig bij een aanrijding met een fietser. De wettelijke basis voor deze regeling vinden wij in artikel 185 van de Wegenverkeerswet (wvw). Hierin staat dat een auto, maar ook een scooter of ander motorvoertuig, gehouden is tot het vergoeden van letselschade. Kort weergegeven houdt de regeling van artikel 185 wvw het volgende in:

  • aanrijding auto fietser door toedoen autobestuurder: u ontvangt een volledige letselschade vergoeding
  • de aanrijding tussen de fiets en auto is de schuld van de fietser: ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed, behoudens overmacht
  • is uw kind tot 14 jaar als fietser aangereden door een auto? De volledige schade wordt vergoed
De billijkheidscorrectie

Bent u betrokken bij een fietsongeluk en is er een auto bij het fietsongeval betrokken? Een auto is dus altijd schuldig bij een aanrijding met een fietser. Bent u door rood gereden of gaf u de automobilist ten onrechte geen voorrang? Dan ontvangt u dus in beginsel 50% van uw letselschade vergoed.

Soms kan het onredelijk zijn dat een fietser blijft zitten met een deel van zijn of haar letselschade, ook al maakte de fietser zelf een verkeersfout. Er kan daarom onder omstandigheden gebruik gemaakt worden van een bijzondere regeling, de billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie houdt in dat het verkeerslachtoffer een hoger percentage van de letselschade vergoed krijgt. Dit kan 75% zijn, maar ook 100%. Of er gebruik gemaakt kan worden van de billijkheidscorrectie hangt onder andere af van de volgende factoren:

  1. de ernst van het letsel van de fietser
  2. of er een andere verzekering is waar de fietser een beroep op kan doen
  3. de gevolgen van het letsel voor het verkeersslachtoffer, zoals arbeidsongeschiktheid

 

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor toepassing van de billijkheidscorrectie? Een letselschade advocaat van ons letselschade bureau adviseert u graag en helpt u gratis bij het verkrijgen van een letselschade vergoeding.

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschade bureau met 30 letselschade juristen en letselschade advocaten die jaarlijks meer dan 1500 verkeersslachtoffers bijstaan. U vindt ons in heel Nederland. Dus of u nu zoekt naar een letselschade advocaat in Amsterdam of een letselschade advocaat in Rotterdam, wij zijn altijd bij u in de buurt.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden