Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Wat zijn de voorrangsregels voor fietsers?

Op grond van de wet is een fietser een bestuurder, net als een automobilist en een scooterrijder. De voorrangsregels voor alle bestuurders zijn hetzelfde. Dit betekent onder andere het volgende:

 • Op kruispunten hebben bestuurders van rechts voorrang op andere bestuurders. Dit geldt dus ook voor fietsers!
 • bestuurders die afslaan, dienen het op dezelfde weg tegemoetkomend verkeer voor laten gaan
 • Sla je als fietser af naar links? Dan moet je tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt rechts afslaan voorrang verlenen

 

Kort samengevat, de voorrangsregels voor fietsers verschillen niet van de algemene voorrangsregels die voor auto's en alle overige bestuurders in het verkeer gelden.

Voorrang fietsers op een rotonde

Nederland kent veel rotondes. Dit zou het verkeer veiliger moeten maken, maar in de praktijk leiden rotondes vaak tot aanrijdingen tussen auto's en auto's en fietsers.

De voorrang op rotondes wordt voornamelijk geregeld door middel van haaientanden. Als fietser dien je hier dus goed op te letten. Bestuurders en dus ook fietsers, moeten op de rotonde voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg.

Wat betreft voorrang voor fietsers op een rotonde is het belangrijk te letten op speciale fietsstroken. Vaak geven deze voorrang voor fietsers, maar niet altijd! Let daarom goed op de haaientanden.

Er is overigens een belangrijk verschil tussen een fietsstrook en een fietspad. Ligt er een fietsstrook op de rijbaan, dan gelden dezelfde voorrangsregels als hiervoor genoemd. Dit betekent dat bestuurders die op de rotonde blijven rijden, voorrang hebben op bestuurders die de rotonde verlaten.

Een fietspad ligt niet op maar naast de rijbaan. Daarbij geldt dat als een fietspad minder dan acht meter van de rijbaan afligt, deze onderdeel is van de rotonde. Afslaand verkeer verleent moet dan voorrang geven aan het fietsverkeer dat rechtdoor gaat, tenzij er haaientanden zijn.

Ben je als fietser aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig? Dan is het goed om te weten dat je altijd recht op een letselschadevergoeding hebt. Meer hierover lees je hieronder!

Voorrangsregels fietsers en letselschade

De voorrangsregels voor fietsers zijn niet altijd even bekend, niet bij fietsers, maar zeker ook niet bij auto's en andere motorvoertuigen. Het gevolg is dat er jaarlijks veel ongelukken tussen scooters, auto's en fietsers plaatsvinden. Dit veelal met letsel en letselschade tot gevolg.

Wordt je als fietser aangereden door een auto of ander motorrijtuig, dan heb je altijd recht op een vergoeding van je letselschade. Dit is in de wet geregeld en wel in artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet). Deze wet regelt de aansprakelijkheid bij een fietsongeluk waarbij ook een motorvoertuig betrokken is.

Artikel 185 wvw

Artikel 185 wvw beschermd zogeheten "zwakke verkeersdeelnemers". Dit zijn fietsers en voetgangers. Deze verkeersdeelnemers worden "zwak" genoemd omdat ze kwetsbaarder zijn dan bijvoorbeeld een passagier in de auto. Als je als fietser aangereden wordt is de kans op letsel veel groter.

De bescherming van artikel 185 Wegenverkeerswet gaat heel ver. Zelfs als de voorrangregels door fietser genegeerd worden, kunnen deze toch schadevergoeding eisen. Dus ook bij geen voorrang verlenen en zelfs bij door rood licht rijden is er recht op schadevergoeding.

Ben je betrokken bij een fietsongeluk met een motorvoertuig, dan ziet de regeling van artikel 185 wvw er als volgt uit:

 • is het motorvoertuig schuldig aan de aanrijding? Dan is er recht op een volledige schadevergoeding
 • heb je als fietser zelf de voorrangsregels genegeerd of ben je door rood licht gereden? In ieder geval de helft van je schade wordt vergoed
 • in het geval van kinderen tot 14 jaar wordt altijd de volledige schade betaald

De billijkheidscorrectie

Heb je zelf de voorrangsregels voor fietsers overtreden en heb je dus schuld aan het ongeluk? Op grond van art. 185 wvw wordt dan dus de helft van je schade vergoed. Maar dit percentage kan oplopen tot 75% en zelfs oplopen tot 100%. Dit op grond van de billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie wil zeggen dat het onder omstandigheden niet eerlijk is dat je een deel jouw letselschade zelf moet betalen. Ook al heb je een verkeersfout gemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zwaar letsel door een verkeersongeluk. Denk hierbij aan hersenletsel, een ernstige breuk of een dwarslaesie.Β  Het kan dan billijk en/ of redelijk zijn dat een hoger percentage van jouw schade vergoed wordt.

Of je in aanmerking kun komen van de billijkheidscorrectie hangt onder andere af van de:

 • aard van het letsel
 • ernst van het letsel
 • of 1 of beide partijen verzekerd zijn
 • de mate van schuld van beide partijen

Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of vrachtwagen en wilt u weten waar u recht op heeft? Neem dan contact op met onze letselschade specialisten. Wij helpen u altijd volledig kosteloos bij letselschade!

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren. Daarom wordt u door ons niet geholpen door een letselschade jurist, maar door een letselschade advocaat.

Kiest u voor een letselschade specialist van ons kantoor, dan kiest u voor kwaliteit en gespecialiseerde en ervaren advocaten. Wij gaan ook direct voor u aan de slag. Dit is wat wij voor u doen:

 • wij gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen
 • verzoeken direct om een voorschot op uw letselschade
 • schakelen zo nodig een medisch adviseur in zodat u de beste medische behandeling krijgt
 • onderhandelen en discussiΓ«ren met de letselschade verzekering
 • zorgen voor een maximale slotbetaling van uw letselschade vergoeding
Gratis hulp van een letselschade advocaat

Onze letselschade advocaten helpen altijd 100% gratis bij letselschade. In de wet is namelijk geregeld dat u recht heeft op hulp van een letselschade advocaat of een letselschade jurist van een letselschadebureau.

Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor bij spierpijn na een aanrijding, dan kunnen wij dus gratis bijstaan bij het verhalen van een letselschadevergoeding.

Contact met u letselschade advocaat

Ons letselschade bureau hielp al meer dan 100 slachtoffers van een auto ongeluk met spierpijn . Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Als fietser aangereden

Voorrangsregels van fietsers

Hoe zit het met de voorrangregels voor fietsers en wat te doen bij letselschade. Onze letselschade specialisten helpen u gratis bij letselschade!