Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Voorrangsregels fietsers

Het is niet altijd even duidelijk, de voorrangregels voor fietsers. Gelden dezelfde voorrangsregels als voor motorvoertuigen of moet je auto's voorrang verlenen? Het antwoord op deze en veel andere vragen vindt je op deze pagina!

Als je als fietser aangereden bent, dan kun je als gevolg van dit fietsongeluk letsel oplopen, van wonden tot hersenletsel en ander zwaar letsel aan toe. Dan is het goed om te weten dat je onder voorwaarden altijd recht op schadevergoeding hebt. Ook hierover lees je hieronder meer!

Wat zijn de voorrangsregels voor fietsers?

Op grond van de wet is een fietser een bestuurder, net als een automobilist en een scooterrijder. De voorrangsregels voor alle bestuurders zijn hetzelfde. Dit betekent onder andere het volgende:

 • Op kruispunten hebben bestuurders van rechts voorrang op andere bestuurders. Dit geldt dus ook voor fietsers!
 • bestuurders die afslaan, dienen het op dezelfde weg tegemoetkomend verkeer voor laten gaan
 • sla je als fietser af naar links? Dan moet je tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt rechts afslaan voorrang verlenen

 

Kort samengevat, de voorrangsregels voor fietsers verschillen niet van de algemene voorrangsregels die voor auto's en alle overige bestuurders in het verkeer gelden.

Voorrang fietsers op een rotonde

Nederland kent veel rotondes. Dit zou het verkeer veiliger moeten maken, maar in de praktijk leiden rotondes vaak tot aanrijdingen tussen auto's en auto's en fietsers.

De voorrang op rotondes wordt voornamelijk geregeld door middel van haaientanden. Als fietser dien je hier dus goed op te letten. Bestuurders en dus ook fietsers, moeten op de rotonde voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg.

Wat betreft voorrang voor fietsers op een rotonde is het belangrijk te letten op speciale fietsstroken. Vaak geven deze voorrang voor fietsers, maar niet altijd! Let daarom goed op de haaientanden.

Er is overigens een belangrijk verschil tussen een fietsstrook en een fietspad. Ligt er een fietsstrook op de rijbaan, dan gelden dezelfde voorrangsregels als hiervoor genoemd. Dit betekent dat bestuurders die op de rotonde blijven rijden, voorrang hebben op bestuurders die de rotonde verlaten.

Een fietspad ligt niet op maar naast de rijbaan. Daarbij geldt dat als een fietspad minder dan acht meter van de rijbaan afligt, deze onderdeel is van de rotonde. Afslaand verkeer verleent moet dan voorrang geven aan het fietsverkeer dat rechtdoor gaat, tenzij er haaientanden zijn.

Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig? Dan is het goed om te weten dat je altijd recht op een letselschadevergoeding hebt. Meer hierover lees je hieronder!

Voorrangsregels fietsers en letselschade

De voorrangsregels voor fietsers zijn niet altijd even bekend, niet bij fietsers, maar zeker ook niet bij auto's en andere motorvoertuigen. Het gevolg is dat er jaarlijks veel ongelukken tussen scooters, auto's en fietsers plaatsvinden. Dit veelal met letsel en letselschade tot gevolg.

Wordt u als fietser aangereden door een auto of ander motorrijtuig, dan heeft u altijd recht op een vergoeding van je letselschade. Dit is in de wet geregeld en wel in artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet). Deze wet regelt de aansprakelijkheid bij een fietsongeluk waarbij ook een motorvoertuig betrokken is.

Letselschade claimen op grond van Artikel 185 wvw

Artikel 185 wvw beschermd zogeheten "zwakke verkeersdeelnemers". Dit zijn fietsers en voetgangers. Deze verkeersdeelnemers worden "zwak" genoemd omdat ze kwetsbaarder zijn dan bijvoorbeeld een passagier in de auto. Als u als fietser aangereden wordt is de kans op letsel veel groter.

De bescherming van artikel 185 Wegenverkeerswet gaat heel ver. Zelfs als de voorrangregels door fietser genegeerd worden, kunnen deze toch schadevergoeding eisen. Dus ook bij geen voorrang verlenen en zelfs bij door rood licht rijden is er recht op schadevergoeding.

Bent u betrokken bij een fietsongeluk met een motorvoertuig, dan ziet de regeling van artikel 185 wvw er als volgt uit:

 • is het motorvoertuig schuldig aan de aanrijding? Dan is er recht op een volledige schadevergoeding
 • Heeft u als fietser zelf de voorrangsregels genegeerd of bent u door rood licht gereden? In ieder geval de helft van uw schade wordt vergoed
 • In het geval van kinderen tot 14 jaar wordt altijd de volledige schade betaald
De billijkheidscorrectie

Heeft u zelf de voorrangsregels voor fietsers overtreden en heeft u dus schuld aan het ongeluk? Op grond van art. 185 wvw wordt dan dus de helft van uw schade vergoed. Maar dit percentage kan oplopen tot 75% en zelfs oplopen tot 100%. Dit op grond van de billijkheidscorrectie.

De billijkheidscorrectie wil zeggen dat het onder omstandigheden niet eerlijk is dat u een deel de letselschade zelf moet betalen. Ook al heeft u een verkeersfout gemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zwaar letsel door een verkeersongeluk. Denk hierbij aan hersenletsel, een ernstige breuk of een dwarslaesie.  Het kan dan billijk en/ of redelijk zijn dat een hoger percentage van de schade vergoed wordt.

Of u in aanmerking kunt komen voor toepassing van de billijkheidscorrectie hangt onder andere af van de:

 • aard van het letsel
 • ernst van het letsel
 • of 1 of beide partijen verzekerd zijn
 • de mate van schuld van beide partijen

 

Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of vrachtwagen en wilt u weten waar u recht op heeft? Neem dan contact op met onze letselschade specialisten. Wij helpen u altijd volledig kosteloos bij letselschade!

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Letselschade Kompas is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren. Daarom wordt u door ons niet geholpen door een letselschade jurist, maar door een letselschade advocaat.

Kiest u voor een letselschade specialist van ons kantoor, dan kiest u voor kwaliteit en gespecialiseerde en ervaren advocaten. Wij gaan ook direct voor u aan de slag. Dit is wat wij voor u doen:

 1. wij gaan de tegenpartij aansprakelijk stellen
 2. verzoeken direct om een voorschot op uw letselschade
 3. schakelen zo nodig een medisch adviseur in zodat u de beste medische behandeling krijgt
 4. onderhandelen en discussiëren met de letselschade verzekering
 5. zorgen voor een maximale slotbetaling van uw letselschade vergoeding

 

Onze letselschade advocaten helpen altijd 100% gratis bij letselschade. In de wet is namelijk geregeld dat u recht heeft op hulp van een letselschade advocaat of een letselschade jurist van een letselschadebureau.

Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor bij spierpijn na een aanrijding, dan kunnen wij dus gratis bijstaan bij het verhalen van een letselschadevergoeding.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland