Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade claimen na een arbeidsongeval

Vorig jaar bedroeg het aantal arbeidsongevallen 77.000. de meeste bedrijfsongevallen betreffen ongevallen op de bouw of in de industriële sector. Bij de meeste ongevallen op het werk is er ook sprake van letsel, van schrammen en wonden tot hersenletsel, amputaties en een dwarslaesie tot gevolg.

De vraag is natuurlijk wat te doen bij een arbeidsongeval? Wie is er aansprakelijk voor uw letselschade en welke schadevergoeding kun je eisen na een bedrijfsongeluk. Op deze pagina gaan wij in op al deze vragen.

Wist u dat als u een arbeidsongeval is overkomen, er recht is op gratis hulp bij letselschade? Onze letselschade juristen kunnen je dan ook geheel kosteloos helpen de letselschade te verhalen!

Onze letselschade juristen vindt u door heel Nederland, je kunt dus altijd een beroep op ons doen en we komen gewoon bij jou thuis voor een uitgebreid letselschade advies en intakegesprek.

Wat is een arbeidsongeval?

We spreken van een arbeidsongeval als je tijdens het werk gewond bent geraakt of hieraan klachten hebt overgehouden. Bijvoorbeeld door een gladde vloer, een defecte of onveilige machine of door een fout van een collega. heeft letsel aan het bedrijfsongeval overgehouden? De schade die hierdoor geleden wordt noemen wij letselschade. Hieronder vallen alle gemaakte kosten zoals medische kosten en reiskosten, maar ook schade door arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is er bij een ongeval op het werk met letsel recht op een smartengeldvergoeding.

Een arbeidsongeval melden

In een aantal gevallen is de werkgever verplicht om een arbeidsongeval te melden:

 • in het geval van blijvend letsel
 • als u in het ziekenhuis bent opgenomen
 • bij een dodelijk bedrijfsongeval

 

Een bedrijfsongeval melden gebeurt bij de Nederlands Arbeidsinspectie. Tegenwoordig dient de werkgever dan zelf een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van het ongeluk. Gekeken dient daarbij te worden of de zorgplicht van de werkgever geschonden is.

Schending van de zorgplicht als werkgever is aan de orde als gehandeld wordt in strijd met de wet. In artikel 7:658 BW worden de eisen die aan de zorgplicht gesteld worden beschreven. Hieruit blijkt dat de werkgever er alles aan moet doen om een arbeidsongeval te voorkomen. Slaagt zij hier niet in, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid.

Wanneer is de werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?

De aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval is dus geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Het eerste artikel hiervan luidt:

"De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt."

Uit dit wetsartikel blijkt dat de werkgever ervoor moet zorgen dat je veilig je werk kunt doen. Doet hij dit niet, dan is dit in strijd met de zorgplicht van de werkgever.

Wanneer een werkgever precies aansprakelijk is staat vermeld in het tweede lid van artikel 7:658 BW:

"De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer."

Op grond van deze regel is een werkgever dus aansprakelijk voor schade die je tijdens het werk lijdt. Dit is alleen anders als de werkgever kan aantonen dat hij aan de zorgplicht als werkgever heeft voldaan. Daarnaast is de werkgever niet schuldig als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. De lat ligt echter zo hoog dat hiervan bijna nooit sprake is.

Werkgeversaansprakelijkheid

De werkgever is dus aansprakelijk voor de schadelijke gevolgen van een bedrijfsongeval. De meeste werkgevers zijn echter verzekerd tegen werkgeversaansprakelijkheid. De geëiste schadevergoeding zal dan ook door deze verzekeraar vergoed worden.

Werkgevers zijn niet alleen aansprakelijk als zij zelf de zorgplicht als werkgever geschonden hebben. Werkgevers zijn ook aansprakelijk indien:

 • u tijdens het werk wordt aangereden
 • bij schade toegebracht door een collega

 

Heb je onder werktijd letsel als gevolg van een arbeidsongeval opgelopen? Neem dan contact op met een van onze letselschade juristen. Wij helpen graag en geheel kosteloos bij het verhalen van letselschade.

Veel gestelde vragen bij letselschade

Onze letselschade experts krijgen dagelijks vragen over letselschade na een arbeidsongeval. Daarom beantwoorden wij hier vast 3 veel gestelde vragen. Heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Wat te doen bij bedrijfsongeval?

Heeft u een bedrijfsongeval meegemaakt, dan rust op u de verplichting om aan te tonen dat je:

 • een arbeidsongeval overkomen is
 • hierbij gewond bent geraakt.

 

Vaak staat direct vast wat er gebeurd is en dat je hieraan letsel hebt overgehouden. Soms is dit niet het geval. Daarom kun je het beste doen bij een bedrijfsongeval:

 • vul een schadeformulier in. Veel werkgevers hebben deze
 • vraag collega's de getuige zijn om een verklaring
 • ga direct naar een arts om uw letsel te laten beoordelen
 • schakelen een letselschade jurist in

 

Op deze manier heeft u de meeste kans om succesvol schadevergoeding te eisen.

Ongeluk op werk, wie betaalt eigen risico?

Bent u gewond geraakt tijdens een ongeluk op het werk, dan is meestal het eigen risico verschuldigd. U gaat immers naar een arts of andere behandelaar of hebt medicatie of hulpmiddelen nodig.

Een van de meest voorkomende kostenpost bij een arbeidsongeval betreft het eigen risico. De vraag bij een ongeluk op werk is dan ook, wie betaalt het eigen risico. Dit is de werkgever, mist hij aansprakelijk is voor de schadelijke gevolgen van het ongeluk. Vraag onze letselschade specialisten gerust om advies.

Bedrijfsongeval, rechten en plichten

In het geval van een arbeidsongeval heeft u als slachtoffer rechten en plichten. Dit geldt ook voor de werkgever.

De enige verplichting die u heeft om letselschade te kunnen claimen is dat u bewijst dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen en dat u aan het arbeidsongeval letsel overgehouden heeft. Slaagt u hierin? Dan is de werkgever aansprakelijk, tenzij hij aan de plicht voldoet om te bewijzen dat hem het ontstaan van het bedrijfsongeval niet valt toe te rekenen. Hierin slaagt een werkgever doorgaans niet.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland